PsychologyNow Team

Βρίσκοντας την πρόκληση στην αδυναμία

Βρίσκοντας την πρόκληση στην αδυναμία

PsychologyNow Team
άνθρωπος που σπρώχνει την αδυναμία του

Οι πιο ασφαλείς άνθρωποι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι αδυναμίες τους και τις αποδέχονται. Οι πιο ανασφαλείς είναι όσοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουν αδυναμίες. Η άρνηση της αδυναμίας μας, δίνει σε αυτήν περισσότερη δύναμη.


Έχετε κακή μνήμη; Μια κακή αίσθηση του χιούμορ; Ελλειμματική Προσοχή; Μια μαθησιακή δυσκολία;

Κάθε μία από αυτές τις δυσκολίες, είναι και μία πρόκληση στη ζωή. Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Ακόμη και η πιο λαμπρή ιδιοφυΐα έχει ορισμένα κενά και πνευματικές προκλήσεις.

 

Οι πιο ασφαλείς άνθρωποι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι αδυναμίες τους και τις αποδέχονται. Οι πιο ανασφαλείς είναι όσοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουν αδυναμίες. Η άρνηση της αδυναμίας μας, δίνει σε αυτήν περισσότερη δύναμη.

 

Η ειρωνεία είναι ότι οι αδυναμίες μας δεν χρειάζεται να μας αποδυναμώνουν καθόλου. Οι θεραπευόμενοι που δουλεύουν στις συνεδρίες υποστηρίζουν: 

Αν μου λείπει ένα πόδι και αρνούμαι να δεχτώ την πραγματικότητα, θα προσπαθήσω να συνεχίσω τις δραστηριότητες που είναι ακατάλληλες και απρόσιτες για μένα. Θα προσπαθήσω να πάω μακρύτερα και να περπατήσω γρηγορότερα από ό, τι είναι δυνατόν και θα αισθάνομαι συνεχώς αποτυχημένος. Από την άλλη πλευρά, αν αναγνωρίζω ότι μου λείπει το πόδι μου, όπως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, μπορεί στη συνέχεια να το αντιμετωπίσω. Μπορώ να πάρω ένα τεχνητό πόδι, μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία ή να κάνω ό,τι χρειάζεται για να διαχειριστώ αυτήν την κατάσταση κάνοντας το καλύτερο που μπορώ. Θα επιχειρήσω να κάνω δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για μένα και έτσι να αισθάνομαι μια αίσθηση ολοκλήρωσης και υπέρβασης των αντιξοοτήτων.

Ο θεραπευόμενος αυτός χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη σωματική πρόκληση για να παρουσιάσει μια αφηρημένη αρχή. Όμως, αυτή η αρχή ισχύει για όλα τα είδη των αδυναμιών, όπως για παράδειγμα μία δυσκολία εκτελεστικής λειτουργίας, μια σωματική αναπηρία ή μια έλλειψη εμπειρίας σε μια δουλειά.

Επομένως, πώς θα μπορούσατε να μετατρέψετε την αδυναμία σας σε μία πρόκληση υπέρβασής της:

  • Γράψτε την αδυναμία σας σε ένα χαρτί. Όταν τη γράφετε, απλά αλλά σκόπιμα, βοηθάτε τον εαυτό σας να την αναγνωρίσει και να αναλάβετε την ευθύνη της προσωπικής σας πρόκλησης.
  • Δίπλα σε αυτό, γράψτε κάποιες ιδέες που μπορεί να έχετε για τη βελτίωση σας σε αυτόν τον τομέα. Λάβετε υπ’ όψιν ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν όλες οι αδυναμίες.
  • Μετά, γράψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αδυναμία σας. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος να δουλέψετε γύρω από οποιαδήποτε περιοχή της αδυναμίας σας.
  • Πάρτε μια απόφαση να σταματήσετε να προσπαθείτε να κρύψετε την αδυναμία σας. Μιλήστε γι’ αυτή. Ελέγξε την. Ή ακόμα αστειευτείτε γι’ αυτή. Θα διαπιστώσετε ότι χάνει τη δύναμή της όταν πλέον δεν είναι μυστικό ή ντροπή.
  • Μάθετε τις δυνάμεις σας. Να θυμάστε ότι είστε κάτι περισσότερο από την αδυναμία σας. Είστε η πλήρης εικόνα ενός ανθρώπου, ένα μοτίβο της θετικών και αρνητικών, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Δεν ορίζεστε από την αδυναμία σας.

Οπότε, σταματήστε να κρύβετε την αδυναμία σας και αναγνωρίστε την, δράστε προς αυτήν, ελέγξε την και μιλήστε για αυτήν. Θα νιώσετε ότι αυτή η στάση ζωής, θα σας κάνει ισχυρότερους.


Πηγή: psychentral.com

Ετικέτες: νόημα, υπέρβαση
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...