psychologist-banner-2
banner2
thumb

Η κλασική μουσική μας φτιάχνει τη διάθεσή μας συγχρονίζοντας την “διευρυμένη αμυγδαλή” μας

Είτε πρόκειται για τον Μπαχ, τον Μπετόβεν ή τον Μότσαρτ, είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η κλασική μουσική μπορεί να «ανεβάσει» τη διάθεση ενός ατόμου.


Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports, επιστήμονες στην Κίνα χρησιμοποίησαν μετρήσεις εγκεφαλικών κυμάτων και τεχνικές νευροαπεικόνισης για να δείξουν πώς η δυτική κλασική μουσική προκαλεί θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Στόχος τους είναι να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους να χρησιμοποιούν τη μουσική για να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο σε άτομα που διαφορετικά δεν ανταποκρίνονται, όπως άτομα με ανθεκτική κατάθλιψη.

Η έρευνά μας ενσωματώνει τους τομείς της νευροεπιστήμης, της ψυχιατρικής και της νευροχειρουργικής, παρέχοντας μια βάση για κάθε έρευνα που στοχεύει στην αλληλεπίδραση μεταξύ μουσικής και συναισθήματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τελικά, ελπίζουμε να μεταφράσουμε τα ερευνητικά μας ευρήματα στην κλινική πρακτική, αναπτύσσοντας κατάλληλα και αποτελεσματικά εργαλεία και εφαρμογές μουσικοθεραπείας.

banner1

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 13 ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, στους οποίους είχαν ήδη εμφυτευτεί ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους με σκοπό τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση. Αυτά τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε ένα κύκλωμα που συνδέει δύο περιοχές στον πρόσθιο εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εμφυτεύματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική δημιουργεί τα αντικαταθλιπτικά της αποτελέσματα συγχρονίζοντας τις νευρικές ταλαντώσεις μεταξύ του ακουστικού φλοιού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών, και του κυκλώματος ανταμοιβής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των συναισθηματικών πληροφοριών.

Το δίκτυο του πρόσθιου εγκεφάλου, που μερικές φορές αναφέρεται ως μέρος της “διευρυμένης αμυγδαλής”, υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ αυτού του κυκλώματος και της αμυγδαλής, μιας κεντρικής δομής στην επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι η μουσική προκαλεί τριπλό χρονικό κλείδωμα των νευρικών διακυμάνσεων στο συγκεκριμένο δίκτυο μέσω του ακουστικού συγχρονισμού.

Οι ασθενείς της μελέτης κατατάχθηκαν σε δύο ομάδες: χαμηλή μουσική αξιολόγηση ή υψηλή μουσική αξιολόγηση. Όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλής μουσικής αξιολόγησης επέδειξαν σημαντικότερο νευρωνικό συγχρονισμό και καλύτερα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα, ενώ όσοι ανήκαν στην ομάδα χαμηλής μουσικής αξιολόγησης εμφάνισαν φτωχότερα αποτελέσματα. Με την ομαδοποίηση των ασθενών, οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους αντικαταθλιπτικούς μηχανισμούς της μουσικής και να προτείνουν εξατομικευμένα σχέδια μουσικοθεραπείας που θα βελτίωναν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κομμάτια δυτικής κλασικής μουσικής. Αυτό το είδος μουσικής επιλέχθηκε επειδή οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είχαν εξοικειωθεί με αυτό και οι ερευνητές ήθελαν να αποφύγουν τυχόν παρεμβολές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την υποκειμενική εξοικείωση και τη συναισθηματική επιρροή.

Η μελλοντική έρευνα της ομάδας θα επικεντρωθεί σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, σκοπεύουν να μελετήσουν πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ της μουσικής και των βαθιών δομών του εγκεφάλου παίζει ρόλο στις καταθλιπτικές διαταραχές. Θα εισαγάγουν επίσης άλλες μορφές αισθητηριακών ερεθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών εικόνων, για να διερευνήσουν πιθανές συνδυασμένες θεραπευτικές επιδράσεις της πολυαισθητηριακής διέγερσης στην κατάθλιψη.

Συνεργαζόμενοι με κλινικούς γιατρούς, μουσικοθεραπευτές, επιστήμονες πληροφορικής και μηχανικούς, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια σειρά ψηφιακών προϊόντων υγείας με βάση τη μουσικοθεραπεία, όπως εφαρμογές για smartphone και φορητές συσκευές, υποστηρίζουν.

Τα προϊόντα αυτά θα ενσωματώνουν εξατομικευμένες μουσικές προτάσεις, παρακολούθηση και ανατροφοδότηση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο και πολυαισθητηριακές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, ώστε να παρέχουν κατάλληλα και αποτελεσματικά εργαλεία αυτοβοήθειας για τη διαχείριση των συναισθημάτων και τη βελτίωση των συμπτωμάτων στην καθημερινή ζωή.


Έρευνα: Auditory entrainment coordinates cortical-BNST-NAc triple time locking to alleviate the depressive disorder, Cell Reports (2024).
Απόδοση – Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια