Οι άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα είναι πιο ευτυχισμένοι, εν μέρει, λόγω της αυξημένης αίσθησης ελέγχου της ζωής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όταν έχετε περισσότερα χρήματα, έχετε περισσότερες επιλογές για το πώς να ζήσετε τη ζωή σας.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ του χρήματος και της ευεξίας; Είναι μια από τις πιο μελετημένες ερωτήσεις στον τομέα μου, αναφέρει ο Matthew Killingsworth, επίσημος συνεργάτης της Σχολής Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος μελετά την ανθρώπινη ευτυχία.
Για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, ο Killingsworth συγκέντρωσε 1,7 εκατομμύρια δεδομένα από περισσότερους από 33.000 συμμετέχοντες που παρείχαν στιγμιαία στιγμιότυπα των συναισθημάτων τους, κατά την καθημερινή ζωή τους.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ο Killingsworth επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα όντως επηρεάζουν την ευτυχία και, σε αντίθεση με προηγούμενες σημαντικές έρευνες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, που υποδηλώνουν ότι αυτή δεν μεταβάλλεται πάνω από τα 75.000$ ετήσιο εισόδημα, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε κάποια χρηματική αξία, η οποία δεν ήταν σημαντική για την ευεξία ενός ατόμου.
Ο Killingsworth εκτελεί μεγάλο μέρος της δουλειάς του χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «δειγματοληψία εμπειρίας», η οποία ζητά από τους συμμετέχοντες να συμπληρώνουν επανειλημμένα σύντομα ερωτηματολόγια, σε τυχαία επιλεγμένες στιγμές, κατά τη διάρκεια της ημέρας τους. Αυτά μάς λένε τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή των ανθρώπων, μέσα από εκατομμύρια στιγμές τους καθώς εργάζονται, συνομιλούν, τρώνε και παρακολουθούν τηλεόραση.
Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση χρημάτων-ευτυχίας επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση της ευημερίας, η οποία περιλαμβάνει τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Όμως, μέσω αυτής της μελέτης, ο Killingsworth είχε ως στόχο να συλλάβει τόσο την αξιολόγηση όσο και την εμπειρία της ευημερίας, με την τελευταία να υποδεικνύει τον τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι την κάθε στιγμή.
Μέσω μιας εφαρμογής που δημιούργησε με την ονομασία Track Your Happiness, οι χρήστες ηχογραφούσαν τις εμπειρίες τους, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, με τις παρακολουθήσεις προόδου να είναι τυχαιοποιημένες ανά συμμετέχοντα. Για να μετρήσει την εμπειρία της ευεξίας, κάθε παρακολούθηση προόδου τους ρωτούσε Πώς νιώθεις τώρα; σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από «πολύ άσχημα» έως «πολύ καλά».
Τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες έπρεπε, επίσης, να απαντήσουν στην ερώτηση, Συνολικά, πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας; σε μια κλίμακα από «καθόλου» έως «εξαιρετικά». Οι απαντήσεις τους βοηθούσαν στην αξιολόγηση της ευημερίας τους.
Δευτερεύουσες μετρήσεις της εμπειρίας της ευεξίας περιλάμβαναν 12 συγκεκριμένα συναισθήματα, πέντε θετικά (αυτοπεποίθηση, καλοσύνη, έμπνευση, διέγερση και υπερηφάνεια) και επτά αρνητικά (φόβος, θυμός, κακία, βαρεμάρα, λύπη, άγχος και αναστάτωση). Οι δευτερεύουσες μετρήσεις για την αξιολόγηση της ευεξίας περιλάμβαναν δύο επιπλέον μετρήσεις της ικανοποίησης από τη ζωή, οι οποίες συλλέχθηκαν σε μια δειγματοληπτική έρευνα.
Αυτή η διαδικασία παρείχε επανειλημμένα στιγμιότυπα της ζωής των συμμετεχόντων, τα οποία μάς δίνουν συλλογικά μια σύνθετη εικόνα, σαν μια ταινία της ζωής τους, αναφέρουν οι ερευνητές. Συνολικά, 33.391 απασχολούμενοι, ηλικίας 18 έως 65 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρείχαν 1.725.994 αναφορές για την εμπειρία της ευημερίας τους. Οι επιστήμονες συχνά μιλάνε για την προσπάθεια να πάρουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, προσθέτουν. Εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των στιγμών της ζωής των ανθρώπων.
