PsychologyNow Team

Τι μπορείς να κάνεις αν δε νιώθεις καλά με την εικόνα του σώματός σου

Τι μπορείς να κάνεις αν δε νιώθεις καλά με την εικόνα του σώματός σου

PsychologyNow Team
γυναίκα δεν νιώθει καλά με την εικόνα του σώματός της
Image credit: DANNY G / unsplash.com

Πολλοί άνθρωποι σήμερα, νιώθουν δυστυχισμένοι με την εικόνα του σώματός τους. Τι μπορείτε να κάνετε, εάν δεν νιώθετε ευχαριστημένοι με το σώμα σας;


Όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, τείνουμε συνήθως να κρίνουμε το σώμα μας. Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι μια δυνατή αυτοπεποίθηση, πηγάζει από την ικανοποίηση που αισθανόμαστε για το σώμα μας. Επίσης, η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας είναι και θέμα οπτικής.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, τα οποία υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Μπορεί να δείτε ένα 20χρονο μοντέλο να είναι δυσαρεστημένο με την εικόνα του σώματός του, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα μπορεί να είναι απόλυτα ευχαριστημένη με το σώμα της.

Πολλοί άνθρωποι, σήμερα, νιώθουν δυστυχισμένοι με την εικόνα του σώματός τους. Τι μπορείτε να κάνετε, εάν δεν νιώθετε ευχαριστημένοι με το σώμα σας;


Διαβάστε σχετικά: Υπερβολικός έλεγχος και ευτυχία: δύο ασύμβατες έννοιες;


1. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας, όπως είναι

Θα κουραστείτε και μόνο με την ιδέα να σκεφτείτε πόσα χρόνια περνάνε οι άνθρωποι νιώθοντας απέχθεια και μίσος για το σώμα τους. Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα. Περίπου το 50% των Αμερικανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το σωματικό βάρος τους. Είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου να νιώθουμε δυστυχισμένοι, χωρίς να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημά μας. Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητο για όλους όσους παλεύουν με αυτό το πρόβλημα, αρχικά να το αποδεχτούν ως έχει.

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε. Μπορείτε, είτε να επιλέξετε να παραμείνετε δυστυχισμένοι και να μην αναζητήσετε κάποια λύση, είτε να ξεκινήσετε να επιλύετε το πρόβλημα. Αυτή είναι η αφετηρία, η οποία, μετά από κάποιο χρόνο, θα σάς οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το σώμα σας μπορεί να μην είναι τέλειο, ωστόσο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, άμεσα γι’ αυτό. Μόνο αν εφαρμόσετε σκληρή δουλειά και αρκετή θέληση, θα καταφέρετε να οδηγηθείτε στη λύση.

2. Μην εστιάζετε σε αρνητικά πράγματα

Είναι χάσιμο χρόνου να κλαίγε και νιώθετε δυστυχισμένοι για την εικόνα του σώματός σας. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να επιλύσετε το πρόβλημα. Όταν κάποιος άνθρωπος είναι δυσαρεστημένος με το σώμα του, ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

Όταν γνωρίζετε το πρόβλημα, έχετε κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς την επίλυσή του. Μπορείτε να θέσετε κάποιους στόχους και να ορίσετε προθεσμίες για την επίτευξή τους. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας και η αποδοχή του εαυτού σας για όλα όσα εκπροσωπείτε, μπορεί να σας παρέχουν αρκετή δύναμη για να επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα, η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα, μέσα σε δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό, χρειάζεται να είστε προετοιμασμένοι για σκληρή δουλειά.

