PsychologyNow Team

Η επίδραση του Αριστοτέλη στην εξέλιξη της Θετικής Ψυχολογίας

Η επίδραση του Αριστοτέλη στην εξέλιξη της Θετικής Ψυχολογίας

PsychologyNow Team
άγαλμα του Αριστοτέλη

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, τα δυνατά σημεία μας είναι οι πλευρές του χαρακτήρα μας που είναι έμφυτες και που μας δίνουν μια αίσθηση ευζωίας και ευτυχίας. Ωστόσο, δεν γεννιόμαστε όλοι μας με αυτά τα έμφυτα δυνατά σημεία, τα οποία αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη μιας «καλής ζωής».


Πολλά βιβλία έχουν δημοσιευτεί για την θετική ψυχολογία. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους, η βιβλιογραφία δεν στηρίζεται πάντα σε πρακτικά ευρήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι συγγραφείς τείνουν να μεγαλοποιούν τη δύναμη της θετικής ψυχολογίας, καθώς προάγουν την ιδέα ο ενστερνισμός της είναι πολύ εύκολος.

Ο στόχος αυτών των βιβλίων, είναι να διαδώσουν τη θετικότητα και να επιφέρουν την ευτυχία στους αναγνώστες. Ωστόσο, δεν αποτελούν υποκατάστατα της τεράστιας βοήθειας που μπορεί να λάβει κανείς βλέποντας έναν ψυχοθεραπευτή.

Παρόλο που η θετική ψυχολογία κατέχει μία θέση στις βιβλιοθήκες του σύγχρονου κόσμου, η αλήθεια είναι ότι οι βασικές αρχές της δεν είναι τόσο πρόσφατες. Ο Αριστοτέλης μίλησε πρώτος για την έννοια της θετικότητας στα συγγράμματα του, εκατοντάδες χρόνια πριν. Αυτό το άρθρο εξηγεί την επίδραση του πιο σημαντικού φιλοσόφου στη θετική ψυχολογία. Επίσης, αναφέρεται στο πως την αντιλαμβανόταν και πως αυτή εξελίχθηκε στην έννοια που γνωρίζουμε σήμερα.


Διαβάστε σχετικά: Η ευεξία μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και μετά από τις χειρότερες συνθήκες ζωής


Ηθικά Νικομάχεια

Ο Αριστοτέλης, έγραψε τα Ηθικά Νικομάχεια τον 4ο αιώνα π.χ. Σε αυτό το έργο του, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα στοιχεία που σήμερα απαρτίζουν τον κλάδο της θετικής ψυχολογίας. Εδώ ο Αριστοτέλης μιλά για την ευτυχία (πιο συγκεκριμένα για την ευδαιμονία), την αρετή, το λογικό συλλογισμό και τα συναισθήματα ως στυλοβάτες αυτού που αποκαλούμε «καλή ζωή». Πίστευε ότι όλοι μας παλεύουμε να τους κατακτήσουμε. Έλεγε, επίσης, ότι για να έχεις μια καλή ζωή, είναι σημαντικό να αναπτύξεις αρετές (καλές συνήθειες) και να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα δυνατά σημεία σου.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, τα δυνατά σημεία μας είναι οι πλευρές του χαρακτήρα μας που είναι έμφυτες και που μας δίνουν μια αίσθηση ευζωίας και ευτυχίας. Ωστόσο, δεν γεννιόμαστε όλοι μας με αυτά τα έμφυτα δυνατά σημεία, τα οποία αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη μιας «καλής ζωής».

Για παράδειγμα, αυτό είναι δυσκολότερο για κάποιον που είναι ανασφαλής, συγκριτικά με κάποιον που από τη φύση του έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και που του είναι εύκολο να βγει από τη ζώνη άνεσης του. Επίσης, ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι, μέσω του αυτοελέγχου και της αυτορρύθμισης, είναι εφικτό να αποκτήσουμε αυτά τα δυνατά σημεία, ακόμα και αν απαιτείται κάποια συνειδητή προσπάθεια.

Ο ρόλος της πρακτικής σοφίας στη Θετική Ψυχολογία

Είναι σημαντική η αναφορά στην «πρακτική σοφία» ή «φρόνηση» κατά τον Αριστοτέλη, η οποία επίσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θετικής ψυχολογίας. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η πρακτική σοφία είναι η βασική αρετή των ανθρώπινων όντων, η οποία μάς επιτρέπει να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας Seligman και οι συνεργάτες του, έγραψαν το άρθρο Positive psychology progress: empirical validation of interventions, στο οποίο συζητούν για το πως η «πρακτική σοφία» μπορεί να βελτιώσει την ευημερία. Επίσης, οι Carnier και Gomez περιέγραψαν αυτές τις δράσεις στο άρθρο τους Contributions from positive psychology. Κάποια παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  • Κάθε μέρα γράφε 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη.
  • Γράψε ένα ευχαριστήριο γράμμα σε κάποιον που είναι σημαντικός για σένα. Μπορείς να το στείλεις ή να το δώσεις στον προοριζόμενο παραλήπτη ή απλώς να το κρατήσεις για τον εαυτό σου.
  • Κατέγραψε σημαντικές αναμνήσεις σε ένα σημειωματάριο, είτε θετικές είτε συναισθηματικές αναμνήσεις. Αυτό μπορεί να σου πάρει χρόνο, καθώς καταλήγεις να θυμάσαι αναμνήσεις που είχες ξεχάσει.

Αυτές οι ενέργειες μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στην σοφία, κατά τον Αριστοτέλη, ο οποίος πίστευε ότι η αρετή πρέπει να μαθαίνεται μέσω της εμπειρίας, μία θέση που υποστηρίζουν και οι ψυχολόγοι Schwartz και Sharpe.

Η ζωή προκαλεί τις ίδιες αποτυχίες και τραγωδίες τόσο στον αισιόδοξο όσο και στον πεσιμιστή, ωστόσο ο αισιόδοξος τις αντιμετωπίζει καλύτερα.
-Seligman-


Διαβάστε σχετικά: Οι καθημερινές στιγμές σύνδεσης και αγάπης ενισχύουν την ψυχολογική ευεξία


Η ενεργητική ευτυχία στην Θετική Ψυχολογία

Μια αρχή της θετικής ψυχολογίας, που επίσης προτείνεται από τον Αριστοτέλη, είναι ότι μπορείς να επιτύχεις μία «καλή ζωή» μέσω νέων συνηθειών και μέσω της αλλαγής συγκεκριμένων στάσεων. Μέσα από την εξάσκηση και την επιμονή, μπορείς να ανακαλύψεις την επιτυχία και να επιτύχεις την ευτυχία που τόσο επιθυμείς.

Έχοντας πλέον εξοικειωθεί με αυτή την έννοια, μπορείς να διαβάσεις ενδιαφέροντα βιβλία για να κατανοήσεις περαιτέρω τη θετική ψυχολογία. Ωστόσο, είναι ζωτικό να επισημανθεί ότι η θετική ψυχολογία ούτε συγκαλύπτει ούτε αποκρύπτει τα προβλήματα. Με άλλα λόγια, δε πρέπει να προσποιείσαι ότι όλα είναι φανταστικά και υπέροχα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη θετική ψυχολογία προς όφελός σου, αποφεύγοντας όμως τυχόν ψέματα που ενδεχομένων θολώνουν αυτόν τον κλάδο.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Φωτεινή Σκούπρα - Ψυχολόγος - Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...