PsychologyNow Team

Καταρρίπτοντας τους μύθους της διπολικής διαταραχής

Καταρρίπτοντας τους μύθους της διπολικής διαταραχής

PsychologyNow Team

Η ενημέρωση και η κατανόηση της διπολικής διαταραχής οδηγεί στην αποστιγματοποίηση.


Διπολικός Μύθος 1: Η Διπολική διαταραχή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ή είναι μία ηθική αδυναμία ή ένα ελάττωμα του χαρακτήρα

Για τη διαιώνιση αυτού του μύθου μπορούμε να "κατηγορήσουμε" κυρίως τους επιστημολόγους και τους αντιψυχιατρικούς, όμως τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από τη διπολική διαταραχή.

Από επιστημονική άποψη, όμως, γνωρίζουμε ότι η διπολική διαταραχή είναι αληθινή επειδή μπορούμε να την αποτυπώσουμε με τις εγκεφαλικές σαρώσεις. Ναι, αυτό είναι σωστό, οι διπολικοί εγκέφαλοι, δείχνουν διαφορετικοί από τους συνηθισμένους εγκεφάλους. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι στους ανθρώπους που έχουν υποφέρει από μεγάλα επεισόδια διάθεσης, έχουν συρρικνωθεί μέρη του εγκεφάλου τους. Πραγματικά. Διαβάστε περισσότερα για τις διαφορές στον εγκέφαλο στη διπολική διαταραχή1.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η διπολική διαταραχή είναι γενετική. Σε μελέτες με διδύμους, τα μονοζυγωτικά δίδυμα έδειξαν ποσοστό εμφάνισης της διαταραχής 33%-90% για τη διπολική διαταραχή Ι και κάποιος που έχει συγγενή πρώτου βαθμού με διπολική διαταραχή, έχει επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διπολικής διαταραχής από τον μέσο άνθρωπο.

 

Διπολικός Μύθος 2: Η Διπολική Διαταραχή σχετίζεται απλά με τις μεταβολές της διάθεσης μας

Οι άνθρωποι έχουν μια εσφαλμένη αντίληψη για τη διπολική διαταραχή (λόγω της τηλεόρασης και των ταινιών, ως επί το πλείστον) θεωρώντας ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι μια χαρά τη μια στιγμή, θυμωμένοι την επόμενη και αυτοκτονικοί κάποια άλλη. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Σε τυπικές περιπτώσεις μη θεραπευμένης διπολικής διαταραχής, οι διαθέσεις διαρκούν στην πραγματικότητα μήνες και όχι λεπτά. Επίσης, υπάρχουν σπάνιες παραλλαγές της διπολικής διαταραχής που κάνουν πιο γρήγορους κύκλους μπορείτε να δείτε τα άτομα με διπολική, να αλλάζουν κυκλικά διαθέσεις σε λίγες ώρες. Αυτό, ωστόσο, είναι η κύρια εξαίρεση. (Οι γυναίκες τείνουν να υφίστανται ταχύτερες εναλλαγές διάθεσης πιο συχνά από τους άνδρες).

 

Διπολικός Μύθος 3: Η διπολική διαταραχή δεν είναι τόσο κακή και έχει πλεονεκτήματα

Αυτό το επιχείρημα είναι αμφισβητήσιμο από μερικούς, αλλά κατά την άποψή μου, η διπολική διαταραχή είναι, για τους περισσότερους ανθρώπους, πολύ αρνητική και τα πλεονεκτήματα της ωχρειούν σε σύγκριση με τα μειονεκτήματά της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπολογιζόταν ότι η διπολική διαταραχή κοστίζει στην οικονομία περίπου 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω της χαμένης παραγωγικότητας. Αλλά αν αυτό δεν αρκεί για να σας πείσει για τη σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής, σκεφτείτε το εξής: ως και το 50% όλων των ατόμων με διπολική διαταραχή θα προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν και το 11% θα το πετύχει. Αν νοσούσατε ξαφνικά από μια ασθένεια όπου γνωρίζατε ότι περισσότεροι από ένα στους δέκα ανθρώπους θα πέθαναν από αυτή, νομίζω ότι θα το θεωρούσατε αρκετά σοβαρό. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, τα άτομα με διπολική διαταραχή πεθαίνουν επίσης νωρίτερα από τον μέσο άνθρωπο λόγω έκθεσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα, το μόνο πράγμα που έχει πραγματικά επιστημονικά αποδειχθεί είναι ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι συχνά πιο δημιουργικά από το μέσο άτομο.

