PsychologyNow Team

Η σημασία του νοήματος στη ζωή και πώς θα το βρείτε στη δική σας

Η σημασία του νοήματος στη ζωή και πώς θα το βρείτε στη δική σας

PsychologyNow Team
κωπηλάτης με κουπί σε βάρκα

Ξεκινήστε τώρα, ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.


Όταν γνωρίζετε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, μπορείτε να ζήσετε περισσότερο, να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο να νοσήσετε και να βελτιώσετε τη σεξουαλική ζωή σας. Φαίνεται δύσκολο; Δεν είναι και τόσο όσο νομίζετε.

1. Φανταστείτε τι θα λένε για εσάς στην κηδεία σας

Ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε τι θέλετε να επιτύχετε, είναι να σκεφτείτε το θάνατο σας και τι θα θέλατε να ειπωθεί στην κηδεία σας ή να είναι γραμμένο στην ταφόπλακά σας.

Οι ψυχολόγοι προτείνουν να αναγνωρίσετε διαφορετικές αξίες και στόχους για τέσσερις τομείς της ζωής σας: την οικογένεια, την εργασία, την κοινότητα και τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, το νόημα της δικής σας ζωής μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύζυγο και πατέρα που ασχολείται με την οικογένειά του, διδάσκει τους μαθητές του σαν να ήταν δικά του παιδιά, βοηθώντας τους άλλους να δημιουργήσουν νόημα στη ζωή τους και απολαμβάνοντας την αγάπη και την ομορφιά στη δική του ζωή.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό αργότερα στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι μετά τη συνταξιοδότησή τους από την εργασία, αγωνίζονται για να βρουν ένα νόημα στη ζωή τους. Μπορείτε όμως να βρείτε καθημερινό νόημα στη ζωή σας όταν σκέφτεστε πώς θέλετε να σας θυμούνται οι απόγονοί σας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι άρρωστο να σκέπτονται το θάνατό τους, οι Στωικοί φιλόσοφοι 2000 χρόνια πριν, εξέταζαν το ενδεχόμενο του θανάτου καθημερινά και υποστήριζαν ότι «Με τον τρόπο αυτό, θα ζήσετε μια πιο πλούσια ζωή».


Διαβάστε σχετικά: Πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας;


2. Ξεκινήστε τώρα, ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε

Αν οι σκέψεις του θανάτου, σας υπενθυμίζουν την εγγύτητά του, κάντε κουράγιο: αν καλλιεργήσετε ένα νόημα στη ζωή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε τον θάνατο και να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, ακόμα και αν δεν αρχίσετε σε νέα ηλικία.

Οι ψυχολόγοι έχουν βρει ότι η αυξημένη αίσθηση του νοήματος στη ζωή, έστω και κατά μία μονάδα σε μια κλίμακα επτά σημείων, μείωνε τον κίνδυνο θανάτου κατά 12% κατά τη διάρκεια 14 ετών1.

Και τα οφέλη παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από εκείνους στα 20 χρόνια τους, μέχρι εκείνους στα 70 τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υλοποίηση του σκοπού σας αποβαίνει συμφέρουσα για εσάς, σε οποιαδήποτε ηλικία. Σκεφθείτε ότι ακόμη και αν αργήσετε να αποκτήσετε μια αίσθηση του νοήματος στη ζωή σας, θα επωφεληθείτε πολλαπλά και σε πολλούς τομείς σας, υποστηρίζουν.

3. "Βγείτε" από τον εαυτό σας και δείτε τους άλλους γύρω σας

Η επίδειξη καλοσύνης στους άλλους ανθρώπους, σχετίζεται με τη βελτίωση του νοήματος στη ζωή. Σε μία έρευνα, υπέδειξαν στους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν τυχαίες πράξεις καλοσύνης μερικές φορές την εβδομάδα για ένα μήνα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρουσίασαν αυξήσεις στην ευδαιμονία τους, ένα είδος ευημερίας που περιλαμβάνει το νόημα στη ζωή. Αυτή η ώθηση ευημερίας, διήρκησε εβδομάδες, ακόμη και όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να κάνουν τις πράξεις καλοσύνης. Ο εθελοντισμός έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα, οι διάφοροι στόχοι που βάζετε στη ζωή σας, ενδεχομένως να επιστρέψουν και να σας κάνουν να σκεφτείτε πέρα ​​από τον εαυτό σας. Εάν βλέπετε την εργασία ως απλά ένα τρόπο για να πληρώσετε τους λογαριασμούς, δεν θα φαίνεται τόσο αξιόπιστη όπως αν την πλαισιώνετε, ως μια εργασία μέσω της οποίας προσφέρετε κάτι σημαντικό για τους άλλους ή συμβάλλετε στην κοινωνία με κάποιο τρόπο.

Η μετατόπιση της εστίασης στους άλλους ανθρώπους, πέρα από τον εαυτό σας, είτε μέσα από φιλανθρωπικές πράξεις ή λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει η ζωή σας - ακόμα και όταν δεν είστε πια εν ζωή- μπορεί να ενισχύσει το νόημα σας και να σας επιτρέψει να κερδίσετε από τα πολλά οφέλη της.


Πηγή: 1Purpose in Life as a Predictor of Mortality Across Adulthood
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...