PsychologyNow Team

Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών

Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών

PsychologyNow Team

Μία νέα μελέτη σε έξι χώρες προσδιορίζει τους ευάλωτους πληθυσμούς στις σοβαρές ψυχικές ασθένειες.


Οι νεαροί άνδρες, οι εθνοτικές μειονότητες και οι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνικοοικονομικά μειονεκτικές περιοχές, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν πρώτο επεισόδιο ψύχωσης το οποίο ορίζεται ως η πρώτη εκδήλωση μιας ή περισσοτέρων επικείμενων σοβαρών ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής και της κατάθλιψης με ψυχωσικά συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και γνωστική αποδιοργάνωση.

Αυτό είναι το κύριο εύρημα μιας μελέτης που διεξήχθη από μια διεθνή κοινοπραξία ερευνητών που εκτίμησε την εμφάνιση των πρώτων επεισοδίων ψύχωσης σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες - την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία και τη Βραζιλία.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα των πρώτων επεισοδίων ψύχωσης ποικίλει μεταξύ των περιφερειών και των πληθυσμών. Στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτές οι διαταραχές έχουν παρουσιασθεί συχνότερα στις μεγάλες πόλεις από ό,τι στις μικρότερες πόλεις ή τις αγροτικές περιοχές και επίσης είναι συχνότερες μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων, όπως οι μαύροι μετανάστες από την Καραϊβική και την Αφρική.

Οι ερευνητές θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αυτές τις παρατηρήσεις μέσω της έρευνας που διενεργήθηκε σε 17 αστικές και αγροτικές περιοχές στις έξι συμμετέχουσες χώρες μεταξύ 2010 και 2015.

Οι έρευνες ξεκίνησαν με τον εντοπισμό 2.774 ατόμων που έρχονταν σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις περιοχές που υπήρχαν υποψίες για πρώτο επεισόδιο ψύχωσης. Από αυτά, τα 1.578 ήταν άνδρες και τα 1.196 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 30 έτη.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε μια οκταπλάσια διακύμανση του επιπολασμού του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου στις περιοχές που εξετάστηκαν. Στο Σαντιάγο της Ισπανίας ήταν 6 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, σε σύγκριση με 46 περιπτώσεις στο Παρίσι της Γαλλίας. Στο Ribeirão Preto, στη Βραζιλία, ήταν 21 περιπτώσεις.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η συχνότητα του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου ποικίλει σημαντικά μεταξύ των μεγάλων πόλεων και των αγροτικών περιοχών και έδειξε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν κατά πάσα πιθανότητα κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη σημαντική διακύμανση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα, η αιτιολογία των ψυχωσικών διαταραχών εθεωρείτο ότι ήταν κυρίως γενετική, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικοί.

 

Αυξημένη ευαλωτότητα

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το περιστατικό του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου ήταν υψηλότερο στους άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών από ό,τι στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει τα αρκετά συνεπή δεδομένα στη βιβλιογραφία.

Σημείωσαν επίσης ότι η συχνότητα του πρώτου επεισοδίου ψύχωσης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων ανδρών είναι υψηλότερη από αυτή των νεαρών ενήλικων γυναικών σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, γεγονός που δείχνει επίσης ότι καθώς οι άντρες προσεγγίζουν τα 35 έτη, τείνουν να συγκλίνουν με τη συχνότητα εμφάνισης των γυναικών. Στις γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών, η συχνότητα είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτή των ανδρών στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ των φύλων και των ηλικιακών ομάδων, αλλά μπορεί να συνδέονται με τη διαδικασία της εγκεφαλικής ωρίμανσης: ο εγκέφαλος ωριμάζει μεταξύ 20 και 25 ετών και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άντρες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στις ψυχικές διαταραχές από τις γυναίκες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συχνότητα των πρώτων επεισοδίων ψύχωσης είναι υψηλή μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων και των περιοχών με λιγότερες κατοικίες, οι οποίες όμως δεν ανήκουν στους κατοίκους.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι άνθρωποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία των ψυχωσικών διαταραχών. Χρειάζεται καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται για να εξηγηθούν οι διακυμάνσεις της συχνότητας μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να αναλύσουν τα δεδομένα σχετικά με την ιστορία ζωής των ασθενών και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, συγκρίνοντάς τα με τους ελέγχους του γενικού πληθυσμού (άτομα που δεν έχουν ιστορικό ψύχωσης) προκειμένου να εντοπίσουν τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου.

Οι τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία ή το κάπνισμα κάνναβης στην εφηβική ηλικία ή στην νεαρή ενηλικίωση, για παράδειγμα, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο των ψυχικών διαταραχών. Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτών των ψυχικών διαταραχών σε πιο ευάλωτες ομάδες, θα μπορέσουμε να παρέμβουμε για να μειώσουμε την επίπτωσή τους, δήλωσαν.

Η ψύχωση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού βάρους της νόσου, δεδομένης της ανικανότητας που προκαλεί. Επιπλέον, η εξέλιξη των ψυχωσικών διαταραχών ποικίλει σημαντικά, με ορισμένες περιπτώσεις να οδηγούν σε υψηλό βαθμό ανικανότητας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα σε κέντρα ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Treated Incidence of Psychotic Disorders in the Multinational EU-GEI Study
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...