PsychologyNow Team

Μήπως λέτε όχι στα σημαντικά θέματα της ζωής σας;

Μήπως λέτε όχι στα σημαντικά θέματα της ζωής σας;

PsychologyNow Team

Επίσης, να ξέρετε ότι όταν λέτε ναι σε κάτι, αυτόματα λέτε όχι σε κάτι άλλο.


Μήπως η ζωή σας γίνεται χαοτική, γιατί εξακολουθείτε να λέτε ναι όταν πραγματικά χρειάζεται να πείτε όχι; Αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τη ζωή σας, έχετε την αίσθηση ότι με το πέρασμα του χρόνου καλείστε να κάνετε όλο και περισσότερα πράγματα, ενώ οι απολαβές σας γίνονται ολοένα και λιγότερες; Είναι η οικογένειά σας απογοητευμένη μαζί σας;

Αισθάνεστε ότι ποτέ δεν φαίνεται να καταπιάνεστε με τα πράγματα που έχουν ουσιαστική σημασία στη ζωή σας; Είναι πιθανό να έχετε πέσει θύμα της ακόλουθης τρέλας που επηρεάζει τόσους πολλούς από εμάς:

Πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκα την αδελφή μου και μιλήσαμε για το πόσο παράλογη μπορεί να γίνει η ζωή μας μερικές φορές. Είπε κάτι που ποτέ δεν ξέχασα: «Όταν λέμε ναι σε κάτι, αυτόματα λέμε όχι σε κάτι άλλο». Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αυτό που συνειδητοποίησα ήταν κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε.

Μπορεί να λέτε ότι χρειάζεστε απεγνωσμένα περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας ή ότι θέλετε να γυμνάζεστε περισσότερο ή ότι θα θέλατε να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας ή με αξιόλογους φίλους σας ή ότι θέλετε επιτέλους να βρείτε το χρόνο να επιδιώξετε εκείνο τον σημαντικό στόχο που είχατε πάντα μέσα στην καρδιά σας.

Ωστόσο, κάθε φορά «κάτι άλλο» συμβαίνει: μια άλλη υποχρέωση, μία άλλη πρόσκληση, ένα άλλο αίτημα να κάνετε μία χάρη ή να προσφέρετε μέρος του χρόνου σας. Όταν λέτε «ναι» και επιτρέπετε σε αυτό το νέο «κάτι» να μπεί στη ζωή σας, έχετε χάσει τον ήδη περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σας ή το χρόνο με τους αγαπημένους σας ή το χρόνο για να κάνετε κάτι που αγαπάτε.

Ο χρόνος αυτός χάθηκε.
Συμβαίνει αυτό σε εσάς; Γιατί σίγουρα συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους.

Συνήθως, ανταλλάζουμε ακούσια τον πολύτιμο, ανεκτίμητο χρόνο που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για κάτι που ωχριά σε αξία, αν το συγκρίνουμε με κάτι που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε. Χωρίς να το καταλάβουμε, η ανταλλαγή αυτή γίνεται συνέχεια και ενώ προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας, αισθανόμαστε καταβεβλημένοι και αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε ποτέ να βρούμε εκείνο τον χρόνο που θέλουμε για τον εαυτό μας ή για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Ακολουθούν μερικές κατευθύνσεις για να αλλάξετε τους όρους και να στρέψετε τις πιθανότητες προς όφελός σας:

1) Εξασκηθείτε λέγοντας: «Θα επικοινωνήσω εγώ μαζί σου και θα σου απαντήσω σχετικά με αυτό που μου ζητάς».
Ιδανικά, όταν κάποιος σας ζητήσει να δεσμεύσετε μέρος του χρόνου σας για κάτι, οτιδήποτε μπορεί να είναι αυτό, είναι σοφό να του λέτε: «Άσε με να το σκεφτώ λίγο (ή να ελέγξω το πρόγραμμά μου) και θα επικοινωνήσω εγώ μαζί σου».

Βέβαια, ίσως είναι πιο πιθανό να παρασυρθείτε και μέσα στον ενθουσιασμό σας να πείτε ναι, χωρίς πραγματικά να το σκεφτείτε.

Όταν συμβαίνει αυτό, μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Αντί αυτού, τη στιγμή που αναγνωρίσετε ότι το κάνατε και πάλι, προσπαθείστε να σώσετε την κατάσταση. Πάρτε τηλέφωνο, στείλτε ένα μήνυμα ή ένα e-mail στο άτομο που δεσμευτήκατε και πείτε του ότι μέσα στον ενθουσιασμό σας παραβλέψατε το γεγονός ότι πραγματικά δεν έχετε χώρο στο πρόγραμμά σας για την εν λόγω δέσμευση (ή ότι ξέχασατε το ότι δεν έχετε αφιερώσει χρόνο στα παιδιά σας εδώ και μια εβδομάδα).

Πιθανότατα θα σας καταλάβουν (ή θα το ξεπεράσουν γρήγορα ακόμα και αν αρχικά απογοητευθούν). Συνήθως μπορείτε να αποκαταστήσετε τη ζημιά και να ακυρώσετε την υποχρέωση, ειδικά εάν έχει παρέλθει ένα σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που είπατε ναι.

