PsychologyNow Team

Eυτυχία: Μήπως Βρίσκεται στο DNA σας;

Eυτυχία: Μήπως Βρίσκεται στο DNA σας;

PsychologyNow Team

Ενώ οι διάφοροι γκουρού ισχυρίζονται ότι η ευτυχία είναι μία κατάσταση του νου, στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες μιας ασυνήθιστης επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είναι περισσότερο μια λειτουργία των γονιδίων.


Έθνη των οποίων οι κάτοικοι κατέχουν μια ορισμένη παραλλαγή ενός γονιδίου, βρήκαν ότι είχαν πολύ μεγαλύτερα αυτοαναφερόμενα επίπεδα ευτυχίας.

Η ευτυχία σε εθνικό επίπεδο ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με αυτόν τον παράγοντα (το γονίδιο) παρά από άλλες παράμετρους όπως τον πλούτο, τη σταθερότητα της χώρας ή ακόμη και τη καταπολέμηση των νόσων, που πιθανόν να εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί οι ίδιοι οι Νιγηριανοί να αξιολογούν τους εαυτούς τους πιο ευτυχισμένους από τους Γερμανούς.

«Το συναίσθημα της ευτυχίας, της χαλαρότητας και της καλής διάθεσης δεν εξαρτάται από την ευημερία και την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Minkov του Πανεπιστήμιου Διοίκησης της Βάρνας στη Βουλγαρία.

«Στην πραγματικότητα ο συσχετισμός μεταξύ της ευτυχίας και της ασφάλειας φαίνεται να είναι αντίστροφος. Τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών και ληστειών στον κόσμο είναι στο βόρειο τμήμα της Λατινικής Αμερικής και την υποσαχάρια Αφρική και εκεί ακριβώς είναι όπου βρίσκονται οι πιο ευτυχισμένοι και χαλαροί άνθρωποι».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Happiness Studies”, ισχυρίζεται ότι, είναι η πρώτη που δείχνει μια σύνδεση μεταξύ της γενετικής και της ευτυχίας σε εθνικό επίπεδο.

Ο Minkov και ο συνάδελφός του Michael Harris Bond από το Polytechnic University του Χονγκ Κονγκ, στηρίχθηκαν στην Έρευνα των Παγκόσμιων Αξιών (World Values Survey- WVS), μια κατάταξη με βάση ερωτηματολόγια στα οποία οι ερωτηθέντες έπρεπε να βαθμολογήσουν τους εαυτούς τους ως «πολύ ευτυχισμένος», «αρκετά ευτυχισμένος», «όχι πολύ ευτυχισμένος» ή «καθόλου ευτυχισμένος».

Συνέκριναν αυτά τα στοιχεία με την εθνοτική επικράτηση του γονιδίου «Α αλληλόμορφο», μια παραλλαγή ενός γονιδίου που εμπλέκεται στη ρύθμιση του ανανταμιδίου, μιας ουσίας που ενισχύει την αισθητηριακή απόλαυση και βοηθά στη μείωση του πόνου.

Τί βρήκαν οι ερευνητές:

  • Η χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία ευτυχίας, το Μεξικό, είχε επίσης την υψηλότερη εκτιμώμενη επικράτηση του Α αλληλόμορφου.
  • Η Γκάνα και η Νιγηρία είχαν επίσης υψηλές βαθμολογίες και στα δύο, όπως είχαν και οι Κολομβία, Βενεζουέλα και Εκουαδόρ.
  • Το Ιράκ και η Ιορδανία, μαζί με το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν, οι οποίες είχαν χαμηλή επικράτηση του Α αλληλόμορφου, είχαν επίσης λιγότερη πιθανότητα οι κάτοικοι να αξιολογήσουν τον εαυτό τους ως «πολύ ευτυχισμένο».
  • Οι Βορειο-Ευρωπαίοι είχαν πολύ μεγαλύτερη επικράτηση του Α αλληλόμορφου και αξιολόγησαν τους ίδιους πιο ευτυχισμένους από εκείνους στην Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη.

Τα γενετικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν αντιστοιχούσαν στην εθνικότητα, γεγονός που σήμαινε ότι οι ερευνητές έπρεπε να εκτιμήσουν τα «εθνικά» δεδομένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μείγμα των εθνοτικών ομάδων κάθε χώρας.

«Η εξέλιξη είναι μια πιθανή εξήγηση για την υψηλή επικράτεια του Α αλληλόμορφου γονιδίου στα ισημερινά και τροπικά περιβάλλοντα», είπε ο Minkov. Ίσως «για να επιβιώσει κάποιος σε αυτές τις αγχωτικές κοινωνίες θα πρέπει να έχει τα γονίδια που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το στρες», είπε. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το κρύο στη σκληρή Βόρεια Ευρώπη.

Τα γονίδια φυσικά, δεν λένε πάντα την αλήθεια, τόνισε η ομάδα.

Και υπήρχαν εξαιρέσεις: οι Ρώσοι και οι Εσθονοί, με υψηλή επικράτησητου Α αλληλόμορφου, είχαν χαμηλά αποτελέσματα στην κλίμακα της ευτυχίας.

Αυτό «μπορεί να οφείλεται σε μια μόνιμη επίδραση των οικονομικών και πολιτικών δυσκολιών που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να βιώνουν», γράφουν οι συγγραφείς.


Πηγή: medicalxpress.com

Πηγή Έρευνας: Journal of Happiness Studies

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...