Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξοικονόμηση χρόνου, βοηθά τους ανθρώπους να νιώσουν περισσότερο ευτυχισμένοι.
Σε ορισμένους ανθρώπους αρέσει να φροντίζουν τον κήπο τους ή να πλένουν το αυτοκίνητό τους. Όμως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο να το κάνουν και θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερη αξία να βρουν κάποιον άλλον να το κάνει γι’ αυτούς παρά να αγοράσουν περισσότερα πράγματα.
Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, ορισμένοι ερευνητές διαφοροποιούνται από τη γνωστή ρήση. Λένε ότι εξαρτάται από το πώς τα ξοδεύεις.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό National Academy of Science1, υποστηρίζει ότι όταν οι άνθρωποι δαπανούν χρήματα για υπηρεσίες που τους εξοικονομούν χρόνο, όπως τον καθαρισμό των σπιτιών τους, τη φροντίδα του γκαζόν ή την παράδοση αγαθών από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να αισθάνονται περισσότερο ευτυχισμένοι. Συγκριτικά, τα χρήματα που δαπανώνται για αγορές αγαθών, δεν ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα όσο θα περίμενε κανείς.
Σκεφτείτε το σαν έναν τρόπο να αγοράσετε αυτό που έχει γίνει για πολλούς ανθρώπους κάτι εξαιρετικά σπάνιο: ελεύθερο χρόνο.
Ωστόσο, σε έναν πολιτισμό όπου πολλοί άνθρωποι προτρέχουν να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο ενός κινητού τηλεφώνου, μια τηλεόραση με μεγάλη οθόνη ή ένα φανταχτερό ζευγάρι παπουτσιών, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να δαπανήσουν χρήματα για υπηρεσίες εξοικονόμησης χρόνου.
Η σκέψη να πληρώσουμε κάποιον άλλον για να κάνει κάτι που είμαστε απόλυτα ικανοί να κάνουμε από μόνοι μας, μπορεί να μας προκαλέσει συχνά συναισθήματα ενοχής, ισχυρίζονται οι ερευνητές ψυχολόγοι.
Οι ψυχολόγοι, υπέθεσαν ότι αν οι άνθρωποι ξόδευαν χρήματα για να προσλάβουν κάποιον να εκτελέσει κάποια από τα ανεπιθύμητα καθήκοντα που υπάρχουν στη λίστα τους, ίσως να αισθάνονταν πιο ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής τους.
Υποθέσαμε ότι οι άνθρωποι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι αν ξόδευαν χρήματα για να εξαγοράσουν χρόνο από πράγματα που δεν τους αρέσουν να κάνουν, ισχυρίζονται.
Για να δοκιμάσουν την υπόθεση αυτή, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα: Αρχικά, προσέλαβαν 60 ενήλικες κάτω από την ηλικία των 70 ετών, τους έδωσαν λίγα χρήματα και τους ζήτησαν να τα ξοδέψουν με δύο διαφορετικούς τρόπους, μέσα σε δύο διαδοχικά Σαββατοκύριακα.
Σε ένα Σαββατοκύριακο τους δώσαμε 40 δολάρια και τους ζητήσαμε να τα ξοδέψουν έτσι ώστενα είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο’, εξηγούν οι ψυχολόγοι. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν μια ποικιλία υπηρεσιών, από παράδοση γευμάτων στο σπίτι μέχρι υπηρεσίες καθαρισμού.
Στη συνέχεια, το επόμενο Σαββατοκύριακο, πήραν άλλα 40 δολάρια για να τα ξοδέψουν σε μια αγορά υλικού προϊόντος. Θα μπορούσαν να επιλέξουν οτιδήποτε ήθελαν μέσα σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Ένας συμμετέχοντας αγόρασε μπλουζάκια. Ένας άλλος αγόρασε κρασί το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ ιδιαίτερο, υποστηρίζουν.
Μετά από τις αγορές που έκαναν για κάθε Σαββατοκύριακο, οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες και τους ρώτησαν πώς ένιωθαν.Εκείνοι περιέγραψαν πόσο δυνατό ήταν το ‘θετικό συναίσθημα’ που βίωσαν και αντίστοιχα το ‘αρνητικό συναίσθημα’.
Οι εθελοντές ανέφεραν ότι είχαν περισσότερο θετικά συναισθήματα, όταν δαπανούσαν χρήματα για υπηρεσίες που τους εξοικονομούσαν χρόνο. Επίσης, είδαμε διαφορά στην ευτυχία τους, όταν δεν έκαναν εργασίες όπως το κούρεμα του γκαζόν ή τον καθαρισμό του μπάνιου, ακόμα και αν αυτές ήταν πολύ μικρές δαπάνες, δηλώνουν οι ερευνητές.
Αλλά πόσο περισσότερο ευτυχισμένοι ένιωθαν; Ένα ξεχωριστό μέρος της μελέτης βοήθησε να απαντηθεί αυτή η ερώτηση.
Οι ίδιοι ερευνητές αξιολόγησαν μια ομάδα 6.000 ατόμων με ένα ευρύ φάσμα εισοδημάτων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ξοδεύουνχρήματα κάθε μήνα για να αυξήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, πληρώνοντας κάποιον άλλοννα ολοκληρώσει τα βαρετά τους καθήκοντα και εάν ναι, πόσα ξοδεύουν.
Επιπλέον, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να ταξινομήσουν το δικό τους επίπεδο ευτυχίας σε μια κλίμακα 10 βαθμών. Σκεφτείτε την κλίμακα ως μία σκάλα ευτυχίας που αποτελείται από 10 σκαλοπάτια.
Αυτό που διαπιστώσαμε είναι, ότι οι άνθρωποι που ξόδευαν χρήματα για να αγοράσουν χρόνο, ανέφεραν ότι ήτανένα σχεδόν ολόκληρο σκαλί παραπάνω στην κλίμακα των 10 βαθμών μας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν μέρος των χρημάτων τους για να αγοράσουν χρόνο, εξηγούν οι ψυχολόγοι. Ανθρωποι με διαφορετικά εισοδήματα, επωφελήθηκαν από τον χρόνο που εξαγόρασαν, προσθέτουν.
Η μετακίνηση σε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω στη σκάλα ευτυχίας, μπορεί να μην ακούγεται κάτι πολύ σημαντικό, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματά τους. Η μετακίνηση των ανθρώπων στη σκάλα της ικανοποίησης στη ζωή, δεν είναι κάτι εύκολο, οπότε, αν αλλάζαμε ελαφρώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους, θα μπορούσαμε να τους μετακινήσουμε ένα ολόκληρο σκαλοπάτι πιο πάνω στην κλίμακα ευτυχίας της ζωής τους και σίγουρα είναι κάτι που πραγματικά θέλουμε να πιστεύουμε και ίσωςθα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν.
Πηγή: npr.org (image credit Kristen Solecki)
Έρευνα: 1. Buying time promotes happiness
Απόδοση: Νικόλας Παύλου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr