PsychologyNow Team

Η θέα ενός πράσινου φυσικού τοπίου εξασθενεί την έντονη επιθυμία για αλκοόλ, τσιγάρο και ανθυγιεινό φαγητό

Η θέα ενός πράσινου φυσικού τοπίου εξασθενεί την έντονη επιθυμία για αλκοόλ, τσιγάρο και ανθυγιεινό φαγητό

PsychologyNow Team
άντρας κάθεται σε ένα βράχο και κοιτάζει πράσινο τοπίο με λίμνη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η δυνατότητα να βλέπει κανείς ένα φυσικό τοπίο από το παράθυρο του σπιτιού του συνδέεται με μειωμένη επιθυμία για αλκοόλ, ανθυγιεινό φαγητό και κάπνισμα.


Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει πως και μόνο η παθητική έκθεση σε έναν «πράσινο» φυσικό περιβάλλον συνδέεται με λιγότερο συχνές και έντονες παρορμήσεις, όπως επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ευρέως γνωστό πως η επαφή με τη φύση συσχετίζεται με την ευεξία του ανθρώπου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ίδια θετική επίδραση μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μόνο στη θέα ενός φυσικού τοπίου προσθέτει μια νέα διάσταση στην προϋπάρχουσα έρευνα. Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει αυτή την ιδέα, ενώ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στον τομέα της δημόσιας υγείας όσο και σε μελλοντικά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά τη σημασία της επένδυσης και της προστασίας των φυσικών πόρων στις πόλεις για τη μεγιστοποίηση των οφελών που μπορεί να προκύψουν για τη δημόσια υγεία.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μία διαδικτυακή έρευνα η οποία ερευνούσε τη συσχέτιση ανάμεσα σε διάφορες μορφές έκθεσης στη φύση, την ύπαρξη έντονων, παρορμητικών επιθυμιών για ένα εύρος ουσιών και τέλος την εμπειρία αρνητικών συναισθημάτων ή σκέψεων.

Ανάμεσα σε άλλα, μετρήθηκε το σύνολο «πρασίνου» στη γειτονιά κάθε συμμετέχοντα, η δυνατότητα οπτικής επαφής πράσινων χώρων από το σπίτι του, η πρόσβαση σε κάποιο κήπο ή πάρκο καθώς και η συχνότητα επισκέψεων του σε δημόσια πάρκα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσβαση σε κήπο ή σε κάποιο κομμάτι πρασίνου, συσχετίζεται με λιγότερες και πιο ασθενείς τάσεις παρορμητικών επιθυμιών, ενώ η θέα πρασίνου από το σπίτι (χώροι που περιλαμβάνουν πράσινο πάνω από 25%) προκάλεσε παρόμοιες αποκρίσεις.

Στην μελέτη μετρήθηκε επίσης η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αξιολόγησης των έντονων επιθυμιών τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρουσιάστηκε μείωση των παρορμητικών επιθυμιών ανεξάρτητα από το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την Dr. Sabine Pahl, καθηγήτρια Ψυχολογίας, οι έντονες επιθυμίες συμβάλλουν σε μια σειρά από αυτοκαταστροφικές για την υγεία συμπεριφορές όπως είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή. Ως επακόλουθο, η επιλογή ενός τέτοιου τρόπου ζωής μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση μερικών από τις κρισιμότερων παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Αποδεικνύοντας πως η έκθεση σε χώρους πρασίνου μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των παρορμητικών επιθυμιών, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα. Οι μελλοντικές έρευνες οφείλουν να εστιάσουν στο πως οι «πράσινες περιοχές» μπορούν να βοηθήσουν να γίνουμε πιο ανθεκτικοί απέναντι στις προβληματικές παρορμήσεις, δίνοντάς μας τη δύναμη να αποκοπούμε από παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health & Place.


Πηγή : Natural environments and craving: The mediating role of negative affect
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα, Απόφοιτη Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...