PsychologyNow Team

Πως να βρείτε το νόημα στην ζωή σας

Πως να βρείτε το νόημα στην ζωή σας

PsychologyNow Team
άνδρας κάτω από τα αστέρια βρίσκει το νόημα στην ζωή του
Image credit: Greg Rakozy / unsplash.com

Μερικοί τυχεροί γνωρίζουν το σκοπό της ζωής τους από μικρή ηλικία. Όχι εγώ. Για χρόνια, έψαχνα το σκοπό στη ζωή μου, αλλά δεν μπορούσα ποτέ να τον καταλάβω. Τότε συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος με τον οποίο πορευόμουν ήταν λάθος.


Βλέπετε, οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι ένας σκοπός είναι ίδιος με ένα στόχο. Δουλεύουν προς το σκοπό αυτό, σαν να είναι ένας συγκεκριμένος προορισμός που πρέπει να φτάσουν. Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος για να βρεθεί ο σκοπός της ζωής. Αντ’ αυτού, ο σκοπός της ζωής προέρχεται από τις αξίες σας. Είναι κάτι που πάντα υπήρχε μέσα σας και απλά πρέπει να το ανακαλύψετε.

Όταν σκέφτεστε το σκοπό της ζωής με αυτόν τον τρόπο, είναι ευκολότερο να τον προσδιορίσετε.

Για να σας βοηθήσω να ορίσετε τον δικό σας, σας παρουσιάζω 8 λίγο παράξενα ερωτήματα, που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον δικό σας σκοπό ζωής. Σας προτείνω να καταγράφετε τις απαντήσεις σας σε κάθε ερώτηση καθώς προχωράμε.

8. Με τι είχατε πάθος σαν παιδί;

Τα παιχνίδια που παίζαμε σαν παιδιά είναι συχνά μια πύλη στην δυνατότητά μας να πετύχουμε σε κάτι όταν μεγαλώσουμε. Σκεφτείτε τις Barbie σας. Απλά τις ντύνατε ή φτιάχνατε ρούχα για αυτές; Ή με τα αυτοκινητάκια σας. Τρέχατε από πίσω τους, ή κατασκευάζατε πόλεις γεμάτες δρόμους, σπίτια, δέντρα, καταστήματα και γκαράζ; Τι παίζατε για ώρες; Μπορείτε ακόμα να συσχετιστείτε με αυτό; Εάν μπορείτε, πώς θα μπορούσατε να το ενσωματώσετε τώρα στην ενήλικη ζωή σας;

Σας συμβούλευσαν ότι πρέπει να ξεχάσετε τα παιδικά σας όνειρα και να κάνετε αντ’ αυτού κάτι πρακτικό στην ζωή σας; Πήγατε να σπουδάσετε στο πανεπιστήμιο κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά θέλατε; Εύχεστε να είχατε ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία;

Κρυμμένα στα παιδικά μας πάθη, είναι τα χαρίσματά μας, τα πράγματα που είμαστε εκ φύσεως καλοί. Σκεφτείτε τα παιδικά σας χρόνια και δείτε τι θησαυρούς μπορείτε να βρείτε εκεί. Μπορεί να κρατούν το κλειδί για το σκοπό της ζωής σας.


Διαβάστε σχετικά: Το νόημα της ζωής: τι είναι αυτό που μας ωθεί να κάνουμε ό,τι κάνουμε;


7. Εάν δεν είχατε δουλειά, πως θα επιλέγατε να γεμίσετε τον χρόνο σας;

Αν δεν έπρεπε να εργαστείτε και δεν σας επιτρεπόταν να μείνετε στο σπίτι και να μην κάνετε τίποτα, πώς θα επιλέγατε να γεμίσετε το χρόνο σας; Πού θα πηγαίνατε και τι θα κάνατε; Ας πούμε ότι χρησιμοποιείτε μέρος της ημέρας για να χαλαρώσετε και να ασκηθείτε, τι θα κάνατε με τον υπόλοιπο; Θα περνούσατε τη μέρα κάνοντας κάτι δραστήριο όπως μια εξερεύνηση πόλης, θα πηγαίνατε σε ένα μουσείο ή θα επισκεπτόσασταν μια γκαλερί τέχνης; Θα διαβάζατε; Θα κάνατε εθελοντισμό κάπου;

