PsychologyNow Team

Η ημερήσια πρόσληψη καφέ ίσως είναι ενσωματωμένη στο DNA μας

Η ημερήσια πρόσληψη καφέ ίσως είναι ενσωματωμένη στο DNA μας

PsychologyNow Team
κόκκοι καφέ

Πόσες κούπες καφέ πίνετε την ημέρα; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η απάντηση βρίσκεται στο DNA μας.


«Η παρόρμησή μας να πίνουμε καφέ ίσως είναι ενσωματωμένη στο DNA μας», μας πληροφορεί ο Dr. Nicola Pirastu μετά την ολοκλήρωση της έρευνας με τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δημοσίευση των ευρημάτων τους στο Scientific Reports, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί το βιολογικός δεσμός μεταξύ γονιδίων και κατανάλωσης καφέ.

Η Αμερική, για παράδειγμα, είναι μία χώρα όπου ο καφές έχει κυρίαρχη θέση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της με το ήμισυ εξ αυτών να καταναλώνουν κατά μέσο όρο τρεις κούπες την ημέρα. Γιατί όμως ενώ άλλοι είναι ευχαριστημένοι με λίγο καφέ μόνο, σε πολλούς η κούπα καφέ αποτελεί προέκταση του χεριού τους;
Ενώ λοιπόν, παλιότερες έρευνες είχαν καταδείξει συσχέτιση ανάμεσα στις ανομοιότητες αυτές και στον τρόπο που αντιδρά το σώμα του καθενός στην καφεΐνη, τη διεγερτική της ουσία, δεν είχε ακριβώς διευκρινιστεί τί κρύβεται πίσω από αυτές τις διαφορές.

Στην έρευνα του Dr. Pirastu και των συναδέλφων του, φαίνεται ότι μια γενετική παραλλαγή, μια αλλαγή δηλαδή στην ορθογραφία ενός γονιδίου μας σε σύγκριση με το φυσιολογικό, ευθύνεται για την κατανάλωση περισσότερου ή λιγότερου καφέ. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα γενετικά δεδομένα 1.213 Ιταλών (843 από το Βορρά και 370 από το Νότο), οι οποίοι κατανάλωναν καφέ ημερησίως σε διαφορετικές ποσότητες. Από τις απαντήσεις τους στην έρευνα φάνηκε πως η κατανάλωση καφέ ήταν χαμηλότερη για αυτούς που είχαν κάποια γενετική παραλλαγή σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (το PDSS2), οι οποίοι έπιναν κατά μέσο όρο μία κούπα καφέ την ημέρα λιγότερη.

Σε μία άλλη έρευνα στην Ολλανδία με 1.731 συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να επαναλάβουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους: δεν βρέθηκε όμως τόσο ισχυρή επίδραση του γονιδίου αυτού στον καφέ, εύρημα που η ομάδα αποδίδει στις διαφορετικές συνήθειες κατανάλωσης καφέ μεταξύ των δύο πληθυσμών (μικρότερη ποσότητα καφέ ανά κούπα στην Ιταλία όπως ο espresso σε αντίθεση με μεγαλύτερες κούπες καφέ στην Ολλανδία με περισσότερη καφεΐνη).
Τί συμβαίνει όμως στο κύτταρο εξαιτίας της γενετικής παραλλαγής;

Προσπαθώντας οι ερευνητές να βρουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τα ευρήματά τους, εξηγούν πως η γενετική παραλλαγή στο εν λόγω γονίδιο μειώνει την κυτταρική ικανότητα να διασπάσει την καφεΐνη επιμηκύνοντας το χρόνο που παραμένει η διεγερτική αυτή ουσία στο σώμα. Σαν αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά δεν χρειάζεται να πίνουν τόσο πολύ καφέ προκειμένου να προσλάβουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης με αυτά που δεν έχουν αυτή τη γενετική παραλλαγή.


Συγγραφέας: Honor Whiteman

Πηγή: medicalnewstoday.com

Απόδοση - Επιμέλεια: Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...