PsychologyNow Team

Γιατί είναι καλό που δεν είσαι τέλειος

Γιατί είναι καλό που δεν είσαι τέλειος

PsychologyNow Team
όμορφη γυναίκα στο δάσος που κοιτάει ψηλά τελειομανία

Η ζωή γίνεται τόσο απολαυστική όταν δεν πρέπει να είναι τέλεια.


Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της υγιούς προσπάθειας και της τελειομανίας, είναι ουσιαστική για να βγάλετε την πανοπλία του τέλειου και να ξεκινήσετε να απολαύσετε τη ζωή σας. Τα ευρήματα όλων των ερευνών ψυχολογίας υποστηρίζουν ότι η τελειομανία εμποδίζει την επιτυχία. Στην πραγματικότητα η τελειομανία, οδηγεί συχνότερα προς την κατάθλιψη, το άγχος, τον εθισμό και την παράλυση της ζωής.

Η ψυχολογία της τελειομανίας

Ένα σχεδόν καθολικό γεγονός, είναι ότι σχεδόν όλοι θέλουν να εξελιχθούν στη ζωή τους. Αν είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας, πρέπει να ομολογήσετε ότι το κάνετε. Ίσως να μην προσπαθείτε να πετύχετε μία υψηλή θέση στη δουλειά σας, όμως θα έχετε ακόμα στόχους και θα θέλετε να τους πετύχετε. Το ίδιο συμβαίνει και με εμένα μόνο που η προσπάθεια για αναγνώριση, χρήμα και πρόοδο δεν είναι πλέον στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών μου. Παλαιότερα συνήθιζα να τα θέλω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τώρα προτιμώ να ζήσω μια ζωή αφθονίας του πνεύματος, της χαράς, περιβαλλόμενη από αγαπητούς φίλους και την οικογένειά μου, υγιής και περίεργη, πρόθυμη να κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω τους άλλους και να χαίρομαι με την ευγνωμοσύνη των άλλων.

Ξέρω επίσης ότι δεν είμαι τέλεια. Το γεγονός ότι μπορώ εύκολα να το παραδεχθώ, με ανακουφίζει πολύ.

Αν προσπαθείτε πάρα πολύ σκληρά για να είστε τέλειοι, δεν θα το πετύχετε.

Το έμαθα εδώ και πολύ καιρό. Ομολογουμένως θα κάνετε λάθη. Όλοι κάνουν. Ορισμένα από τα δικά μου ήταν κολοσσιαία λάθη, ενώ άλλα ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής βιασύνης ή της απροσεξίας ή της παραβίασης ορισμένων βημάτων για την επιδίωξη ενός στόχου. Αφού τα έβαλα με τον εαυτό μου, κατάλαβα τελικά ότι μια τέτοια υπερ-αυτοκριτική ήταν χάσιμο χρόνου. Είχε περισσότερο νόημα τελικά να μάθω το μάθημα μου από την αποτυχία και για κανέναν λόγο να μην το επαναλάβω. Αλλά να κυνηγάτε την τελειομανία, προσπαθώντας να είστε τέλειοι; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτό είναι κάτι αδύνατο και μια χαμένη στρατηγική.

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια να γίνετε καλύτεροι είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση. Με έναν αξιόλογο στόχο που παρέχει κίνητρα, η υγιής προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μια πληρέστερη ζωή γεμάτη ευημερία. Αυτή η θέση γίνεται πραγματική και αποτελεσματική όταν βάζετε στόχους μεγάλους και μικρούς στόχους, μερικούς πιο άμεσους και άλλους που απαιτούν σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για να επιτευχθούν.

Ας υποθέσουμε ότι δεν είστε πολύ καλοί στα μαθηματικά και θέλετε να γίνετε πιο καταρτισμένοι. Ή θέλετε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να γίνετε καλύτεροι στην παρατήρηση των αλλαγών, όπως στον εντοπισμό της διαφορετικότητας της αλλαγής εικόνων σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι γρίφων. Με την επιμελή πρακτική και την πεποίθηση ότι μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, βελτιώνεστε πραγματικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθείτε να είστε τέλειοι αλλά ότι προσπαθείτε να βελτιωθείτε. Το πρώτο είναι μια απελπιστική επιδίωξη, το τελευταίο είναι αξιέπαινο και πιθανόν επιτυχημένο.

Στην καθημερινότητά μας, οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε απογοητεύσεις, χάνουμε τη στροφή όταν οδηγούμε, βάζουμε το λάθος συστατικό σε μια συνταγή, βιαζόμαστε να τελειώσουμε μία εργασία και κάνουμε λάθη, ξεχνάμε τι θα λέγαμε, λέμε το σωστό τη λάθος στιγμή ή το λάθος πράγμα την κατάλληλη στιγμή. Αυτά είναι παραδείγματα αυτού που θα θεωρούσαμε αποτυχία, σφάλμα, λάθος ή χαζή κίνηση. Αν μας διακατέχει η νοοτροπία της τελειομανίας, θα αρχίζουμε να κατηγορούμε και να χτυπάμε τον εαυτό μας και είναι πιθανό να συνεχίσουμε να πέφτουμε κατακόρυφα, να μην επιτυγχάνουμε ποτέ το στόχο και να βυθιζόμαστε βαθύτερα σε μια λιγότερο ελπιδοφόρα και πιο αρνητική ψυχική κατάσταση.

Αντιθέτως, όταν κάνουμε λάθη, αποδεχόμαστε τις απογοητεύσεις, αποτυγχάνουμε σε ορισμένες επιλογές μας αλλά προσπαθούμε κάθε φορά να γίνουμε καλύτεροι, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα μας, διατηρώντας την καλή ισορροπία και προωθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος και εξάσκηση για να ξεπεράσετε την τάση να γίνονται τα πράγματα σωστά κάθε φορά, καθώς και να μάθετε να αγνοείτε τα σχόλια των άλλων σχετικά με το Θα τα πας καλύτερα την επόμενη φορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η τελειομανία έχει εδραιωθεί και όσοι σας γνωρίζουν περιμένουν να είστε τέλειοι συνέχεια.

 

Η ζωή είναι τόσο απολαυστική όταν δεν πρέπει να είναι τέλεια και γι΄ αυτό κάνετε καλά που δεν είστε τέλειοιι.

Καθώς έχω δει αρκετούς φίλους και γνωστούς που έχουν υποκύψει στο δελεαστικό τραγούδι της τελειομανίας από τη σειρήνα, και έχοντας έρθει κοντά προσωπικά μία ή δύο φορές, γνωρίζω ότι ο προτιμώμενος και πολύ πιο αποτελεσματικός και ικανοποιητικός τρόπος ζωής είναι να θέσετε υγιείς και επιτεύξιμους στόχους και να τους επιδιώξετε.

Αν τείνετε να πιστεύετε με τον ίδιο τρόπο που πιστεύω και εγώ ότι δεν είστε τέλειοι – μπράβο! Ούτε και εγώ είμαι, ευτυχώς. Η ζωή είναι τόσο απολαυστική όταν δεν πρέπει να είναι τέλεια και γι΄αυτό κάνετε καλά που δεν είσαι τέλειοι. Λάβετε υπόψη, όμως, ότι μόνο και μόνο επειδή έχετε παρατήσει την επιδίωξη της τελειομανίας, δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθείτε από τους στόχους σας. Όταν υποστηρίζετε σταδιακά τις δυνάμεις σας, τις ικανότητες και αναγνωρίζετε τα επιτεύγματά σας, τότε ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας, την αυτοεκτίμησή σας και ενισχύετε την αίσθηση του νοήματος που έχετε για τη ζωή σας.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...