3. Μην δίνετε τόση σημασία στα κοινωνικά πρότυπα

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, η κοινωνία μας είναι πολύ επικριτική. Μπορείτε να το αντιληφθείτε καθώς βλέπετε κάποιους διάσημους να θεωρούνται από τα μέσα ενημέρωσης ως οι ομορφότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Η προβολή κάποιων προσώπων, μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής τους, είτε μας αρέσει είτε όχι, διαμορφώνει ένα κοινωνικό πρότυπο και κατ’ επέκταση, όσοι δεν μοιάζουν με αυτές τις διασημότητες ή μοντέλα, μπορεί να μην θεωρούνται τόσο όμορφοι. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον να μοιάσεις σε μια διασημότητα, χωρίς την παρέμβαση αισθητικής χειρουργικής.

Το λάθος που κάνουν κάποιοι άνθρωποι είναι ότι θέτουν ανέφικτα πρότυπα για τον εαυτό τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αρνητική αντίληψη για την εμφάνισή τους. Πόσες ταινίες έχετε δει, όπου μια έφηβη δεν είναι ευχαριστημένη με την εμφάνισή της, επειδή θέλει να γίνει ένα από τα πρότυπά της;

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, στο οποίο δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Συνεπώς, είναι θα σκέφτεστε πολύ πιο θετικά για τον εαυτό σας αν δεν δίνετε τόσο σημασία σε αυτά του είδους πρότυπα.

4. Μην παραλείπετε γεύματα

Γνωρίζουμε καλά ότι η παράλειψη γευμάτων είναι το Α και το Ω για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις. Η σκέψη να παραλείψετε το επόμενο γεύμα σας, λειτουργεί ως μια συνεχή υπενθύμιση του λόγου που το κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε περισσότερο τις αρνητικές σκέψεις, αποβάλλοντας τις θετικές που τόσο έχετε ανάγκη τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επομένως, είναι πολύ πιο ωφέλιμο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, να ακολουθείτε τακτικά γεύματα. Επίσης, δεν έχει νόημα να παραλείπετε γεύματα, μόνο και μόνο για να φάτε μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού, όταν αποφασίσετε να φάτε. Αυτό όχι μόνο θα χαλάσει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, αλλά θα έχει και αρνητική επίδραση στη στοματική σας υγιεινή.

Σύμφωνα με οδοντιάτρους, οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τείνουν να τρώνε περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά. Κάτι τέτοιο, δεν ωφελεί ούτε το σώμα σας, ούτε την υγεία σας, ούτε τα δόντια σας. Καλό είναι να τηρείτε μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα


5. Μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας κυριεύσουν

Οι αρνητικές σκέψεις και κατ’ επέκταση η αίσθηση δυστυχίας, έρχονται και φεύγουν και δεν είναι εύκολο να αποτραπούν. Φυσικά, μπορεί να συνδέονται στενά με τη σωματική μας κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας κυριεύσουν. Αντ’ αυτού, χρειάζεται να επιδείξετε δύναμη και αυτοεκτίμηση σε αυτές τις περιπτώσεις. Διαφορετικά, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα δε θα σάς επιτρέπουν να νιώθετε οποιαδήποτε μορφή ευχαρίστησης.

Μπορείτε να μετατοπίσετε την προσοχή σας σε πράγματα που σάς κάνουν χαρούμενους, όπως ένα χόμπι ή ένα αγαπημένο πρόσωπο. Ωστόσο, μην πέσετε στην παγίδα να σάς αποσπάσει, σε υπερβολικό βαθμό, αυτή η δραστηριότητα. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να διαχειριστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Η δυσαρέσκεια με το σώμα σας μπορεί να είναι μια πηγή τεράστιας απογοήτευσης που ενδεχομένως να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, τα οποία πρέπει να προσπαθείτε να μην σάς καταβάλλουν.

Συμπέρασμα

Η σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πηγή απογοήτευσης για πολλούς ανθρώπους, παρόλο, που τις περισσότερες φορές, η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι εύκολη. Οι προαναφερόμενες συμβουλές μπορούν να σάς βοηθήσουν να νιώσετε πολύ καλύτερα με το σώμα σας και να είστε σε θέση να επιλύσετε αυτά τα προβλήματα.


Sof Andr
Απόδοση: Σοφία Ανδριανάκη

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...