PsychologyNow Team

12 Ψυχολογικές τακτικές που λειτουργούν (σχεδόν) σε όλους

12 Ψυχολογικές τακτικές που λειτουργούν (σχεδόν) σε όλους

PsychologyNow Team
δύο άτομα συζητούν για τις 12 Ψυχολογικές τακτικές που λειτουργούν (σχεδόν) σε όλους
Image credit: Anna Shvets / pexels.com

Μια από τις βασικότερες παραδοχές των ανθρωπιστικών επιστημών είναι ότι «ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός».


Ωστόσο, οι ψυχολόγοι παρατηρώντας προσεκτικά την κάθε λεπτομέρεια, αναζητούν νέα μοτίβα συμπεριφοράς, που δημιουργήθηκαν και ρίζωσαν στον ψυχισμό στην παιδική ηλικία και μπορούν να πάρουν έναν πιο γενικευμένο χαρακτήρα.

Παρακάτω, παρατίθενται κάποιες ψυχολογικές «τακτικές», οι οποίες ίσως ευνοήσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και κάνουν την ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

1. Αν προσπαθείτε να καταλάβετε αν κάποιος σας συμπαθεί, επιλέξτε μια λέξη που λέει ο συνομιλητής σας και κάθε φορά που την χρησιμοποιεί, αποκριθείτε με ένα θετικό νεύμα ή ένα χαμόγελο. Αν η σχέση σας εξελιχθεί θετικά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι θα χρησιμοποιεί αυτή την λέξη ή παρόμοιες με αυτή φράσεις, πιο συχνά.

2. Επιθυμείτε οι άλλοι να παίρνουν στα σοβαρά αυτά που λέτε; Κάθε φορά που λέτε κάτι σημαντικό για εσάς, να λέτε ότι σας το δίδαξε ο πατέρα σας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν τις γονεϊκές συμβουλές πιο εύκολα.

3. Αν θέλετε οι άλλοι να συμφωνούν μαζί σας, όταν μιλάτε μαζί τους, να κάνετε ευγενικές χειρονομίες και νεύματα και να διατηρείτε βλεμματική επαφή. Η συμπεριφορά αυτή δηλώνει «Αυτό που λέω είναι αλήθεια».

4. Έχετε ευχηθεί ποτέ να μην υπάρχει τόσος κόσμος στο μετρό, το πρωί; Σε μέρη με πολύ κόσμο, προσπαθείστε να παραμείνετε προσηλωμένοι στον προορισμό σας, κοιτώντας μπροστά και όχι προς τον κόσμο. Θα εκπλαγείτε με την συμπεριφορά του πλήθους, το οποίο θα σας ανοίγει, κυριολεκτικά, τον δρόμο. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι αρκετά απλή. Σε πολυσύχναστα μέρη, έχουμε την τάση να κοιτάμε τους άλλους στα μάτια, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε που θέλουν να πάνε. Εφαρμόστε το ακριβώς αντίθετο αυτού.

5. Αν ένα συγκεκριμένο τραγούδι σας έχει κολλήσει και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό, προσπαθήστε να σκέφτεστε το τέλος του. Σύμφωνα με το φαινόμενο Zeigarnik, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να θυμάται και να επαναλαμβάνει όσα έχουμε αφήσει ανολοκλήρωτα. Έτσι, αν σκέφτεστε το τέλος του τραγουδιού, αυτό θα αρχίσει να φθίνει.


Διαβάστε σχετικά: Οι καθημερινές στιγμές σύνδεσης και αγάπης ενισχύουν την ψυχολογική ευεξία


6. Θέλετε τα παιδιά σας να φάνε το μπρόκολο που έχετε ετοιμάσει; Ρωτήστε αν θέλουν δύο ή πέντε κομμάτια, αντί αν θέλουν να φάνε μπρόκολο. Με αυτό τον τρόπο, έχετε καταστήσει σαφές ότι το μεσημεριανό περιέχει το μπρόκολο, αλλά εκείνα πιστεύουν ότι είναι δική τους επιλογή, καθώς είναι εκείνα που επιλέγουν την ποσότητα στο πιάτο τους. Το κόλπο αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε άλλες καταστάσεις.

7. Αν αισθάνεστε ότι κάποιος σας παρακολουθεί, χασμουρηθείτε και γυρίστε να κοιτάξετε πίσω σας. Αν υπάρχει όντως κάποιος, θα χασμουρηθεί και εκείνος μαζί σας, αφού το χασμουρητό είναι «μεταδοτικό».

8. Κάποιος φίλος θα σας βοηθήσει στη μεταφορά ενός αντικειμένου, αν του μιλάτε συνεχώς ενώ το κρατάτε. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα καταλάβει τι συμβαίνει και όντως θα σας βοηθήσει. Ωστόσο, αν κάποιος είναι αρκετά παρατηρητικός ή όχι τόσο κοντινός σας άνθρωπος μπορεί να μπερδευτεί με την συμπεριφορά σας.

9. Αν ξέρετε ότι θα γνωρίσετε κάποιον και θα ανταλλάξετε χειραψία μαζί του, φροντίστε τα χέρια σας να είναι αρκετά ζεστά, καθώς αυτή η συνθήκη δημιουργεί μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία είναι θεμιτή σε τέτοιες περιπτώσεις γνωριμίας.

10. Οτιδήποτε σας λέει ένας φίλος σας, παραφράστε το ή επαναλάβετέ το. Με αυτό τον τρόπο τον κάνετε να νιώθει ότι τον ακούτε προσεκτικά και είστε ένας πολύ καλός ακροατής.

11. Αν θέλετε κάποιος να σας βοηθήσει, ξεκινήστε την φράση σας ως εξής «Χρειάζομαι την βοήθειά σου…». Οι άνθρωποι δεν θέλουν να αισθάνονται ενοχές, συνεπώς δεν τους είναι εύκολο να αρνηθούν.

12. Αν πιστεύετε ότι κάποιος δεν σας συμπαθεί, ζητήστε να δανειστείτε το μολύβι του ή το στυλό του. Αν δεν σας συμπαθεί, δεν θα θέλει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί σας αλλά από την άλλη πλευρά, η συνθήκη αυτή είναι τόσο αμελητέα που δεν θα είναι σε θέση να αρνηθεί. Τελικά, ίσως και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είστε και τόσο κακός όσο νόμιζε.


apostolidoy anna
Πηγή: Psychologytoday.com

Aπόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...