PsychologyNow Team

Η σύγκρουση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού

Η σύγκρουση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού

PsychologyNow Team
αντανάκλαση γυναίκας σε σπασμένο καθρέπτη που τονίζει τη σύγκρουση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού
Image credit:  Isi Parente / unsplash.com

Η ισορροπία μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού είναι θεμέλιο για την καλή ψυχική και σωματική υγεία.


Η ένταση ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό εαυτό είναι συνήθης στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε ένας από εμάς επηρεάζεται καθημερινά από διαφορετικές κατευθύνσεις και κατά συνέπεια οι σκέψεις μας, όπως και οι συμπεριφορές μας, δεν συμφωνούν πάντα με τις βασικές μας αξίες.

Παρ’ όλα αυτά, η γνώση του εσωτερικού εαυτού και το πως ισορροπεί με τον εξωτερικό εαυτό μας, είναι το κλειδί για την καλή ψυχική, φυσική και πνευματική υγεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναλογιζόμαστε αυτήν την προοπτική όταν στοχεύουμε να βρούμε την ισορροπία στη ζωή μας.

Ο εξωτερικός εαυτός

Κατά καιρούς, είναι ωφέλιμο να παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό εξωτερικό εαυτό στον κόσμο, αντίθετα από αυτό που βιώνουμε εσωτερικά. Οι περισσότεροι από εμάς, ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά του να μοιραζόμαστε τα αληθινά μας συναισθήματα, σε συνάρτηση με αυτό που προσδοκούμε από κάθε περίσταση. Ο εξωτερικός εαυτός είναι αυτό που παρουσιάζουμε στον κόσμο και συνήθως προσπαθούμε να φροντίσουμε ώστε να έχει την καλύτερη παρουσία.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα προκύπτουν όταν αυτό γίνεται ένα συνηθισμένο μοτίβο σε βάρος των αληθινών συναισθημάτων μας.

Ο εξωτερικός εαυτός ασχολείται γενικά με υλικά αγαθά, όπως το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου (μαλλιά, ρούχα – εξωτερική εμφάνιση), όπως επίσης σε ποιες ομάδες ανήκεις ή ποια δημόσια εικόνα επιδεικνύεις. Ο εξωτερικός εαυτός διαχειρίζεται το χρόνο του αντιμετωπίζοντας τις απαιτήσεις του σχολείου, της δουλειάς, της ζωής στο σπίτι και με οτιδήποτε άλλο μας αποσπά και βιώνουμε στον πραγματικό κόσμο.

Αυτός ο εξωτερικός κόσμος μπορεί να είναι απαιτητικός και να αφήνει λίγο χρόνο για σένα να αναλογιστείς αν οτιδήποτε συμβαίνει στο εξωτερικό κομμάτι της ζωής σου, ταιριάζει με αυτό που επιθυμείς πλήρως στο εσωτερικό.


Διαβάστε σχετικά: Ο Εαυτός μας. O άγνωστος μόνιμος σύντροφος της ζωής μας


Ο εσωτερικός εαυτός

Σε αντίθεση με τον εξωτερικό εαυτό, ο εσωτερικός εαυτός σχετίζεται με αυτό που είναι αόρατο: συναισθήματα, ένστικτο, πεποιθήσεις, προσωπικότητα, σκέψεις, αισθήσεις, φαντασιώσεις, πνευματικότητα, επιθυμία και νόημα στη ζωή.

Ένας δυνατός εσωτερικός εαυτός σημαίνει ότι διαχειρίζεσαι σωστά τα συναισθήματα σου, γνωρίζεις αυτό που είσαι, έχεις διαύγεια και καλή αίσθηση των αξιών σου και νιώθεις ότι έχεις ένα νόημα στη ζωή. Σημαίνει, επίσης, ότι μπορείς να παραμένεις ψύχραιμος και ανθεκτικός απέναντι στην ποικιλομορφία του εξωτερικού κόσμου.

Η σύγκρουση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού εαυτού

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν ο εσωτερικός και ο εξωτερικός εαυτός βρίσκονται σε σύγκρουση ή δεν εξισορροπούν. Με απλά λόγια, μια σύγκρουση ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό εαυτό αναφέρεται σε ένα λάθος ταίριασμα: σκέφτεσαι ένα πράγμα και κάνεις ένα άλλο.

Όσο μεγαλύτερη η σύγκρουση, τόσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που θεωρεί σωστό ο εσωτερικός εαυτός και σε αυτό που πιστεύει ο εξωτερικός. Αυτή η σύγκρουση τελικά προκαλεί στρες, που μπορεί να είναι καταστροφικό για το μυαλό, το σώμα και τον εγκέφαλο.