2) Σταματήστε να έχετε μια «μαγική αίσθηση του χρόνου», που δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε πιθανή
Δεν είμαι τόσο καλή στο να προσφέρω ευχαρίστηση σε άλλους ανθρώπους και απεχθάνομαι να τους απογοητεύω και όπως πολλοί θεραπευόμενοι μου, έτσι και εγώ υποφέρω από αυτό που ονομάζω «μαγική αίσθηση του χρόνου», δηλαδή πιστεύω ότι θα βρω με ένα μαγικό τρόπο περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα ή μέσα στην εβδομάδα από ό,τι πραγματικά έχω.

Αν δεν είμαι σε εγρήγορση, θα προγραμματίσω μια παρανοϊκή λίστα με το τι πρέπει να κάνω και δραστηριότητες που δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν μέσα σε μία συνηθισμένη μέρα, ακόμη και αν δεν έκανα διάλλειμα για φαγητό ή οποιοδήποτε άλλο είδος διαλείμματος.

Πραγματικά αδύνατο. Σας θυμίζει κάτι;

3) Να γνωρίζετε τις πιο σημαντικές προτεραιότητές σας και να τις τηρείτε, πάση θυσία
Ποιες (ή ποιοι άνθρωποι) αποτελούν τις κορυφαίες πέντε προτεραιότητες στη ζωή σας; Είχατε χρόνο τον τελευταίο καιρό γι’ αυτές;

Καθώς εσείς αγωνίζεστε για να ανταπεξέλθετε σε άλλες υποχρεώσεις κάθε βδομάδα μήπως αισθάνεστε ένοχοι από το ό,τι συχνά αυτοί οι άνθρωποι ή οι αυτές δραστηριότητες παραγκωνίζονται;

Αυτή τη στιγμή, γράψτε αυτές τις πέντε προτεραιότητες. Απομνημονεύστε τες, με τη σειρά. Την επόμενη φορά που κάποιος σας ζητήσει να δεσμευτείτε για κάτι ή προσπαθήσει να προσθέσει μία ακόμα δραστηριότητα στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, ρωτήστε τον εαυτό σας αν έχετε αρκετό διαθέσιμο χρόνο για να ανταπεξέλθετε σε αυτές τις προτεραιότητές σας.

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε πείτε όχι στο νέο αίτημα, εφόσον είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αν κάποιοι άνθρωποι αντιδράσουν, εξηγείστε τους ότι θα θέλατε να βοηθήσετε, αλλά απλά δεν μπορείτε, επειδή (όπως διαμορφώνεται στην # 1 προτεραιότητά σας) δεν έχετε περάσει χρόνο με το σύντροφό σας / δεν προλάβατε να πάτε στο γυμναστήριο, για ακόμη μία φορά την προηγούμενη εβδομάδα / δεν είχατε καν αρκετό χρόνο για να κοιμηθείτε καλά κλπ. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Αν κάποιον δεν τον νοιάζει το ότι δεν είχατε αρκετό χρόνο τον τελευταίο καιρό για να κάνετε τα ουσιώδη πράγματα της ζωής σας και εξακολουθεί να περιμένει από εσάς να παρατήσετε ό,τι σας είναι απαραίτητο, ώστε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του ή στο αίτημά του, ίσως αυτή να είναι μια σχέση που θα πρέπει να επανεξετάσετε.

Κατά κανόνα, θα κάνετε καλά να αξιολογήσετε το πώς διαχειρίζεστε τη ζωή σας και εγώ το κάνω, τακτικά. Υπάρχουν τόσες πολλές απαιτήσεις στην καθημερινότητά μας, τόσες πολλές δυνατότητες και επιλογές, ώστε κάποιος πρέπει συνεχώς να κάνει μία επανεξέταση και να ανασυντάσεται.

Σκεφτείτε ξανά, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Τους αφιερώνετε επαρκή χρόνο από τη ζωή σας; Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξετε;

Η επανεξέταση των επιλογών της ζωής σας από την άποψη αυτή, αποτελεί και ένα είδος πειθαρχίας, μία εξάσκηση για να εφαρμόζετε κατ’ επανάληψη μέχρι να γίνεται με φυσικό τρόπο. Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας αν ανακαλύψετε οτι είστε πάλι πνιγμένοι ή αν έχει αποσπασθεί η προσοχή σας από τις προτεραιότητές σας για μία ακόμα φορά, αυτό συμβαίνει και στους πιο ικανούς. Ο ρυθμός της σημερινής ζωής είναι σαν μια δίνη που θα σας ρουφάει συνεχώς μέσα και από την οποία θα πρέπει κάθε φορά να σώζετε τον εαυτό σας και να θέτετε εκ νέου τις προτεραιότητές σας, ξανά και ξανά και ξανά.

Φυσικά και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε τα παραπάνω και θα το δείτε. Φανταστείτε να έχετε χρόνο για αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εσάς, ειδικά για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας. Όσο μεγαλώνουμε, θα κοιτάζουμε το παρελθόν μας και θα είμαστε τόσο ευτυχισμένοι που πήραμε αυτές τις αποφάσεις. Όταν ζούμε τη ζωή μας με αυτόν τον τρόπο, δεν αφήνουμε περιθώρια να μετανιώσουμε για πολλά πράγματα στο μέλλον.


Πηγή: psychologytoday
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...