 

Διπολικός Μύθος 4: Τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι βίαια ή επικίνδυνα

Υπάρχει μία αλήθεια σε αυτόν τον μύθο. Έχει ερευνηθεί ότι το 0.66% των ανθρώπων του γενικού πληθυσμού, στις ΗΠΑ, χωρίς μία ψυχιατρική πάθηση, επέδειξε επιθετικότητα (πράξεις που προφανώς προκαλούσαν βλάβη), ενώ στους ασθενείς με διπολική διαταραχή (χωρίς συννοσηρότητα) ο αριθμός ήταν 2,52% στη διπολική Ι και 5,12% στη διπολική ΙΙ2. Έτσι, ναι, οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικοί από τον μέσο άνθρωπο. Γνωρίζοντας αυτό, εξακολουθούμε να μιλάμε για ένα μικρό αριθμό ατόμων με διπολική διαταραχή. Όμως περισσότεροι από τους διπλάσιους ανθρώπους πεθαίνουν από διπολική διαταραχή, από εκείνους που είναι απροκάλυπτα επιθετικοί λόγω της διαταραχής.

(Οι αριθμοί αυξάνονται δραματικά αν το άτομο με διπολική διαταραχή έχει επίσης μια διαταραχή της προσωπικότητας ή κάνει κατάχρηση ουσιών, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

 

Διπολικός Μύθος 5: Τα άτομα με διπολική διαταραχή δεν πρέπει να βρίσκονται σε σχέσεις

Αυτός ο συγκεκριμένος διπολικός μύθος βλάπτει πραγματικά τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή, καθώς συχνά τους απομονώνει από τους άλλους και μειώνει την αυτοεκτίμησή τους όσον αφορά στις σχέσεις. Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, παγιδευτεί σε αυτόν τον διπολικό μύθο με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι απλά δεν είναι ισάξιοι των άλλων ανθρώπων.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν μια διαταραχή. Αυτή είναι η αλήθεια και η οποία τείνει να αποτελεί μια δια βίου πρόκληση. Ναι, είναι αλήθεια. Αυτή η ασθένεια μπορεί να φθείρει μια σχέση. Ναι, είναι αλήθεια. Αλλά τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή δεν μπορούν να έχουν επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις. Πολλοί είναι παντρεμένοι και έχουν μία υγιή σχέση. Είναι δύσκολο; Υποθέτω πως ναι, αλλά οι σχέσεις είναι πάντα δύσκολες και πάντα έχουν προκλήσεις και οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια θα ήταν μια τέτοια πρόκληση. Και, να θυμάστε, το 50% όλων των παντρεμένων ζευγαριών καταλήγουν στο διαζύγιο και δεν μπορείτε να κατηγορήσετε για αυτό την ψυχική ασθένεια.

 

Οι μύθοι για τη διπολική διαταραχή βλάπτουν τα άτομα με διπολική διαταραχή

Το ζήτημα των μύθων για τη διπολική διαταραχή είναι ότι βλάπτουν τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή καθώς οδηγούν σε προκατάληψη και διακρίσεις προς τη διπολική διαταραχή. Αν κάποιος με συναντήσει και σκέφτεται ότι είμαι τέρας, τότε φυσικά θα μου συμπεριφερθεί άσχημα, ανεξάρτητα από το πόσο άδικο μπορεί να είναι. Οπότε προσπαθήστε να γνωρίσετε προσωπικά περισσότερα για τη διπολική διαταραχή και να ενημερώσετε σχετικά και τους ανθρώπους γύρω σας. Αυτή η πραγματική κατανόηση της διαταραχής μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο αποδοτικό για όλους.


Πηγή: npr.org
Έρευνα: 1. Brain Differences in Bipolar Disorder
2. Prevalence, correlates, and comorbidity of bipolar I disorder and axis I and II disorders: results from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...