PsychologyNow Team

Νέα στοιχεία για την ντοπαμίνη αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών και του εθισμού

Νέα στοιχεία για την ντοπαμίνη αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών και του εθισμού

PsychologyNow Team
γυναίκα με νέα στοιχεία για την ντοπαμίνη
Image credit: Svyatoslav Romanov / unsplash.com

Μια νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η ντοπαμίνη δεν είναι το μόριο της ανταμοιβής και φανερώνει την ανάγκη για αναθεώρηση των δεδομένων σχετικά με τον ρόλο αυτής της ορμόνης στον εγκέφαλο.


Μια πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται ως απόκριση σε στρεσογόνα ερεθίσματα, και όχι μόνο σε ευχάριστα, ξαναγράφοντας τα δεδομένα σχετικά με την «ορμόνη της απόλαυσης», η οποία είναι ένας κρίσιμος μεσολαβητής για πολλές ψυχικές διαταραχές.

Η ανακάλυψη αποτελεί λόγο για επανεξέταση των θεραπευτικών προσεγγίσεων του εθισμού και της ψυχικής ασθένειας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Έριν Καλιπάρι, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας, και τον Μουνίρ Γκιούνες Κούτλου, μεταδιδακτορικό ερευνητή.

Στον τύπο, η ντοπαμίνη αναφέρεται συχνά ως «μόριο ή ορμόνη της απόλαυσης». Στην επιστημονική κοινότητα, η έρευνα μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι ο ρόλος της ντοπαμίνης στη μάθηση και τη μνήμη είναι πιο σύνθετος, αλλά δεν είχαμε μια ολοκληρωμένη και ακριβή θεωρία που θα μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, είπε η Έριν Καλιπάρι, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Το κυρίαρχο μοντέλο, η θεωρία «σφάλμα πρόβλεψης ανταμοιβής», βασίζεται στην ιδέα ότι η ντοπαμίνη δίνει σήμα πρόβλεψης για το πότε θα υπάρξει ανταμοιβή. Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι η ντοπαμίνη παρακολουθεί κάθε σφάλμα που κάνουμε όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε ανταμοιβές.

Οι συγγραφείς της μελέτης δείχνουν ότι το σφάλμα πρόβλεψης ανταμοιβής είναι ακριβές μόνο σε μια υποκατηγορία μαθησιακών σεναρίων, αποδεικνύοντας ότι ενώ οι ανταμοιβές αυξάνουν την ντοπαμίνη, το ίδιο κάνουν και τα στρεσογόνα ερεθίσματα.

Στη συνέχεια, δείξαμε ότι η ντοπαμίνη δεν είναι καθόλου το μόριο της ανταμοιβής. Αντ’ αυτού, βοηθάει στην κωδικοποίηση πληροφοριών για κάθε είδους σημαντικά και σχετικά γεγονότα και στην προσαρμοστική συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το αν είναι θετική ή αρνητική, εξήγησε η Καλιπάρι.


Διαβάστε σχετικά: Πώς η ντοπαμίνη βοηθά τους νευρώνες να πάρουν ισορροπημένες αποφάσεις;


Γιατί είναι σημαντικό

Ένα κοινό θέμα για όλες τις ουσίες κατάχρησης είναι ότι αυξάνουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κι αυτό βοήθησε να τροφοδοτηθεί η ιδέα ότι η ντοπαμίνη είναι το μόριο της ανταμοιβής. Η συγκεκριμένη εργασία δείχνει ξεκάθαρα έναν πολύ πιο εκλεπτυσμένο ρόλο γι’ αυτόν τον νευροδιαβιβαστή, κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τα μοντέλα εθισμού που βασίζονται στη νοοτροπία ότι η ντοπαμίνη συνδέεται με την ανταμοιβή, εξηγεί ο Ντάνι Γουίντερ, διευθυντής του Κέντρου Βάντερμπιλτ για την Έρευνα του Εθισμού.  

Σύμφωνα με την Καλιπάρι, τα νέα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά, καθώς η ντοπαμίνη απορρυθμίζεται στη νόσο του Πάρκινσον και σχεδόν σε κάθε ψυχιατρική ασθένεια: εθισμό, άγχος και κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και άλλες. Το να καταλάβουμε τι σημαίνουν αυτές οι ελλείψεις θα βοηθήσει στην κατανόηση των συμπτωμάτων και στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών γι’ αυτές τις παθήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης μας για τη νευροβιολογία του εθισμού περιστρέφεται γύρω από την ντοπαμίνη και το δίκτυό της, καθώς πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον εθισμό στοχεύουν την ντοπαμίνη. Ωστόσο, το να αλλάζουμε την ντοπαμίνη χωρίς να έχουμε πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς κάνει μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες παρενέργειες και, το πιο σημαντικό, σε αποτυχημένες θεραπευτικές στρατηγικές. Αυτή η νέα γνώση θα επηρεάσει πολλά πεδία εκτός της νευροεπιστήμης και θα έχει ισχυρή επίδραση στις ανθρώπινες ζωές και στα αποτελέσματα υγείας, κατέληξε η Καλιπάρι.


Ism Tsox
Επιμέλεια - Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...