PsychologyNow Team

Είσαι όσο χρονών νιώθεις και ενεργείς

Είσαι όσο χρονών νιώθεις και ενεργείς

PsychologyNow Team
θλιμμένη έφηβη κάθεται κοιτάζοντας ψηλά

Η σωματική άσκηση και η αίσθηση ελέγχου στη ζωή, μειώνει την υποκειμενική ηλικία και σχετίζεται με τη μακροζωία.


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η αίσθηση του ελέγχου της ζωής, μοιάζει να βοηθά σημαντικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να αισθάνονται νεότερα, ενισχύοντας παράλληλα τις γνωστικές τους λειτουργίες και την ποιότητα ζωής.

Από την έρευνα διαφάνηκε ότι η υποκειμενική ηλικία, δηλαδή η ηλικία που αισθάνεται το άτομο ότι έχει και ως επί το πλείστον διαφέρει από τη χρονολογική του ηλικία - μοιάζει να συνδέεται με σειρά θετικών αποτελεσμάτων, όπως η βελτίωση της υγείας, των μνημονικών λειτουργιών και κατ΄επέκταση η ενίσχυση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας... H υποκειμενική ηλικία μπορεί να αλλάζει καθημερινά και φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αισθάνονται νεότεροι εκείνες τις μέρες που νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους, δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

Για την παρούσα έρευνα, οι ψυχολόγοι, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες με μοναδικό κριτήριο τη χρονολογική τους ηλικία. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από 116 συμμετέχοντες, ηλικίας 60 με 90 ετών και η δεύτερη, από 106 ενήλικες, ηλικίας 18 με 36 ετών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώνουν μια φόρμα κάθε μέρα για εννέα συνεχόμενες ημέρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά δηλώσεων που αφορούσε στο επίπεδο ελέγχου που αισθάνονται ότι είχαν καθημερινά, καθώς και να αναφερθούν στην υποκειμενική τους ηλικία, ξεχωριστά για κάθε μία από τις εννέα ημέρες (για παράδειγμα, «Τις τελευταίες 24 ώρες, ο βαθμός εμπλοκής μου σε δραστηριότητες μειώθηκε»).

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαφάνηκε ένα μεγάλο εύρος απαντήσεων ως προς την υποκειμενική ηλικία και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, μόνο στην ομάδα των ηλικιωμένων ατόμων εντοπίστηκε σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην αίσθηση ελέγχου και στην υποκειμενική ηλικία.

Προσαρμόζοντας την καθημερινότητα σε μια κατάσταση στην οποία τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να νιώθουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους, είναι μια άκρως αποτελεσματική στρατηγική για την διατήρηση ενός πνεύματος νεότητας και ευεξίας…

Μία τυπική παρέμβαση που θα μπορούσε κανείς να εισάγει στη ζωή των ηλικιωμένων ατόμων είναι οι τακτικές συναντήσεις με έναν θεραπευτή, με τον οποίο θα μπορούσαν να συζητούν για τους τρόπους διαχείρισης των καταστάσεων που τους δυσκολεύουν. Επίσης, δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει μπει στις ζωές όλων μας, θα ήταν άκρως βοηθητική η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για το κινητό που θα έστελνε μηνύματα με προτάσεις-στρατηγικές διατήρησης ελέγχου, γεγονός που θα λειτουργούσαν ενισχυτικά, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Τέλος, οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι μια από τις πιο απλές αλλά πολύ σημαντικές παρεμβάσεις είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της πρωτοβουλίας και της ελεύθερης επιλογής, έτσι ώστε να ενισχύεται το αίσθημα ελέγχου της ζωής και του εαυτού τους.


apostolidoy anna

 

Πηγή: apa.org
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Κλινικός ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...