Μήπως θα παρακολουθούσατε κάποιο μάθημα; Πού θα προσφέρατε τον εθελοντισμό σας; Ποιο μάθημα θα κάνατε; Όταν τα χρήματα δεν είναι ζήτημα και μπορείτε να αφιερώσετε τον χρόνο σας μόνο στο πάθος σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Έκανα αυτή την άσκηση πριν λίγες εβδομάδες και συνειδητοποίησα ότι ήθελα να διαβάσω περισσότερα εκπαιδευτικά βιβλία. Τα είδη βιβλίων που με βοηθούν να μάθω περισσότερα για τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου. Με βοήθησε να ανακαλύψω πως μία από τις αξίες μου είναι η μάθηση. Δεν μου αρέσει τίποτα περισσότερο από το να βιώνω ένα κύμα έμπνευσης όταν συνδέω τις κουκκίδες της γνώσης. Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω και άλλους να το βιώσουν αυτό.

6. Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχνάτε τον κόσμο γύρω σας;

Υπάρχει κάτι που αγαπάτε πραγματικά; Κάτι που σας κάνει να χάνετε το χρόνο; Αν έχετε ποτέ απορροφηθεί πλήρως σε μια δραστηριότητα, θα έχετε νιώσει πως χάνετε την αίσθηση του χρόνου και είστε εντελώς παγιδευμένοι σε αυτό που κάνετε. Το έχουμε βιώσει όλοι. Για μερικούς από εμάς είναι η διαδικασία δημιουργίας, για άλλους η οργάνωση μιας εκδήλωσης, ή η φροντίδα άλλων ανθρώπων.

Όταν είστε απόλυτα απορροφημένοι σε κάτι, ξεχνάτε το χρόνο, το φαγητό ή ακόμα και το που βρίσκεστε. Εστιάζετε έντονα και υπάρχει μια αίσθηση έκστασης και εσωτερικής σαφήνειας και έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Όλες οι ανησυχίες σας έχουν εξαφανιστεί και βρίσκεστε εντελώς στην παρούσα στιγμή. Ωστόσο, μπορεί να χάσετε την αίσθηση του χρόνου. Αυτή η αίσθηση από μόνη της είναι πηγή χαράς και ανταμοιβής.

5. Ποιά θέματα σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα;

Υπάρχει κάποιο θέμα που σας ενδιαφέρει πολύ; Για ποια θέματα σας αρέσει να διαβάζετε; Ποια θέματα παρακολουθείτε στις ειδήσεις και ποια αναζητάτε; Τι είδους ιστότοποι σας προσελκύουν; Ποια θέματα συζητάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας; Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα θέλατε να βελτιώσετε;

Όταν είστε παθιασμένοι με κάτι, η εργασία που κάνετε για αυτό, θα έχει νόημα και θα σας προσφέρει κάποιου είδους ανταμοιβή.

4. Με ποιον περνάτε τον χρόνο σας και για τι πράγματα μιλάτε;

Οι περισσότεροι από εμάς περνούν χρόνο με ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τις προοπτικές μας για τη ζωή. Μπορεί αυτό να είναι μια ένδειξη για εσάς. Μήπως ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας, με φίλους από την ποδηλασία ή απλά έχετε φίλους που βγαίνετε μαζί τους μόνο για ποτό; Μιλάτε κυρίως για το κοινό σας πάθος για την ποδηλασία και την βελτίωση του αθλήματος ή απλώς περνάτε καλά με φίλους στο γειτονικό μπαρ;

Οι άνθρωποι που περνάτε μαζί τους τον ελεύθερο χρόνο σας, σας δίνουν μια ένδειξη για το πραγματικό σας πάθος; Για θέματα συζητάτε; Σας ζητούν συμβουλές και, εάν ναι, γιατί το κάνουν; Έχετε εξειδικευμένες γνώσεις; Πώς προέκυψαν αυτές; Αισθάνεστε πως αυτό είναι κάτι που θέλατε να κάνετε; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να είναι πολύ διαφωτιστικές.

