PsychologyNow Team

Γιατί τα χόμπι βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

Γιατί τα χόμπι βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

PsychologyNow Team
άνδρας χρησιμοποιεί το χόμπι του για να βελτιώσει την ψυχική της υγεία
Image credit: Porapak Apichodilok / pexels.com

Μέσα στην πανδημία, έχουμε ξεχάσει να κάνουμε τα πράγματα που μας αρέσουν. Είναι καιρός να τα ξεκινήσουμε ξανά.


Η πανδημία έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Δεδομένου του φόβου του ιού και των κυβερνητικών περιορισμών στη μετακίνηση, πολλοί μπορεί να αισθάνονται ευλόγως πιο μοναχικοί, ανήσυχοι και καταθλιπτικοί από ότι συνήθως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει ακόμα και οδηγίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν την προσπάθεια διατήρησης μιας ρουτίνας φαγητού, ύπνου, υγιεινής και άσκησης.

Αλλά μια λιγότερο προφανής συμβουλή είναι να σιγουρευτείτε ότι εξακολουθείτε να βρίσκετε χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το χόμπι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης – και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την κατάθλιψη για ορισμένους. Η απώλεια ενδιαφέροντος και χαράς για πράγματα που συνήθως σας αρέσουν είναι ένα σύμπτωμα κακής ψυχικής υγείας.

Γνωστή ως ανηδονία, είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης και είναι κάτι από το οποίο οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι θέλουν να ανακουφιστούν – πιθανώς γιατί τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης στοχεύουν σε άλλα συμπτώματα και δε φαίνεται να την ανακουφίζουν.

Για μερικούς ανθρώπους, η ανηδονία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης και μπορεί ακόμα να προβλέψει τη σοβαρότητα της κατάθλιψης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο.

Έτσι, η εύρεση χρόνου για ενδιαφέροντα και απολαύσεις – όπως το χόμπι – κατά τη διάρκεια του lockdown, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αποφυγής της ανηδονίας και της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, η συνταγογράφηση κοινωνικών δραστηριοτήτων είναι μια μέθοδος θεραπείας, όπου οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν από τους ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη να κάνουν μια μη ιατρική παρέμβαση (όπως ένα χόμπι) για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Καθώς τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε άτομα με ήπια κατάθλιψη, αυτή η στρατηγική θεραπείας μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη, ακόμα και να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.

Μέχρι στιγμής, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προγράμματα συνταγογράφησης κοινωνικών δραστηριοτήτων που ζητούν από τους ασθενείς να βρουν ένα χόμπι, όπως την κηπουρική ή την τέχνη, είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι ακόμα και για εκείνους με κλινική κατάθλιψη, συγκεκριμένες ψυχολογικές θεραπείες – όπως η συμπεριφορική ενεργοποίηση, η οποία απαιτεί από τους ασθενείς να προγραμματίσουν εγκαίρως να κάνουν πράγματα που τους φέρνουν ευχαρίστηση και χαρά – βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και χόμπι μπορεί να παίξουν ρόλο στη συνταγογράφηση κοινωνικών δραστηριοτήτων και τη συμπεριφορική ενεργοποίηση, όπως η άσκηση, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, η ζωγραφική, το διάβασμα ή η χειροτεχνία.


Διαβάστε σχετικά: Πως διαχειριζόμαστε το άγχος και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα;


Σύστημα επιβράβευσης

Ο λόγος για τον οποίο η εύρεση χρόνου για χόμπι μπορεί να λειτουργήσει έχει να κάνει με το πώς επηρεάζεται το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Όταν συμμετέχουμε σε ένα χόμπι που απολαμβάνουμε, ελευθερώνονται χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο (γνωστοί ως νευροδιαβιβαστές) – όπως η ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μας βοηθάει να νιώθουμε ευχαρίστηση. Αυτές οι χημικές ουσίες καλής αίσθησης μπορούν να μας κάνουν να θέλουμε να ξανακάνουμε το χόμπι και να αισθανθούμε πιο παρακινημένοι να το κάνουμε.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να μη νιώθουμε παρακινημένοι στην αρχή να αφιερώσουμε χρόνο σε ένα χόμπι, μόλις το ξεκινήσουμε και νιώσουμε τη σχετική ευχαρίστηση, το σύστημα επιβράβευσης θα ενεργοποιηθεί και, στη συνέχεια, η ώθησή μας να το κάνουμε ξανά. Αυτό είναι κάτι που ερευνούμε σε μεγαλύτερο βάθος στο εργαστήριό μας.

Μαζί με την ευχαρίστηση και την παρότρυνση, τα χόμπι μπορεί να φέρουν και άλλα πλεονεκτήματα. Σωματικά χόμπι μπορούν, φυσικά, να βελτιώσουν τη σωματική σας κατάσταση, και άλλα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα χόμπι – όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου – μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σας, ενώ καλλιτεχνικά χόμπι (όπως η ανάγνωση ή τα επιτραπέζια παιχνίδια παζλ) έχουν αναφερθεί ότι προλαμβάνουν την άνοια αργότερα στη ζωή.

Έτσι, αν νιώθετε πιο πεσμένοι από ότι συνήθως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ίσως να προσπαθήσετε να βρείτε χρόνο για να ξαναρχίσετε κάποια χόμπι που απολαμβάνατε στο παρελθόν – ή δοκιμάστε νέα. Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε βοήθεια ή καθοδήγηση από το γιατρό σας ή ένα ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή για να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για εσάς.


Sof Andr
Πηγή: theconversation.com

Απόδοση: Σοφία Ανδριανάκη – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...