Μαριάννα Δραγασάκη

Προσωπική ανάπτυξη και ψυχοθεραπεία: το επόμενο βήμα

Προσωπική ανάπτυξη και ψυχοθεραπεία: το επόμενο βήμα

Μαριάννα Δραγασάκη
άντρας σε πράσινο λιβάδι με κόκκινο μπουφάν κοιτάζει τον ορίζοντα και έχει προσωπική ανάπτυξη

Η διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης γίνεται σε όλη μας τη ζωή και δε σταματά ποτέ, μιας και συνεχώς εξελισσόμαστε και αλλάζουμε.


Αρκετές φορές σε όλη μας τη ζωή συναντούμε νέες καταστάσεις, ή συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά από ότι παλαιότερα. Άλλοτε απλές και καθημερινές και άλλοτε δύσκολες και επίπονες. Κάθε δυσκολία μας βοηθά να μαθαίνουμε τον εαυτό μας καλύτερα και να αναπτυσσόμαστε, όταν αυτή βιώνεται σαν μια πρόκληση και όχι σαν αποτυχία.

Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις σε όλη μας τη ζωή που μπορεί να μας κάνουν να κοντοσταθούμε, να αισθανθούμε αδύναμοι, ή να μην ξέρουμε τι να αποφασίσουμε (εύρεση εργασίας μετά τις σπουδές, γάμος, χωρισμός, γέννηση παιδιού, θάνατος, κ.α). Το να πάρουμε χρόνο για να σκεφτούμε, να μιλήσουμε με έναν ειδικό και να διερευνήσουμε τις επιλογές που έχουμε είναι απαραίτητο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κάθε απόφαση μας είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ότι είναι δική μας και εμείς έχουμε την ευθύνη για τις συνέπειές της.

Κάποιες φορές μπορεί οι αποφάσεις μας να μην είναι οι κατάλληλες, να μας δυσκολέψουν και να μας οδηγήσουν σε δύσβατα μονοπάτια της ζωής, άλλες πάλι μπορεί να είναι ικανοποιητικές και να μας προξενήσουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, τέλος κάποιες αποφάσεις μπορεί να είναι απλά λύσεις ανάγκης γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα για κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση είναι οι αποφάσεις μας και μέσα από αυτές μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε, προχωράμε για το επόμενο βήμα της ζωής μας, έχοντας μαζί μας επίγνωση και σοφία. Όσο δοκιμάζουμε, τολμάμε και προχωράμε, μπορούμε να αναπτυχθούμε.


Διαβάστε σχετικά: Το απροσδόκητο μυστικό της επιτυχημένης ψυχοθεραπείας


Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πρόβα ζωής

Σε αυτό τον χώρο, αισθανόμενος ασφαλής και έχοντας υποστήριξη, κάποιος έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει όσα ονειρεύεται ή όσα φοβάται. Η σχέση με τον θεραπευτή βοήθα ιδιαίτερα στο να δοκιμάσουμε συμπεριφορές, να πειραματιστούμε και τέλος, εφόσον χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε πλευρές του εαυτού μας, τις οποίες κρατάμε κρυφές.

Πολλές φορές η ψυχοθεραπεία λειτουργεί σαν ένα ζέσταμα, μια προθέρμανση για όσα θέλουμε να κάνουμε ή να πούμε. Ανεξάρτητα από το αν γίνεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, στο χώρο αυτό υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Δίνοντας σε κάποιον αυτή την ελευθερία, έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον εαυτό του και να φτάσει σε μονοπάτια του που μπορεί να μην ήξερε ότι υπάρχουν.

Κάθε τι που ανακαλύπτουμε για τον εαυτό μας, θετικό ή αρνητικό, είμαστε εμείς και εφόσον το γνωρίζουμε έχουμε την δυνατότητα να το αλλάξουμε, αυτό επίσης μας δίνει την ελευθερία του να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε και ποθούμε. Η αυτογνωσία είναι ένας πολύ καλός σύντροφος για να μας καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα της ζωής μας.

Θα ήταν ουτοπικό να λέγαμε πως όλα αυτά επιτυγχάνονται εύκολα και χωρίς κόπο ή συναισθηματικό πόνο. Η διαδικασία της εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης είναι χρονοβόρα και απαιτητική, μιας και έχουμε να παλέψουμε με παγιωμένες συμπεριφορές, με κρυμμένα συναισθήματα, με ανεκπλήρωτους πόθους και ξεχασμένα όνειρα.

Όμως είναι ένας πολύ προσωπικός αγώνας, στον οποίο μπορούμε να έχουμε συμμάχους, όπως των θεραπευτή μας, αλλά και αγαπημένους ανθρώπους που θέλουν και θέλουμε να είναι δίπλα μας σε αυτή τη διαδικασία.

Η διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης γίνεται σε όλη μας τη ζωή και δε σταματά ποτέ, μιας και συνεχώς εξελισσόμαστε και αλλάζουμε. Σε κάποιες στιγμές μπορεί να είναι πιο δύσκολη και επίπονη και σε άλλες πιο απολαυστική και ανάλαφρη. Το σίγουρο είναι πως είναι η δική μας διαδρομή, το δικό μας στίγμα σε αυτή τη ζωή, το αποτύπωμά μας...ας την ευχαριστηθούμε λοιπόν!!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...