3. Τι περιέχει η λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε;

Τι θέλετε να πετύχετε πριν πεθάνετε; Αυτή είναι μια ακόμη άσκηση που θα σας βοηθήσει να ψάξετε πολύ στην ψυχή σας. Η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας πραγμάτων, εστιάζει τη σκέψη σας σε αυτό που επιθυμείτε περισσότερο στη ζωή, αυτό που πραγματικά δεν θα θέλατε να χάσετε. Εκεί υπάρχει πραγματικό πάθος.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που ελπίζω να σας κάνει να σκεφτείτε. Θέλω να μάθω να πετάω αεροπλάνο. Μου αρέσει να έχω μια εναέρια όψη της Γης γύρω μου και να αισθάνομαι τον έλεγχο του δικού μου πεπρωμένου. Αυτό με βοηθά να δω ότι ο καθοδηγητικός μου σκοπός, είναι να δημιουργήσω ένα σύστημα που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία μου.


Διαβάστε σχετικά: Οι πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε


2. Αν είχατε ένα όνειρο, θα μπορούσατε να το πραγματοποιήσετε;

Αν έχετε ένα όνειρο, που ποτέ δεν το επιχειρήσατε για οποιοδήποτε λόγο, εξακολουθεί να είναι ένα πολύτιμο παράθυρο σε αυτό που θεωρείτε ως εφικτό, αλλιώς, δεν θα εμφανιζόταν ποτέ στο μυαλό σας. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που έκαναν πραγματικότητα φαινομενικά αδύνατα όνειρα και βρήκαν ικανοποίηση μέσα από αυτά. Ποιον έχετε σαν πηγή έμπνευσης; Τι χαρακτηριστικό έχει και σας εμπνέει;

Μπορείτε να κάνετε τα βήματα προς την κατεύθυνση του στόχου της ζωής σας αυτή τη στιγμή. Ρωτήστε όμως τον εαυτό σας, τι πραγματικά σας σταματάει; Υπάρχει βοήθεια παντού. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα πάντα και δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Αυτό το όνειρο και ο σκοπός της ζωής σας είναι πιθανότατα το ίδιο πράγμα.

Ακολουθούν τρία παραδείγματα:

  • Η J.K. Rowling πρόσφατα διαζευγμένη, ζώντας με επιδόματα από το κράτος και μεγαλώνοντας ένα μωρό μόνη της, έγραψε τον Χάρι Πότερ και την Φιλοσοφική Λίθο. Όταν έστειλε το πρώτο χειρόγραφο στους εκδότες την απέρριψαν αλλά δεν το έβαλε κάτω.
  • Ο Ludwig van Beethoven δεν επέτρεψε στην κακή ακοή και αργότερα πλήρη κώφωσή του, να τον εμποδίσει να συνθέσει μερικές από τις πιο όμορφες και συναρπαστικές μουσικές στον κόσμο.
  • Η Helen Keller ήταν κωφή και τυφλή από την ηλικία των 19 μηνών. Ωστόσο, ήταν σε θέση να σπουδάσει και να γίνει συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

1. Ποια είναι τα συναισθήματα που επιθυμείτε αυτή την στιγμή;

Αυτή είναι η τελευταία και πιο ισχυρή ερώτηση που πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τελικά το σκοπό της ζωής σας. Σκεφτείτε τα συναισθήματα που επιθυμείτε τώρα. Υπάρχει κάτι που δεν αισθάνεστε και αυτό σας απογοητεύει;

Η εξερεύνηση του τι αισθάνεστε, σας βοηθά να ανακαλύψετε τα συναισθήματά σας. Τα συναισθήματά μας είναι συχνά πιο ισχυρά από το μυαλό μας και μας παρέχουν πολλές οδηγίες σχετικά με αυτό που πραγματικά θέλουμε στη ζωή.

Εδώ είναι το επόμενο βήμα. Μόλις καταλάβετε τα συναισθήματα που θέλετε να νιώσετε, ξεκινήστε να προσδιορίζετε τις στιγμές της ζωής σας, όπου βοηθάτε τους άλλους να έχουν και εκείνοι αυτή την εμπειρία. Πιθανότατα το κάνετε ήδη με μικρότερους τρόπους.

Ποια είναι τα συναισθήματα που επιθυμείτε τώρα και πώς σας καθοδηγούν προς τον σκοπό της ζωής σας;


ViolGeorg
Πηγή: deapod.com

Απόδοση: Βιολάτου Γεωργιάννα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...