PsychologyNow Team

Τρεις αποτελεσματικοί τρόποι για να τονώσετε τη διάθεσή σας

Τρεις αποτελεσματικοί τρόποι για να τονώσετε τη διάθεσή σας

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει τρεις αποτελεσματικούς τρόπους για να τονώσει τη διάθεσή της
Image credit:  Brooke Cagle / unsplash.com

Όλοι το χρειαζόμαστε ανά διαστήματα, όμως ίσως δεν το κάνουμε με τον σωστό τρόπο για το ιδανικό αποτέλεσμα.


Όταν οι άνθρωποι χρειάζονται τόνωση της διάθεσής τους, συχνά το πρώτο που σκέφτονται είναι πηγές ευχαρίστησης, όπως ένα απολαυστικό γεύμα, ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή ή αγορές. Όμως, η απόλαυση δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος τρόπος για να τονώσετε αποτελεσματικά τη διάθεσή σας. Οι δραστηριότητες που παρέχουν μια αίσθηση εκπλήρωσης μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές.

Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή τη συμβουλή είναι ότι τις στιγμές που χρειαζόμαστε τόνωση, συχνά είμαστε πολύ εξουθενωμένοι, σωματικά ή συναισθηματικά. Σε αυτή την κατάσταση, είναι απίθανο να ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως το καθάρισμα του σπιτιού, ακόμη και αν αυτό σας παρείχε μια αίσθηση εκπλήρωσης.

Αντί γι’ αυτό, σκεφτείτε τις ακόλουθες πρωτότυπες ιδέες για να ξεπεράσετε μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδο.

1. Μια περιπετειώδη δραστηριότητα, ακόμη και αν είναι λίγο δύσκολη

Αυτή η στρατηγική δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεστε τόνωση αλλά μπορείτε να τη συμπεριλάβετε στις επιλογές σας. Όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε ενέργεια ή είστε εξουθενωμένοι από τη ζωή, μπορεί να μην έχετε το κίνητρο να κάνετε πράγματα που «θα έπρεπε», όπως να ασχοληθείτε με γραφειοκρατικές υποθέσεις ή καθαριότητα.

Όμως, μπορεί να έχετε κίνητρο για μια περιπέτεια. Οι περιπέτειες μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό της διάθεσης, ακόμη και αν δεν ξεκουράζουν αντικειμενικά. Βγαίνοντας από το περιβάλλον του σπιτιού σας, θα αποκτήσετε μια καινούρια προοπτική της ζωής και των προβλημάτων σας.


Διαβάστε σχετικά: Τα τρία μονοπάτια προς την Ευτυχία: Σημασία, Αυτονομία και Υπομονή


2. Τρόποι ψυχαγωγίας που παρουσιάζουν ανθρώπους σε σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτικές αλλά ουσιαστικές αποστολές

Όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι και αγχωμένοι, είναι εύκολο να δείτε αυτά τα συναισθήματα ως τελείως αρνητικά. Όμως, μερικές φορές, όταν έχετε αυτά τα συναισθήματα, είναι επειδή επιδιώκετε ένα σημαντικό στόχο. Ένας τρόπος για να τονώσετε τον εαυτό σας όταν βιώνετε έντονο άγχος και στρες σχετικά με τους στόχους σας είναι να δείτε άλλους ανθρώπους να έχουν την ίδια εμπειρία, δηλαδή να κυνηγάνε τα όνειρά τους χωρίς εγγύηση επιτυχίας και συχνά να περνούν μεγάλη αγωνία και να αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Μια επιλογή είναι να παρακολουθήσετε σειρές και ντοκιμαντέρ με περιπέτειες ανθρώπων σε αντίξοες συνθήκες. Ενώ δεν επιτυγχάνετε κάτι οι ίδιοι παρακολουθώντας τα, μπορεί να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μια ουσιαστική αποστολή στη ζωή σας, ακόμη και αν τα κυρίαρχα συναισθήματά σας είναι ο φόβος, το άγχος και η αβεβαιότητα. Αυτά τα συναισθήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάνετε λάθη. Είναι αναμενόμενα όταν επιδιώκετε σημαντικούς στόχους.

Αυτή η στρατηγική συχνά λειτουργεί καλύτερα αν επιλέξετε περιεχόμενο που σας αγγίζει συναισθηματικά αλλά δεν είναι όμοιο με όποιον στόχο επιδιώκετε. Με αυτό τον τρόπο, θα διαπιστώσετε την οικουμενικότητα των συναισθημάτων και των αγώνων σας, και αυτό μπορεί να σας παρέχει κάποια ψυχολογική απόσταση και ανακούφιση από το άγχος.

3. Επικοινωνήστε με κάποιον που θαυμάζετε

Ένα πλεονέκτημα που υπάρχει όταν νιώθουμε πεσμένοι είναι ότι μερικές φορές αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε και αυτό παραδόξως μπορεί να μας κάνει πιο περιπετειώδεις. Για παράδειγμα, μπορεί να ριψοκινδυνέψετε να αισθανθείτε ότι σας αγνοούν ή σας απορρίπτουν ενώ συνήθως το αποφεύγετε.

Αν αισθάνεστε ήδη χαμένος, μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει τρόπος να αισθανθείτε χειρότερα, οπότε γιατί να μην πάρετε κάποια διαπροσωπικά ρίσκα;

Ένας τρόπος να το χρησιμοποιήσετε αυτό είναι να επικοινωνήσετε με κάποιον που θαυμάζετε. Μπορεί να μη σας απαντήσει, αλλά αν το κάνετε, αυτή η ενέργεια μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη τόνωση της διάθεσης. Η προσπάθεια να επικοινωνήσετε θα σας κάνει να νιώσετε μια αίσθηση εκπλήρωσης, ειδικά αν αυτό είναι κάτι που δεν κάνετε κανονικά.

Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να στείλετε ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης στα κοινωνικά δίκτυα ή ένα email σε έναν συγγραφέα που σας βοήθησε με τη δουλειά του. Ή θα μπορούσατε να συνδεθείτε με κάποιον στο πεδίο εργασίας σας, όπως έναν παλιό συμφοιτητή ή καθηγητή. Αν δεν ζητάτε κάτι, αλλά απλώς στέλνετε ένα ευχαριστήριο ή φιλικό μήνυμα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σας απαντήσει (εκτός κι αν προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με κάποια μεγάλη διασημότητα).

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε τη διάθεσή σας όταν περνάτε μια συναισθηματικά δύσκολη περίοδο. Όσο πιο μεγάλη είναι η ποικιλία των στρατηγικών που χρησιμοποιείτε, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είστε. Όχι, δεν θα κάνουν τον συναισθηματικό πόνο να εξαφανιστεί, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε τον πόνο σας και τον εαυτό σας διαφορετικά. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε λίγο καλύτερα και να κάνουν τις δυσκολίες να μοιάζουν με εμπειρίες ανάπτυξης παρά με κάτι που σας καταβάλλει.


EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...