PsychologyNow Team

Η θεραπευτική δύναμη της καλοσύνης

Η θεραπευτική δύναμη της καλοσύνης

PsychologyNow Team

Έχουμε όλοι ακούσει την παλαιά παροιμία ότι «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Μήπως γίνεται το ίδιο όμως και με την καλοσύνη;


Μια εκτενής ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας από το Center for Compassion and Altruism Research and Education (CCARE) στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αποκαλύπτει ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που δηλώνει ότι η καλοσύνη κατέχει τη δύναμη να θεραπεύσει. Γνωρίζουμε πλέον ότι αυτή η συχνά παραβλεπόμενη, σχεδόν χωρίς κόστος θεραπεία, έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στην σωματική μας υγεία. Για παράδειγμα, το θετικό αποτέλεσμα της καλοσύνης είναι ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο της λήψης ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή την επίδραση του καπνίσματος στην ανδρική θνησιμότητα. Και δεν χρειάζεται καν να πάτε στο φαρμακείο.

Όσοι από εμάς εργάζονται στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και σπουδάζουμε ιατρική, πιστεύουμε από καιρό στην αξία ενός ευγενικού, συμπονετικού τρόπου συμπεριφοράς. Όμως τώρα, αυτή η πίστη δεν είναι απλά μια ωραία έννοια, είναι ορθή επιστημονική τεκμηρίωση. Η επιστημονική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με καλοσύνη, όταν υπάρχει μια προσπάθεια να τους γνωρίσετε, να συμπάσχετε, να επικοινωνείτε μαζί τους, να τους ακούσετε και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους, τότε μπορεί να επέλθουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

• ταχύτερη επούλωση των πληγών
• μειωμένος πόνος
• μειωμένο άγχος
• μειωμένη πίεση αίματος
• συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές ενεργούν συμπονετικά, οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να είναι πιο ανοιχτοί και να μοιράζονται ιατρικές πληροφορίες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε πιο ακριβείς διαγνώσεις. Επίσης, είναι πιο πιθανό να τηρούν τις συνταγογραφημένες θεραπείες τους, οι οποίες οδηγούν σε λιγότερες υποτροπές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς δεν είναι οι μόνοι που βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα από την θεραπεία «καλοσύνης». Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φροντιστές οφελούνται και αυτοί από την ευγενική θεραπεία. Ένα πιο ευγενικό περιβάλλον εργασίας βοηθά τους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο ενεργοί και λιγότερο εξαντλημένοι, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους φροντιστές οι οποίοι συχνά εργάζονται πολλές και απρόβλεπτες ώρες σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης.

Στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, σχεδιάζεται η μετάφραση των ευρημάτων σε πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία, την οποία οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι φροντιστές μπορούν να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεών τους με τους ασθενείς.

Η συζήτηση για την υγειονομική περίθαλψη στις δυτικές κοινωνίες έχει επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους χωρίς τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτήν ή της μείωσης της ποιότητας της φροντίδας των ανθρώπων. Η θεσμοθέτηση, οπότε, πιο φιλικών πρακτικών στα νοσοκομεία, τα γραφεία ιατρών και στις εγκαταστάσεις φροντίδας σε ολόκληρο το ιατρικό σύστημα, είναι ένας σχεδόν δωρεάν τρόπος που συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας και της δημιουργίας καλύτερων αποτελεσμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερο κόστος. Είναι τόσο απλό και εύκολο.

Αυτή η μελέτη ανασκόπησης αποδεικνύει τουλάχιστον ότι, στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής, η καλοσύνη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μια ζεστή και ασαφής ενέργεια, κάτι ωραίο που δίνεται μετά τη χορήγηση του «πραγματικού» φαρμάκου.

Αντί αυτού, η καλοσύνη θα πρέπει να θεωρηθεί ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Εξάλλου, υπάρχει και στον όρκο του Ιπποκράτη για πάνω από έναν αιώνα: «Θα θυμάμαι ότι ... η ζεστασιά, η συμπάθεια και η κατανόηση μπορεί να υπερέχουν του νυστεριού του χειρούργου ή των φαρμάκων του χημικού». Έτσι, είναι ευθύνη όσων εργάζονται και σπουδάζουν στο πεδίο της ιατρικής να θυμόμαστε το πνεύμα αυτής της υποχρέωσης και να ενεργούμε συνεχώς με καλοσύνη προς τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε και θεραπεύουμε κάθε μέρα.


Πηγή: Stanford.edu
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...