PsychologyNow Team

Η μαγεία της ποίησης και πώς μπορεί να απαλύνει τον πόνο

Η μαγεία της ποίησης και πώς μπορεί να απαλύνει τον πόνο

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει τη μαγεία της ποίησης και πώς μπορεί να απαλύνει τον πόνο
Image credit: Ben White / unsplash.com

Τα ποιήματα είναι γεμάτα σύμβολα, ιστορίες και εκφράσεις που μπορούν να αγγίξουν την ανθρώπινη ψυχή. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρά που ταιριάζουν με τα βάθη της ύπαρξής μας. Έτσι, διαβάζοντας ποίηση, νιώθουμε να συνδεόμαστε με κάποιον που φαίνεται να μας καταλαβαίνει.


Η ποίηση μπορεί να απαλύνει τον πόνο σε εκείνες τις στιγμές της ζωής που νιώθετε ότι η καρδιά σας έχει σπάσει σε χίλια κομμάτια. Όταν η σκέψη σας διασπάται και νιώθετε εξάντληση. Όταν δυσκολεύεστε να συνεχίσετε και βυθίζεστε στην κατάθλιψη. Όταν αισθάνεστε ότι η καταιγίδα ήρθε για να μείνει.

Αυτές είναι οι στιγμές για να στραφείτε στην ποίηση. Επειδή χάρη σε αυτή, μπορείτε να θεραπεύσετε μέρος της πληγής. Συνεχίστε την ανάγνωση και κάντε μια περιήγηση μέσα από την υπέροχη σύνδεση τέχνης και υγείας. Επιπλέον, ανακαλύψτε πώς η ποίηση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε μέρος του πόνου που κουβαλάτε στο συναισθηματικό σας σακίδιο.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

Τέχνη και υγεία

Η τέχνη είναι ένα ισχυρό όχημα που αποτελεί και υποστήριξη και μέσο για την έκφραση συνειδητών και ασυνείδητων ζητημάτων. Μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης, οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν πώς αισθάνονται, τι σκέφτονται, ακόμη και πώς είναι. Τους διευκολύνει να ακολουθήσουν τη ροή και να στοχαστούν γύρω από τον εαυτό τους.

Ομοίως, ο ιατρικός τομέας χρησιμοποιεί την τέχνη ως εργαλείο για την ανακούφιση του πόνου. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη των θεραπειών που αξιοποιούν τη μουσική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το θέατρο κ.λπ. Όλοι τα πηγαίνουν καλύτερα όταν είναι μέρος μιας δημιουργικής διαδικασίας.

Για παράδειγμα, τα άτομα με καρκίνο σε τελικό στάδιο επωφελούνται από κωμικές καταστάσεις στο πλαίσιο των παραστατικών τεχνών. Γι’ αυτό τον λόγο, σε ορισμένα νοσοκομεία, υπάρχει θεραπεία με κλόουν.

Άλλες μορφές θεραπείας χρησιμοποιούν αρώματα για να διεγείρουν άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ και να τα βοηθήσουν να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, πολλοί αντιμετωπίζουν τα τραύματά τους μέσω της τέχνης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τέχνη σταματά εντελώς τον πόνο. Λάβετε υπόψη ότι η υγεία είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και σχετίζεται επίσης με το ψυχικό και το κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, η αίσθηση του πόνου μπορεί να μειωθεί όταν υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των επιπέδων.

Η ποίηση μπορεί να απαλύνει τον πόνο

Σύμφωνα με το λεξικό, η ποίηση είναι μια «ιδιότητα της ομορφιάς και της έντασης των συναισθημάτων, που θεωρείται χαρακτηριστικό των ποιημάτων». Οι λέξεις επικοινωνούν συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις και ο καθένας μπορεί να φτάσει σε μια κατάσταση ηρεμίας μέσω αυτών. Αλλά πώς;

Τα ποιήματα είναι γεμάτα σύμβολα, ιστορίες και εκφράσεις που μπορούν να αγγίξουν την ανθρώπινη ψυχή. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρά που ταιριάζουν με τα βάθη της ύπαρξής μας. Έτσι, διαβάζοντας ποίηση, νιώθουμε να συνδεόμαστε με κάποιον που φαίνεται να μας καταλαβαίνει.