Συχνά, αυτή η σύγκρουση προκύπτει επειδή αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε αυτό που σκέφτεται ο εσωτερικός εαυτός. Πόση ώρα μέσα στην ημέρα εκτελείτε πράξεις χωρίς να σκέφτεστε, απλά προσπαθώντας να διεκπεραιώσετε τις απαιτήσεις της μέρας, χωρίς να αναλογίζεστε αν οι πράξεις και οι συμπεριφορές σας συμφωνούν με τον εσωτερικό εαυτό;

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο εαυτών μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, που σας κάνει πιο ευάλωτους στην εμφάνιση ασθένειας. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η καθημερινή σας λειτουργικότητα. Μπορεί να αισθάνεστε επιτυχείς εξωτερικά αλλά κενοί εσωτερικά. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί επίσης να διατρέχετε τον κίνδυνο να καταφύγετε στις εύκολες λύσεις για να θεραπεύσετε τον πόνο σας, όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Ένας τρόπος να προσδιορίσετε αν αντιμετωπίζετε μια σύγκρουση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού, είναι να εντοπίσετε τα κενά μεταξύ των πραγματικών αξιών και των εξωτερικών σας ενεργειών. Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Αφιερώστε λίγο χρόνο και καταγράψτε τις βασικές αξίες σας. Αυτές μπορεί να είναι πράγματα όπως η πίστη στην αξία της εντιμότητας, της ακεραιότητας, της φιλίας, της βοήθειας κλπ.

2. Τώρα, για κάθε αξία, κάντε μια λίστα με τις δραστηριότητες που κάνετε κάθε μέρα που ευθυγραμμίζονται με αυτή την αξία. Η λίστα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την επικοινωνία με φίλους για να δείτε τι κάνουν ή να λέτε την αλήθεια ακόμη και όταν είναι δύσκολο.

3. Τέλος, αναζητήστε εκείνες τις αξίες τις οποίες υποστηρίζετε λιγότερο στην καθημερινότητά σας. Εκεί θα βρείτε τη σύγκρουσή σας. Αν εκτιμάτε τη φιλία, αλλά περνάτε την κάθε μέρα σας μόνοι, αυτό αντανακλά μια σύγκρουση μεταξύ των αξιών σας (εσωτερικός εαυτός) και των ενεργειών (εξωτερικός εαυτός).


Διαβάστε σχετικά: Γιατί αξίζει να πληρώνεις το τίμημα του να είσαι ο εαυτός σου;


Ισορροπώντας τον εσωτερικό και εξωτερικό εαυτό

Αφού εντοπίσετε τις προβληματικές περιοχές της ζωής σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να ηρεμείτε τον εξωτερικό εαυτό σας με στόχο να συνδεθείτε με τον εσωτερικό εαυτό σας. Ηρεμήστε, επικεντρωθείτε στη στιγμή και ακούστε τις σκέψεις σας καθώς ξεκινάτε την ημέρα σας.

Αν εξακολουθείτε να βιώνετε μία σύγκρουση, σκεφτείτε αν μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μπορεί να χρειάζεται να βρείτε μια νέα δουλειά ή να τερματίστε μία φιλική ή ερωτική σχέση. Μόνο εσείς θα γνωρίζετε ποιες συγκεκριμένες αλλαγές θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ευθυγραμμίσετε τον εαυτό σας με τον πραγματικό σας εσωτερικό εαυτό.

Ενώ σκέφτεστε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε, ίσως είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Τι θέλεις περισσότερο να πετύχεις στη ζωή σου; Αυτός ο στόχος, ταιριάζει με αυτό που κάνεις;
  2. Θα νιώθεις καλά για τις επιλογές που κάνεις, όταν φτάσεις στο τέλος της ζωής σου;
  3. Μήπως η τρέχουσα ζωή σου απαιτεί να καταπιέσεις τις αξίες σου;

Επιστρέψτε στα κενά που εντοπίσατε στην προηγούμενη ενότητα και ξεκινήστε με τα μεγαλύτερα. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι αλλαγές θα πρέπει να κάνετε για να ευθυγραμμίσετε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό εαυτό σας.

Για παράδειγμα, ένα πρόσωπο μπορεί να επιλέξει να αλλάξει την καριέρα του του ή να μειώσει τις ώρες εργασίας του για να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του. Ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να αλλάξει το πεδίο εργασίας του για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις αξίες του.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι απαιτούνται μόνο απλές αλλαγές, όπως το να χαλαρώνετε την μέρα και να αφιερώνετε χρόνο για να μιλάτε και να ακούτε τους άλλους, αντί να είστε πάντα βιαστικοί. Μερικές φορές η σύγκρουση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού εαυτού, δεν είναι τόσο μεγάλη και δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να αντιμετωπιστεί.

Αν παλεύεις με μια σύγκρουση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εαυτού σου, ίσως αυτό μπορεί επίσης να αντανακλά ένα υποβόσκον ψυχολογικό πρόβλημα. Αν τα παραπάνω βήματα δεν βοηθούν στη συμφιλίωση των προβλημάτων σου, σκέψου να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο για να ανακαλύψεις την πηγή της σύγκρουσης και να την αντιμετωπίσεις μέσω της κατάλληλης θεραπείας.


ViolGeorg
Πηγή: verywellmind.com

Απόδοση: Βιολάτου Γεωργιάννα - Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...