PsychologyNow Team

Η κατάχρηση κάνναβης αλλοιώνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών που συνδέονται με τα αρνητικά συναισθήματα

Η κατάχρηση κάνναβης αλλοιώνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών που συνδέονται με τα αρνητικά συναισθήματα

PsychologyNow Team

Τα ευρήματα της έρευνας φανερώνουν πιθανές αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βαριάς χρήσης κάνναβης στη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες παρά την αυξημένη χρήση της ουσίας και τις προσπάθειες νομιμοποίησης της.


Οι νέοι που παρουσιάζουν εξάρτηση στην κάνναβη εμφανίζουν αλλοιωμένη εγκεφαλική λειτουργία η οποία μπορεί να είναι η πηγή των συναισθηματικών διαταραχών και του αυξημένου κινδύνου ψύχωσης, ένα γεγονός που συνδέεται με την κατάχρηση κάνναβης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Οι αλλοιώσεις ήταν πιο έντονες στους ανθρώπους που άρχισαν να κάνουν χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία. Τα ευρήματα φανερώνουν πιθανές αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βαριάς χρήσης κάνναβης στη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες παρά τη μεγάλη χρήση της ουσίας και τις προσπάθειες νομιμοποίησης της.

Η μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, αξιολόγησαν τα δεδομένα της εγκεφαλικής δραστηριότητας από 441 νεαρούς ενήλικες και συνέκριναν στη συνέχεια ένα μικρότερο σύνολο 30 ατόμων που πληρούσαν τα κριτήρια κατάχρησης, με 30 άτομα της ομάδας ελέγχου. Τα άτομα με βαριά χρήση κάνναβης είχαν ασυνήθιστα υψηλή συνδεσιμότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ήταν σημαντικές για την επεξεργασία ανταμοιβής και τη δημιουργία εξάρτησης. Οι ίδιες περιοχές έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη της ψύχωσης σε προηγούμενες έρευνες.

Αυτά τα δεδομένα που συλλέξαμε από τις εγκεφαλικές σαρώσεις, παρέχουν μια σύνδεση μεταξύ των αλλαγών των εγκεφαλικών συστημάτων που εμπλέκονται στην ανταμοιβή και την ψυχοπαθολογία με τη χρόνια κατάχρηση κάνναβης, υποδηλώνοντας έναν μηχανισμό με τον οποίο η βαριά χρήση αυτού του δημοφιλούς ναρκωτικού μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άλλες ακόμη πιο σοβαρές μορφές ψυχικής ασθένειας, είπε ο Δρ. Cameron Carter, Εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις συνδέονταν επίσης με αυξημένα αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα με εκείνο της απομόνωσης, όπου κανείς αισθάνεται μια αίσθηση εχθρότητας ή απόρριψης από τους άλλους. Ο σύνδεσμος υποδεικνύει έναν πιθανό βιολογικό μηχανισμό ως προς το γιατί τα συναισθήματα της απομόνωσης συχνά αυξάνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους με εξάρτηση από την κάνναβη.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αυξημένη συνδεσιμότητα ήταν ισχυρότερη στα άτομα που άρχισαν να κάνουν χρήση κάνναβης στην πρώιμη εφηβεία, δήλωσε ο Δρ. Manza, εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο οποίος παραπέμπει σε αναφορές για εμφάνιση υψηλότερου κινδύνου ψυχιατρικών προβλημάτων όταν η χρήση κάνναβης ξεκινά νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου. Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθιστώντας την πρόωρη χρήση κάνναβης ιδιαίτερα επιζήμια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι μια σχετικά εύκολη και μη επεμβατική διαδικασία, οπότε αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Subcortical Local Functional Hyperconnectivity in Cannabis Dependence
Απόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...