psychologist-banner-2
banner2
thumb

Συναισθηματικό κενό: Τι σημαίνει το να νιώθουμε «άδειοι»;

- Νόημα Ζωής
12 Ιουλίου 2021

Μερικές αναφορές περιέγραφαν το συναίσθημα κενού ως «ένα είδος κανάτας χωρίς πάτο, που δεν μπορεί ποτέ να γεμίσει» ή «ένα αίσθημα ετερότητας και διαχωρισμού από την κοινωνία» που «εξαντλεί την ενέργειά σου».


Είναι πιθανό να έχετε νιώσει «άδειοι» κάποια στιγμή στη ζωή σας ή να έχετε ακούσει κάποιον να περιγράφει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο. Όμως, ενώ αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι σχετικά κοινό, συνήθως δεν αναφέρεται ως σύμπτωμα κάποιου θέματος ψυχικής υγείας.

Τυπικά, το συναίσθημα κενού θεωρείται σύμπτωμα μόνο της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, η οποία είναι μια ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από δυσκολία με τα συναισθήματα και τις σχέσεις με τους άλλους, καθώς και ένα χρόνιο αίσθημα κενού.

banner1

Καθώς πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Σκωτία δηλώνουν ότι «νιώθουν κενοί», μια ομάδα ερευνητών επιχείρησε να μάθει περισσότερα για το κενό συναίσθημα, για το οποίο σπάνια γίνεται αναφορά στην ψυχολογική έρευνα. Οι ερευνητές άρχισαν να ρωτούν τους ανθρώπους, στο πλαίσιο συνέντευξης, αν είχαν νιώσει ποτέ έτσι.

Έτσι ξεκίνησε μια έρευνα τεσσάρων ετών που περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερα από 400 άτομα. Η ομάδα θέλησε να φωτίσει το πόσο κοινό είναι για τους ανθρώπους να νιώθουν άδειοι και γιατί είναι σημαντικό για ερευνητές και θεραπευτές να αρχίσουν να δίνουν σημασία σε αυτό το συναίσθημα. Η έρευνα προσφέρει τον πρώτο ορισμό αυτού του φαινομένου που βασίζεται στις περιγραφές των ανθρώπων που το βιώνουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 400 άνθρωποι, ηλικίας 18-80 ετών, που ανέφεραν ότι είχαν νιώσει κενό κάποια στιγμή στη ζωή τους, άλλοι σπάνια, άλλοι όλη την ώρα. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για να περιγράψουν αυτό το συναίσθημα.

Μερικές αναφορές περιέγραφαν το συναίσθημα κενού ως «ένα είδος κανάτας χωρίς πάτο, που δεν μπορεί ποτέ να γεμίσει» ή «ένα αίσθημα ετερότητας και διαχωρισμού από την κοινωνία» που «εξαντλεί την ενέργειά σου».


Διαβάστε σχετικά: Η αποδοχή της συναισθηματικής πολυπλοκότητας: Γιατί βιώνουμε πολλά διαφορετικά συναισθήματα ταυτόχρονα;


Με τα λόγια ενός συμμετέχοντα, η αίσθηση κενού είναι: Όταν νιώθεις ότι όλα όσα κάνεις είναι ανούσια και απλώς τα κάνεις, προσπαθώντας να γεμίσεις τον χρόνο μέχρι να πεθάνεις. Μερικές φορές περνάς καλά ή συμβαίνει κάτι ευχάριστο που σε αποσπά για λίγο, αλλά τελικά υπάρχει ένα κενό μέσα σου που ποτέ δεν φεύγει.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι μισοί συμμετέχοντες δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ κάποια δυσκολία ψυχικής υγείας. Επίσης, αναγνωρίστηκε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της συχνότητας αυτού του συναισθήματος και αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών, με εκείνους που νιώθουν άδειοι όλη την ώρα να είναι πιο πιθανό να έχουν σκεφτεί ή επιχειρήσει αυτοκτονία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χαρακτήρισαν αυτό που ένιωθαν ως ένα αίσθημα εσωτερικού κενού, συνδυασμένο με έλλειψη σκοπού και νοήματος και ένα αίσθημα αποσύνδεσης από τους ανθρώπους στη ζωή τους και τον κόσμο γύρω τους. Αυτό τους έκανε να νιώθουν ότι απλώς συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες και ότι δεν μπορούν να συνεισφέρουν στη ζωή και στον κόσμο όπως θα ήθελαν.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το συναίσθημα κενού είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ό,τι είχε παρατηρηθεί ως τώρα. Συναίσθημα κενού μπορεί να βιώσει ο καθένας, ανεξάρτητα από το ιστορικό ψυχικής υγείας του, και για κάποιους μπορεί να είναι χρόνιο και απειλητικό για τη ζωή τους. Είναι μια σύνθετη εμπειρία, που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής και των σχέσεων του ατόμου.

Μέχρι τώρα, το κενό συναίσθημα έχει λάβει περιορισμένη προσοχή από τους ερευνητές ψυχικής υγείας. Η παρούσα έρευνα του έδωσε νέο ορισμό και ανέδειξε τη σοβαρότητα αυτής της εμπειρίας για τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν.

Επίσης, η έρευνα υποδεικνύει την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την ψυχική υγεία και την υποστήριξη που παρέχεται, καθώς πολλοί άνθρωποι βιώνουν το συναίσθημα κενού, ανεξάρτητα από το αν έχουν διαγνωστεί με κάποια ψυχική ασθένεια ή όχι.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια