PsychologyNow Team

Η πλοήγηση στις μεταβάσεις της ζωής φέρνει τη σφραγίδα της ευθύνης

Η πλοήγηση στις μεταβάσεις της ζωής φέρνει τη σφραγίδα της ευθύνης

PsychologyNow Team
ξυπόλητος άνδρας σε μία παραλία

Οκτώ ερωτήματα για να κάνετε στον εαυτό σας όταν βρεθείτε σε ένα κρίσιμο σημείο μετάβασης ζωής.


Οι μεταβάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες. Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες αποφάσεις μετά από μια εποχή σταθερότητας και φαινομενικής «ασφάλειας» και αυτό σημαίνει ότι η ιδέα να ξεκινήσετε μια νέα περιπέτεια, σχέση ή εμπειρία, φαντάζει τρομακτική.

Οι μεταβάσεις, μας παρέχουν τρεις επιλογές: να μείνουμε εκεί που είμαστε, να μπούμε σε μια νέα εμπειρία ή να την αποφύγουμε. Αν αμφισβητείτε τις ικανότητές σας, μπορείτε ακόμη και να κινείστε συνεχώς ανάμεσα σε δύο ή τρεις από αυτές τις επιλογές, μη γνωρίζοντας ποιο είναι το επόμενο βήμα. Μπορείτε να αμφιβάλλετε για τα κίνητρά σας, την ετοιμότητά σας ή να είστε σε πλήρη άρνηση για το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της ζωής σας.

Φυσικά δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση που να καλύπτει τα πάντα όταν βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση. Κάθε ένας από εμάς θα ανταποκριθεί διαφορετικά όταν προκύψει η ανάγκη αυτή όπως θα ποικίλει και η δράση που θα επιλέξουμε για να έχουμε μία καλύτερη και υγιέστερη εξέλιξη. Συχνά, η απάντηση βρίσκεται στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε αν αποφεύγουμε μια κατάσταση ή αν φυσικά προχωράμε σε κάτι καινούριο.

Αν βρίσκεστε σε μια περίοδο μετάβασης αυτές είναι οκτώ ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να αξιολογήσετε την μελλοντική πορεία σας.

1. Φοβάμαι το μέλλον;

Μερικές φορές, ο φόβος του αγνώστου και το τι μπορεί να πάει λάθος (ή σωστά) μας εμποδίζει να κινηθούμε σε μια νέα φάση της ζωής. Όλοι μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, αλλά έρχεται μια στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε το ρίσκο και να προχωρήσουμε. Μην αφήσετε τον φόβο να σας κρατήσει πίσω.

2. Φοβάμαι να παραμείνω στο ίδιο σημείο;

Η συνεχής μεταβατικότητα είναι το χαρακτηριστικό σημάδι ενός ανθρώπου που φοβάται να μείνει στο ίδιο σημείο στη ζωή. Αν φοβάστε να δείτε πώς θα ήταν η ζωή αν επενδύατε στις σχέσεις, στη ζωή σε μία άλλη πόλη ή στην ίδρυση μίας νέας επιχείρησης, τότε ίσως είναι καιρός να σταματήσετε να τρέχετε και να επιλέξετε τι θέλετε να κάνετε.

3. Φοβάμαι για την ασφάλεια των αγαπημένων μου ή του εαυτού μου;

Μια από τις πιο κοινές μεταβάσεις είναι όταν βγαίνουμε από μια σχέση. Σε οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη σχέση ή σχέση γάμου που βρίσκεται σε μετάβαση, είναι σημαντικό να δείτε έναν ψυχολόγο (κατά προτίμηση με τον/την σύντροφό σας), καθώς είναι πάντα προς όφελος της σχέσης να την σώσετε αντί να τη διαλύσετε.

Αλλά, αν φοβάστε για την ασφάλειά σας και τη συναισθηματική ευεξία, τη δική σας και της οικογένειάς σας, ήρθε η ώρα να φύγετε από τη σχέση. Μπορείτε να το ονομάσετε "δραπέτευση" ή "διαφυγή", δεν έχει σημασία όταν η σωματική και ψυχική σας ακεραιότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.

4. Έχω θέματα δέσμευσης;

Αν φοβάστε να είστε σε μία μακροπρόθεσμη σχέση, θα αποφεύγετε συνεχώς οποιονδήποτε απειλεί την ανεξαρτησία σας. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει πριν ξεκινήσει μία σχέση ενώ άλλες φορές θα βγαίνετε μόνο μία φορά με τους άλλους και μόλις εκείνοι θα ζητούν τη δέσμευση, εσείς θα φεύγετε μακριά. Μην το αρνείστε. Έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε μια ευτυχισμένη ανεξάρτητη, μοναχική ζωή, αλλά αν η ζωή σας έχει κυριευτεί από φόβο δέσμευσης σε μία σχέση, τότε ήρθε η ώρα να δουλέψετε θεραπευτικά με τον εαυτό σας.

5. Ποιες είναι οι ευθύνες μου;

Είτε αποδέχεστε είτε αποφεύγετε τις ευθύνες - και πόσο μάλλον αν πρέπει να το κάνετε - εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιες είναι αυτές. Η ευθύνη για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ειδικά τα παιδιά, θα έρχεται πάντα πρώτη. Από τέτοιες "ιερές" ευθύνες όπως αυτή δεν πρέπει ποτέ να φεύγετε μακριά, αλλά να τις διαχειριστείτε, ώστε να αισθάνεστε ότι έχετε υποστήριξη κατά τη διαδικασία.

Ωστόσο, αν οι ευθύνες σας σχετίζονται με την εργασία σας ή συνδέονται με ανθυγιεινές συγγένειες οικογένειας ή σχέσης, τότε μπορεί να χρειαστεί να χαράξετε διαφορετική πορεία δράσης. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να τηρείτε μη ρεαλιστικές προσδοκίες που εκθέτουν αρνητικά την υγεία, την ευτυχία σας και τους κοντινούς σας ανθρώπους.

Πρέπει να αποχωριστείτε αυτές τις ευθύνες, είτε αναζητώντας νέα απασχόληση είτε πηγαίνοντας σε έναν ψυχολόγο για καθοδήγηση ώστε να αλλάξετε την καθημερινότητά σας για να ζήσετε έναν πιο υγιεινό και πιο ευτυχισμένο τρόπο ζωής.

6. Έχω προετοιμαστεί;

Είστε έτοιμοι να μείνετε σταθεροί και να αγωνισθείτε για τη σχέση σας; Είστε πρόθυμοι να κάνετε ένα άλμα προς τα μπροστά και να αρχίσετε μια νέα ζωή σε μια νέα δουλειά, μια σχέση ή μια πόλη; Είστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω τον πόνο του παρελθόντος;

Η προετοιμασία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά είναι επίσης και συναισθηματική. Αν είστε πρόθυμοι να δεσμευθείτε συναισθηματικά για την επόμενη (ή τρέχουσα) φάση της ζωής σας, τότε είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα.

7. Για ποιον το κάνω αυτό;

Ανεξάρτητα από το αν μένετε, αποφεύγετε ή συνεχίζετε σε μία πορεία ζωής, οι άνθρωποι για τους οποίους το κάνετε θα καθορίσουν πόσο υγιής είναι η μετάβαση. Η δέσμευση σε μια σχέση ή η θεραπευτική δουλειά δέσμευσης σε μία υπάρχουσα σχέση, είναι ρίσκα που αξίζουν τον χρόνο σας: αφορούν στην ευτυχία σας και την ευτυχία των ανθρώπων γύρω σας.

Ωστόσο, αν στηρίζετε την επόμενη μετάβαση της ζωής σας στις ανθυγιεινές προσδοκίες άλλων ή σε μία μη ανταποκρίσιμη αγάπη, βάζοντας τον εαυτό σας να πιστεύει ότι θα είστε περισσότερο «πλήρεις» αν κάνετε αυτό το βήμα, πρέπει να σταματήσετε και να επαναξιολογήσετε. Το ποιος είστε είναι αρκετό και η μετάβαση πραγματοποιείται για να διευρύνετε τις δυνατότητές σας χωρίς να χρειάζεται να αποδεικνύετε τον εαυτό σας στους άλλους.

8. Τι θέλω;

Τι θέλετε για τη ζωή σας; Θέλετε ασφάλεια, προστασία και την αίσθηση του ανήκειν; Ή ίσως θέλετε να ζήσετε μια περιπετειώδη και συναρπαστική ζωή, γεμάτη από απροσδόκητες στιγμές και ανθρώπους; Το πώς απαντάτε σε αυτήν την ερώτηση θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν πρέπει να μείνετε, να κάνετε ένα άλμα εμπιστοσύνης προς τα μπροστά ή να προχωρήσετε σε κάτι νέο.


Πηγή: psychcentral.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...