PsychologyNow Team

Οι Απροσδόκητα Θετικές Εμπειρίες με Αγνώστους Αυξάνουν την Ενσυναίσθηση

Οι Απροσδόκητα Θετικές Εμπειρίες με Αγνώστους Αυξάνουν την Ενσυναίσθηση

PsychologyNow Team

Οι απροσδόκητα θετικές εμπειρίες που αποκτούμε καθώς συναναστρεφόμαστε με αγνώστους ανθρώπους από διαφορετική ομάδα, ενεργοποιούν μαθησιακές επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες αυξάνουν την ενσυναίσθηση.


Όπως οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, αποκαλύπτουν, λίγες θετικές εμπειρίες μάθησης αρκούν σε έναν άνθρωπο για να τον κάνουν να συμπεριφέρεται περισσότερο με ενσυναίσθηση.

Συχνά, οι διαφωνίες ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες και πολιτισμούς προκύπτουν από έλλειψη ενσυναίσθησης ή συμπόνοιας για το «ξένο». Όσο περισσότερη ενσυναίσθηση δείξουμε για τα μέλη άλλων ομάδων ανθρώπων, τόσο περισσότερο θα μπορούσε να επιτευχθεί μία πιο ειρηνική συνύπαρξη. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης εξέτασε εάν η ενσυναίσθηση προς τους ξένους, μπορεί να μαθευτεί και πως οι θετικές εμπειρίες με άλλους επηρεάζουν ενσυναισθητικά τις αντιδράσεις του εγκεφάλου.

Η αναπάντεχη συμπεριφορά επηρεάζει την μάθηση.

Η ψυχολόγος και νευρολόγος Grit Hein, συνεργάστηκε με τους Philippe Tobler, Jan Engelmann και Marius Vollberg, με σκοπό να μετρήσουν την ενεργοποίηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν θετικές εμπειρίες με ένα μέλος από την δική τους ομάδα ή από την άλλη ομάδα. Κατά την διάρκεια της εξέτασης, οι συμμετέχοντες ανέμεναν ότι θα δεχθούν επώδυνα ηλεκτροσόκ στο πίσω μέρος του χεριού τους. Όμως ανακάλυψαν επίσης, ότι ένα μέλος από την ομάδα τους ή από την άλλη ομάδα θα μπορούσε να τους δώσει χρήματα για να μην υποστούν ηλεκτροσόκ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την ενεργοποίηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων στο πόνο από τη μία ή την άλλη ομάδα πριν και μετά την εμπειρία του ηλεκτροσόκ.

Στην αρχή της έρευνας, ο πόνος του αγνώστου προκάλεσε πιο αδύναμη ενεργοποίηση του εγκεφάλου στον συμμετέχοντα σε σχέση με ένα μέλος της δικής του ομάδας. Ωστόσο, λίγες μόνο θετικές εμπειρίες με κάποιον από την ομάδα των αγνώστων, αρκούσαν για να φανερωθεί σημαντική αύξηση της ενσυναίσθησης μέσω των αντιδράσεων στον εγκέφαλο, εάν ο πόνος προκαλείτο σε ένα διαφορετικό άτομο από την άλλη ομάδα. Όσο πιο δυνατή ήταν η θετική εμπειρία με έναν άγνωστο, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της ενσυναίσθησης στους νευρώνες.

Η αυξανόμενη ενσυναισθητική εγκεφαλική αντίδραση για τα μέλη της άλλης ομάδας, προέρχεται από ένα μαθησιακό σήμα των νευρώνων το οποίο αναπτύσσεται μέσω των αναπάντεχα θετικών εμπειριών με αγνώστους. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι θετικές εμπειρίες με έναν άγνωστο μεταφέρονται στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και αυξάνουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης για αυτούς», ισχυρίζεται η Hein.   


Πηγή: University of Zurich

Έρευνα: Proceedings of the National Academy of Sciences

Απόδοση: Ευαγγελία Πρίγκα, Κλινική Ψυχολόγος MSc

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...