Στη συνέχεια, ο Killingsworth υπολόγισε το μέσο επίπεδο ευημερίας για κάθε άτομο και ανέλυσε τη συσχέτισή του με το εισόδημα των συμμετεχόντων. Εν μέρει, προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας έρευνας του 2010, η οποία έδειχνε ότι καθώς οι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα, η ευημερία τους αυξάνεται, αλλά η ευημερία που βιώνουν σταματά, μόλις το ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών φτάσει τα 75.000$.
Διαβάστε σχετικά: Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά η φτώχεια βλάπτει την ψυχική υγεία
Πρόκειται για μια συναρπαστική πιθανότητα η ιδέα ότι τα χρήματα σταματούν να έχουν σημασία πάνω από αυτό το σημείο, τουλάχιστον αναφορικά με το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται κάθε στιγμή, λέει. Ωστόσο, όταν εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων εισοδήματος, βρήκαμε ότι όλες οι μορφές ευημερίας συνέχισαν να αυξάνονται αναλογικά με το εισόδημα. Δεν είδαμε κανένα είδος μεταβολής στην καμπύλη, ένα σημείο καμπής όπου το χρήμα σταματά να έχει σημασία. Αντιθέτως, αυτή συνεχίζει να αυξάνεται.
Εδώ, το «εισόδημα» αναφέρεται σε μια έννοια, γνωστή ως log income, όπου αντί κάθε δολάριο να έχει την ίδια σημασία για κάθε άτομο, κάθε δολάριο αρχίζει να έχει λιγότερη σημασία όσο περισσότερα χρήματα βγάζει ένα άτομο. Θα περιμέναμε ότι δύο άτομα που κερδίζουν 25.000$ και 50.000$ αντίστοιχα, να παρουσιάζουν την ίδια διαφορά ως προς την ευημερία με δύο άτομα που κερδίζουν 100.000$ και 200.000$ αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, οι αναλογικές διαφορές στο εισόδημα έχουν την ίδια σημασία για όλους.
Πέρα από αυτό, το έργο του Killingsworth παρέχει, επίσης, μια βαθύτερη κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ εισοδήματος και ευτυχίας.
Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο εισόδημα είναι πιο ευτυχισμένοι, εν μέρει, λόγω της αυξημένης αίσθησης ελέγχου της ζωής τους, δηλώνει. Όταν έχετε περισσότερα χρήματα, έχετε περισσότερες επιλογές για το πώς να ζήσετε τη ζωή σας. Πιθανότατα, μπορείτε να το καταλάβετε αυτό εν μέσω πανδημίας. Οι άνθρωποι που ζουν με βάση το μισθό τους και χάνουν τη δουλειά τους, ίσως χρειαστεί να αρπάξουν την πρώτη διαθέσιμη δουλειά για να επιβιώσουν, ακόμα κι αν δεν τους αρέσει. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με οικονομική ευχέρεια μπορούν να περιμένουν να βρουν μια δουλειά που να τους ταιριάζει καλύτερα. Σε όλες τις αποφάσεις μεγάλες και μικρές, το να έχει κανείς περισσότερα χρήματα προσφέρει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη αίσθηση αυτονομίας.
Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να μην ορίζουμε την επιτυχία με χρηματικούς όρους, προσθέτει. Παρ’ όλο που τα χρήματα μπορεί να είναι καλά για την ευτυχία, βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που εξισώνουν τα χρήματα με την επιτυχία είναι λιγότερο χαρούμενοι από αυτούς που δεν το κάνουν. Βρήκαμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που κέρδιζαν περισσότερα χρήματα, δούλευαν περισσότερες ώρες και ένιωθαν πίεση χρόνου.
Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι το εισόδημα συνεχίζει να έχει σημασία πέρα το χρηματικό όριο που πιστεύαμε έως σήμερα, ο Killingsworth δεν θέλει το συμπέρασμα να είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στα χρήματα. Όντως, βρήκε ότι, στην πραγματικότητα, το εισόδημα είναι μόνο ένας μετρίου επιπέδου καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας.
Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι, προφανώς, δίνουν υπερβολική έμφαση στα χρήματα όταν σκέφτονται πόσο καλά πηγαίνει η ζωή τους, δηλώνει ο Killingsworth. Ναι, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να έχει σημασία με έναν τρόπο που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως μέχρι σήμερα, ωστόσο, είναι απλώς ένας από τους πολλούς που μπορούμε να ελέγξουμε. Αντίθετα, ελπίζει ότι αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της συζήτησης σε μια προσπάθεια ανακάλυψης αυτού που αποκαλεί «εξίσωση της ανθρώπινης ευτυχίας».
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή