Τα φοιτητικά χρόνια είναι συνήθως συνυφασμένα με την ελευθερία, την αυτονομία, την έντονη κοινωνική ζωή, τη συσσώρευση γνώσεων, τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή…
Αν και θεωρούνται τα καλύτερα χρόνια και οι μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο τα περιμένουν με ανυπομονησία, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνοδεύονται αρκετές φορές από άγχος, αγωνίες, φόβους, μοναξιά και προβληματισμούς. Οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι ποικίλοι και επηρεάζουν τους περισσότερους φοιτητές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Αρχικά, απαιτείται προσαρμογή σε πολλά καινούρια- αν και ενδιαφέροντα- δεδομένα, όπως νέο μέρος και καθημερινότητα, εκπαιδευτικό περιβάλλον και απαιτήσεις, φίλους και παρέες, ενασχολήσεις και συνήθειες…
Η μεγαλύτερη αυτονομία και η μετάβαση στην ενηλικίωση συνάδουν και περισσότερες υποχρεώσεις που αφορούν τη φροντίδα για πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος αναλάμβαναν οι γονείς, όπως μεταξύ άλλων η οργάνωση του σπιτιού, η διατροφή, η διαχείριση των οικονομικών, η σωστή αξιοποίηση του χρόνου.
Διαβάστε σχετικά: Τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις είναι αρκετές και κάποιοι δεν είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν αυτόνομα στον όγκο και τη φύση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και να αντιμετωπίσουν τον πιθανό ανταγωνισμό.
Η κοινωνική και ερωτική ζωή, αν και συνήθως πιο έντονη από κάθε άλλη περίοδο, είναι αρκετά πολύπλοκη και συνοδεύεται συχνά απογοητεύσεις, ματαιώσεις, απορρίψεις, συγκρούσεις και προβληματισμούς για την αίσθηση του ανήκειν.
Επομένως, ακόμα κι αν αυτά τα νέα δεδομένα καλωσορίζονται με ενθουσιασμό, δεν παύουν να αποτελούν μικρά ή και μεγαλύτερα φορτία για τους φοιτητές…
Πώς μπορούν οι φοιτητές να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις με λιγότερο άγχος;
- Είναι σημαντικό οι φοιτητές να δίνουν στον εαυτό τους την ευκαιρία προσαρμογής σε όλα αυτά τα νέα δεδομένα και να «αντέχουν» το ότι μπορεί να μην είναι καθόλα έτοιμοι για τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Εξάλλου, κάθε εμπειρία- επιτυχημένη ή και όχι- αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη! Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για τη βελτίωση της αυτογνωσίας και την ανακάλυψη νέων πτυχών, άρα και για να καλλιεργηθούν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επίλυσης καθημερινών δυσκολιών.
- Είναι βοηθητικό κάθε δυσκολία να αντιμετωπίζεται όχι σαν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο αλλά σαν μια ευκαιρία να μάθουν τα όριά τους ή και να τα ξεπεράσουν, να βρουν εναλλακτικές λύσεις και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Ο τρόπος σκέψης απέναντι στις προκλήσεις είναι αυτός που κάνει και τη μεγαλύτερη διαφορά! Επομένως, οι υψηλές ακαδημαϊκές απαιτήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στη γενικότερη βελτίωση των δεξιοτήτων μάθησης, ενώ οι διαπροσωπικές δυσκολίες, αν και μπορεί να προβληματίζουν και να οδηγούν σε δυσάρεστα συναισθήματα, αποτελούν και μια καλή ευκαιρία για βελτίωση των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
- Παρόλο που πολλά πράγματα μπορούν να θεωρούνται σημαντικά και οι φοιτητές να δυσκολεύονται να αποφασίσουν που να αφιερώσουν ενέργεια και χρόνο, είναι βοηθητικό να καταφέρουν να θέτουν προτεραιότητες και να οργανώνουν πιο αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους. Μια υγιής καθημερινότητα περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων και δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιούνται οι διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες που έχει ο καθένας. Μάλιστα, μέσα από τη διαμόρφωση συγκεκριμένης καθημερινής ρουτίνας, ο χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ώστε να συνδυάζεται η ακαδημαϊκή, η προσωπική και η κοινωνική ζωή.
- Είναι απαραίτητο οι φοιτητές να καταφέρουν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Η φροντίδα της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής τους υγείας συμβάλλει στην καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους, τους άλλους και τις προκλήσεις της φοιτητικής ζωής. Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου ή και η αναζήτηση υπηρεσιών συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας είναι πάντα βοηθητικές για τη διασφάλιση της συνολικής ευημερίας τους.