Η ποίηση ως ψυχοθεραπεία, σχολείο και κοινότητα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης ενθάρρυνε το να βιώνει κανείς την κάθαρση μέσω της ποίησης για συναισθηματική θεραπεία. Επίσης, στις αρχές του 19ου αιώνα, η ψυχιατρική τη συνέστησε στους ψυχικά ασθενείς, χάρη στον Μπέντζαμιν Ρας.

Ο Ιλάι Γκρίφερ, ένας ποιητής που εργάστηκε εθελοντικά στο ψυχιατρικό Κέντρο Creedmoor στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζακ Λίντι, ήταν ο δημιουργός της θεραπείας ποίησης. Μαζί, έγραψαν τις αρχές της και πρότειναν τη χρήση της για τη θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών.

Η Εθνική Ένωση Θεραπείας Ποίησης δημιουργήθηκε το 1981 και πραγματοποιεί ετήσια συνέδρια στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να εμφανίζονται περισσότερα βιβλία για την ποίηση. Στην πραγματικότητα, η πιο γνωστή συλλογή που αναγνωρίζει την ποίηση ως μέσο ψυχοθεραπείας είναι η The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics. Αν θέλει κανείς να εμβαθύνει στην πρόσφατη επιστημονική έρευνα, μπορεί επίσης να εξερευνήσει το Journal of Poetry Therapy.

Η ποίηση επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται από τον ασφαλή χώρο τους και να ανοίγονται, σιγά σιγά. Μέσα από τις μεταφορές, σας βοηθά να ξεπεράσετε τις έννοιες της λέξης και να συνδεθείτε πιο βαθιά, καθώς και να αποτυπώσετε αυτό που αισθάνεστε, σκέφτεστε και κάνετε.

Ομοίως, το γράψιμο ανακουφίζει τον πόνο. Από τη μια πλευρά, σας επιτρέπει να βγάλετε από μέσα σας την αγωνία και, από την άλλη, να εμβαθύνετε σε σύμβολα, λέξεις και εικόνες που σας βοηθούν να δημιουργήσετε το περιεχόμενο που δεν ξέρετε πώς να εκφράσετε με λέξεις μέσω της καθημερινής γλώσσας.


Διαβάστε σχετικά: Τέχνη στην Ψυχοθεραπεία


Πώς η ποίηση μπορεί να απαλύνει τον πόνο – εκπαίδευση και κοινότητα

Η ποίηση μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτικός πόρος με τον οποίο θα ενισχυθεί η συναισθηματική νοημοσύνη στην τάξη. Είναι ένα καλά μελετημένο θέμα αν και σπάνια εφαρμόζεται στο ακαδημαϊκό πεδίο, παρά το ότι είναι τόσο απαραίτητο όσο και τα υπόλοιπα μαθήματα.

Η ποίηση ενισχύει τη δημιουργική έκφραση και οδηγεί στην αυτογνωσία. Σας επιτρέπει να εκφράσετε μέρη του σκοταδιού σας, να είστε συμπονετικοί και ενσυναισθητικοί, να δημιουργήσετε βαθύ περιεχόμενο, να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, να απελευθερώσετε εντάσεις και να μετατρέψετε τα βάσανα σε μάθηση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ποίηση όταν εργάζεστε με κοινότητες, καθώς μπορεί να συνδέσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ενέργειες των ατόμων που τις απαρτίζουν. Επιπλέον, η ποίηση προωθεί τη δημιουργία που βασίζεται στις ρίζες, τις παραδόσεις και τις πεποιθήσεις ενός ατόμου.

Οι κοινότητες μπορούν να εμβαθύνουν μέσα από συλλογικά ποιήματα που ενοποιούν και βοηθούν την κοινότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα. Επιπλέον, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, διασώζοντας την αξία των προγονικών μεταφορών, με τις οποίες αφηγούνται ιστορίες φορτωμένες με ηθικά διδάγματα.

Εν ολίγοις, η ποίηση φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στα πιο σκοτεινά μέρη τους και τους βοηθά να χτίσουν ένα μονοπάτι μέσα από τις λέξεις για να φωτίσουν έναν νέο ορίζοντα. Ηρεμεί την ψυχή μέσω της έκφρασης του σκοταδιού σας. Τέλος, είναι μια μέθοδος εμβάθυνσης, για να βρείτε το φως που απαλύνει τον πόνο και βοηθά να τον μεταμορφώσετε και να τον ξεπεράσετε.


Alk Kais
Απόδοση: Kαισαρίδου Αλκμήνη- Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...