PsychologyNow Team

Εντοπίστηκαν εγκεφαλικά κύτταρα που μπορεί να ωθούν τα αρσενικά να πολεμήσουν και να κάνουν σεξ

Εντοπίστηκαν εγκεφαλικά κύτταρα που μπορεί να ωθούν τα αρσενικά να πολεμήσουν και να κάνουν σεξ

PsychologyNow Team
κύτταρα εγκεφάλου που μπορεί να ωθούν τα αρσενικά να πολεμήσουν και να κάνουν σεξ
Image credit: kjpargeter / freepik.com

Δύο ομάδες νευρικών κυττάρων μπορεί να χρησιμεύουν ως "διακόπτες on-off" για το ζευγάρωμα και την επιθετικότητα των αρσενικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε τρωκτικά.


Αυτοί οι νευρώνες φαίνεται να στέλνουν σήματα μεταξύ δύο τμημάτων του εγκεφάλου -του πίσω άκρου ή οπίσθιου τμήματος της αμυγδαλής και του υποθαλάμου- που από κοινού ρυθμίζουν τα συναισθήματα, όπως ο φόβος, το άγχος και η επιθετικότητα.

Με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η μελέτη έδειξε ότι τα αρσενικά ποντίκια δυσκολεύονταν να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια πειραμάτων που μπλόκαραν τα σήματα από μια ομάδα κυττάρων της αμυγδαλής που επικοινωνεί με τον υποθάλαμο (κύτταρα που σηματοδοτούν τα MPN). Όταν αντίθετα ενισχύθηκαν τα ίδια σήματα, τα ζώα όχι μόνο ήταν σε θέση να ζευγαρώσουν αλλά φλέρταραν επανειλημμένα μη δεκτικά θηλυκά, κάτι που δεν θα έκαναν κανονικά.

Παρομοίως, όταν μπλοκαρίστηκε η δράση μιας δεύτερης ομάδας κυττάρων στην αμυγδαλή που επίσης επικοινωνεί με τον υποθάλαμο (VMHvl-signaling cells), τα τρωκτικά επιτίθονταν σε άγνωστα αρσενικά μισή φορά. Όταν ενεργοποιήθηκαν οι ίδιοι νευρώνες, τα ποντίκια έγιναν ασυνήθιστα επιθετικά, επιτιθέμενα ακόμη και στα θηλυκά συντρόφια τους και στα οικεία αρσενικά.


Διαβάστε σχετικά: 10 λόγοι που τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ


Τα ευρήματά μας παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η οπίσθια αμυγδαλή στην καθοδήγηση αρσενικών κοινωνικών συμπεριφορών όπως το σεξ και η επιθετικότητα, λένε οι συγγραφείς της έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν τον ρόλο της αμυγδαλής στη ρύθμιση των κοινωνικών συμπεριφορών, αλλά μέχρι τώρα οι ειδικοί δεν είχαν αποκαλύψει τον ακριβή της ρόλο στις σεξουαλικές συμπεριφορές. Αντιθέτως, οι ερευνητές είχαν επικεντρωθεί στον γειτονικό υποθάλαμο, όπου βρίσκονται τόσο οι δομές MPN όσο και VMHvl, ως ρυθμιστή του εγκεφάλου για το ζευγάρωμα και τις μάχες.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Neuroscience, είναι η πρώτη που αποκαλύπτει δύο διαφορετικές ομάδες κυττάρων που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ της οπίσθιας αμυγδαλής και των τμημάτων του υποθαλάμου που είναι υπεύθυνα για το σεξ και την επιθετικότητα. Παρέχει επίσης βασικές ενδείξεις ότι η οπίσθια αμυγδαλή ασκεί "τεράστια" επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά.

Η νέα μας προσέγγιση για το ποια κύτταρα προτρέπουν σε σεξουαλικές και επιθετικές συμπεριφορές θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε καλύτερους εγκεφαλικούς στόχους καθώς σχεδιάζουμε μελλοντικές θεραπείες για ψυχιατρικές διαταραχές, υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Έρευνα: Posterior amygdala regulates sexual and aggressive behaviors in male mice, Nature Neuroscience (2020). DOI: 10.1038/s41593-020-0675-x

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...