PsychologyNow Team

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με αλλοιώσεις στον εγκέφαλο όχι μόνο στο μεταβολισμό και στην καρδιά μας

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με αλλοιώσεις στον εγκέφαλο όχι μόνο στο μεταβολισμό και στην καρδιά μας

PsychologyNow Team
κοπέλα στο γραφείο της πιάνει το κεφάλι της και πονά

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η πολύωρη καθιστική ζωή σχετίζεται με την λέπτυνση των περιοχών του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη.


Μελέτες δείχνουν ότι η πολύωρη καθιστική ζωή, όπως και το κάπνισμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με την λέπτυνση περιοχών του εγκεφάλου που είναι κρίσιμες για τον σχηματισμό της μνήμης.

Η πολύωρη καθιστική ζωή συνδέεται με αλλαγές σε μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη από ψυχολόγους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ (UCLA),σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 35 άτομα ηλικίας 45 έως 75 ετών, αναφορικά με τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας και τον μέσο χρόνο ανά ημέρα που είχαν αφιερώσει σε καθιστικές συνήθειες την προηγούμενη εβδομάδα. Κάθε συμμετέχων υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης (fMRI), η οποία παρέχει μια λεπτομερή εξέταση του μέσου κροταφικού λοβού, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της λέπτυνσης του μέσου κροταφικού λοβού και ότι ακόμα και υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής για παρατεταμένες περιόδους.

Η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει ότι η πολύωρη καθιστική ζωή προκαλεί λέπτυνση της δομής του εγκεφάλου, αλλά ότι σχετίζεται με τη λέπτυνση συγκεκριμένων περιοχών του, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια ομάδα ανθρώπων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καθορίσουν αν η καθιστική ζωή προκαλεί τη λέπτυνση, και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το φύλο, η φυλή και το σωματικό βάρος στην υγεία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την καθιστική ζωή.

Η λέπτυνση του μέσου κροταφικού λοβού μπορεί να αποτελεί τον πρόδρομο για την εμφάνιση γνωστικής παρακμής και άνοιας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Η μείωση της καθιστικής ζωής μπορεί να είναι ένας πιθανός στόχος για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, ανέφεραν οι ερευνητές.


Πηγή: sciencedaily.com
Έρευνα: Sitting is bad for your brain -- not just your metabolism or heart: Thinning in brain regions important for memory linked to sedentary habits.
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...