PsychologyNow Team

Πώς η επίδραση της φύσης επιφέρει συναισθηματική ισορροπία και ευημερία στους ανθρώπους

Πώς η επίδραση της φύσης επιφέρει συναισθηματική ισορροπία και ευημερία στους ανθρώπους

PsychologyNow Team
γυναίκα που ανοίγει τα χέρια της και περπατά μέσα σε ένα χωράφι με σιτάρι

Εσείς πόσο χρόνο περνάτε στη φύση;


Ο χρόνος που περνάμε στη φύση φαίνεται να ρυθμίζει τα συναισθήματά μας αλλά και τους καρδιακούς παλμούς μας συγκριτικά με τον χρόνο που ξοδεύουμε στην πόλη, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι (University of Derby) και του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Cardiff University), αποσαφηνίζοντας τη σχέση μεταξύ χρόνου στην εξοχή, συναισθήματος, σώματος και υγείας.

Ο Δρ. Ρίτσανσον, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι, δήλωσε ενθουσιασμένος με αυτή την έρευνα, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα προηγούμενης μελέτης. εξηγεί πώς η φύση ρυθμίζει τα συναισθήματα και την καρδιά μας, καταδεικνύοντας πως ο χρόνος που κυλά στην εξοχή αλλάζει ριζικά την υγεία μας και την ευημερία μας αφού ισορροπεί τα απειλητικά, παρορμητικά αλλά και τα συναισθήματα ικανοποίησης που βιώνουμε καθημερινά.

 

Η ερευνητική εργασία προσφέρει ένα απλό αλλά αδιάσειστο επιχείρημα προκειμένου να πείσει τους ανθρώπους για το ρόλο και την ανάγκη της παρουσίας της φύσης στην καθημερινή μας ζωή.

 

Προηγούμενες μελέτες μέτρησαν τη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών και ενώ βρήκαν διαφορές στις αποκρίσεις και στα δύο περιβάλλοντα, δεν τις συνέδεσαν με τη ρύθμιση του συναισθήματος – πώς δηλαδή η φύση συνδέεται με το συναίσθημα και την ευημερία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες μελέτες, διεξήγαγαν μία μετα - ανάλυση, 13 ερευνών με 871 συμμετέχοντες με σκοπό να εξετάσουν την επίδραση του αστικού και του δασικού περιβάλλοντος στους καρδιακούς παλμούς και βρήκαν πως το φυσικό περιβάλλον προωθεί μεγαλύτερη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος (ικανοποίηση) και λιγότερη του συμπαθητικού (νευρικότητα) από ό, τι το αστικό περιβάλλον.

Μία νέα ανακάλυψη ήταν πως τα αποτελέσματα υποστήριξαν τη χρήση ενός μοντέλου τριών κύκλων, το οποίο ανέπτυξε ο Καθηγητής Paul Gilbert, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι, προκειμένου να αναπτύξουν νέες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας. Αυτή η νέα έρευνα δείχνει πως το μοντέλο προσφέρει έναν προσιτό τρόπο για να εξηγήσει τα οφέλη της φύσης μέσω της κατανόησης των συναισθημάτων μας και της υποβώσκουσας φυσιολογίας τους.

Και η ανάλυση αλλά και το μοντέλο αποκάλυψαν πώς η φύση μπορεί να φέρει ευημερία στον άνθρωπο βοηθώντας τον να ισορροπήσει τα συναισθήματα απειλής, παρόρμησης και ικανοποίησης που βιώνει καθημερινά.

Επισημάνθηκε επίσης πώς η φύση μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούν θετικά συναισθήματα, όπως χαρά και ηρεμία και ότι μπορεί να προάγει συναισθήματα ηρεμίας.

Οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι η φύση φέρνει ισορροπία στα συναισθήματά μας και το νευρικό σύστημα επηρεάζοντας τη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων, όπως την καρδιά και αποκαλύπτοντας την δύναμη της φύσης να μειώνει το άγχος που βιώνουμε και προσθέτουν ότι:

Υπάρχουν πολλά ερευνητικά ευρήματα που πιστοποιούν ότι ο χρόνος που ξοδεύουμε στη φύση είναι ευεργετικός για την υγεία μας και την ευημερία μας, όσο κι αν πολιτικοί διαμορφωτές ή επίτροποι αρνούνται να το δουν.

Συνεπώς, η μελέτη αυτή συνενώνει στοιχεία για τα πραγματικά οφέλη στην εξοχή και προσφέρει ένα αδιάσειστο επιχείρημα για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στο έργο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.


Πηγή: medicalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...