Δάφνη Μουλαδάκη

Αλλαγές: εμπόδια ή αναγκαίο «κακό» για μια «καλύτερη» ζωή;

Αλλαγές: εμπόδια ή αναγκαίο «κακό» για μια «καλύτερη» ζωή;

Δάφνη Μουλαδάκη
γυναίκα σκέφτεται τις αλλαγές, αν είναι εμπόδια ή αναγκαίο «κακό» για μια «καλύτερη» ζωή
Image credit: Josh Blanton / unsplash.com

Σε όλη την διάρκεια της ζωής μας περνάμε από διάφορα στάδια (βρεφική ηλικία, παιδική, εφηβεία, ενηλικίωση, γάμος, παιδιά κλπ), τα οποία βιώνουμε ως μεταβάσεις, διότι περνάμε από ένα στάδιο σε ένα άλλο συνεχώς.


Ταυτόχρονα, μπορεί να ζήσουμε και απώλειες (π.χ λόγω μετακόμισης να χάσουμε φίλους και ένα γνωστό σχολικό περιβάλλον στην παιδική ηλικία ή να χάσουμε κάποιο αγαπημένο προσώπου), αλλά και βίωση καινούργιων καταστάσεων, δυσκολιών και προσδοκιών από εμάς και για εμάς! Κάθε τι καινούργιο που έρχεται στη ζωή μας είναι μια αλλαγή, αλλά νιώθουμε πάντα έτοιμοι να την κάνουμε;;;

Ποια συναισθήματα μπορεί να βιώσουμε κατά την διάρκεια μιας αλλαγής; Ξαφνικά μπορεί να νιώθουμε ευάλωτοι, δηλαδή αδυναμία να αντιμετωπίσουμε την καινούργια κατάσταση. Στεναχώρια για κάτι που πρέπει να αφήσουμε, νοσταλγία για όλα όσα πέρασαν, άγχος για το τι θα συμβεί από δω και πέρα αλλά και ανακούφιση, ευχαρίστηση και υπερηφάνεια για ότι καταφέραμε μέχρι τώρα.

Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την καινούργια κατάσταση που έχει έρθει, το ευχάριστο είναι ότι όποια κι αν είναι αυτή εμπεριέχει και δυσάρεστα αλλά και ευχάριστα συναισθήματα!


Διαβάστε σχετικά: Γιατί φοβόμαστε τόσο την αλλαγή;


Για τον παραπάνω λόγο λοιπόν, μπορεί αρχικά μια κατάσταση, στην οποία αντιδράμε με αντίσταση, δηλαδή προσπαθούμε να την αποφύγουμε σαν να μην υπάρχει γιατί φαντάζει τελείως άγνωστη σε εμάς, με την πάροδο λίγου χρόνου να ειδωθεί με άλλη ματιά! Να εντοπιστούν εκτός από μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, να προκύψουν νέα σχέδια, όνειρα, νέοι δρόμοι, ρόλοι και να εκτιμηθούν πράγματα που θεωρούνταν δεδομένα μέχρι πρότινος.

Δεν είναι τυχαίο που λένε πως ό,τι μας συμβαίνει θέλει κάτι να μας διδάξει, είτε μπορούμε να το δούμε, είτε δυσκολευόμαστε να βρούμε την «χρησιμότητα» του τη δεδομένη στιγμή στη ζωή μας… Βοηθητικοί ή και μη βοηθητικοί σε αυτές τις στιγμές μπορούν να είναι οι σημαντικοί μας άλλοι (φίλοι, συγγενείς κλπ), ωστόσο έχουμε την δύναμη να επιλέξουμε εμείς το πώς θα δούμε και θα ανταποκριθούμε στην κάθε κατάσταση!

Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσουν οι αλλαγές, αλλά επιδιώκουμε την σταθερότητα, γιατί η σταθερότητα είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και επίσης μας προσφέρει «ασφάλεια» ότι τίποτα δεν μας απειλεί και ότι άλλο κακό δεν θα μας βρει. Από τη μία μεριά δεκτό, αλλά από την άλλη ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πως θα ήταν μια ζωή χωρίς καθόλου αλλαγές;;; Δεν είναι δυνατόν αυτό, αλλά ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε μια ζωή όπου όλα μένουν ακριβώς τα ίδια για πάντα…

Πως θα ήταν για μας μια ζωή όπου θα ζούμε τα ίδια για πάντα; Κάποιοι ίσως να ένιωθαν ανακούφιση πως δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάτι που μπορεί να τους ενοχλούσε γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχαν αλλαγές. Νομίζω όμως πως κάποιοι θα ευχόμασταν να γίνει κάτι και να αλλάξουν τα πράγματα. Να γίνει κάτι συγκλονιστικό, συναρπαστικό ή έστω διαφορετικό.. Μήπως χωρίς αλλαγές δεν θα υπήρχε εξέλιξη, δεν θα υπήρχε ζωή, θα είχαμε μάλλον χαθεί…;

Υ.Γ : Προτείνω σε όσους δεν την έχετε δει την ταινία: η μέρα της Μαρμότας (Groundhog day, 1993)


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...