banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η άσχημη κατάσταση της ψυχικής υγείας μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών

Οι άνθρωποι κάτω των 40 με άσχημη κατάσταση ψυχικής υγείας διατρέχουν υψηλότερο ρίσκο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.


Τα άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Περιοδικό της Προληπτικής Καρδιολογίας (European Journal of Preventive Cardiology), η οποία εξέτασε πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

banner1

Η μελέτη, όπως είπαν οι συγγραφείς σε μια συνέντευξη τύπου, έδειξε πως οι συμπεριφορές που υιοθετούν οι άνθρωποι ως τρόπο ζωής δεν εξηγούσαν το αυξημένο ρίσκο.

Σημείωσαν ότι ένας σε κάθε οχτώ ανθρώπους στην κατηγορία ηλικίας από 20 ως 39 είχαν κάποιο είδος προβλήματος ψυχικής υγείας. Τα προβλήματα περιλάμβαναν κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία.

Τα ψυχολογικά προβλήματα ήταν κοινά στους νεαρούς ενήλικες και συνδέονταν ισχυρά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους στην υγεία τους (τσεκ-απ) και να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αν αυτό είναι απαραίτητο για να εμποδίσουν τυχόν έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό. Ενώ οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής αυτών των ατόμων δεν εξηγούν το αυξημένο καρδιαγγειακό ρίσκο, αυτό δεν σημαίνει ότι πιο υγιείς συνήθειες δεν θα βελτίωναν την πρόγνωση. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής θα πρέπει γι’ αυτό να προτείνεται στους νεαρούς ενήλικες με ψυχικές διαταραχές για να ενισχύσουν έτσι την υγεία της καρδιάς τους.

H σχέση ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία

Η μελέτη βασίζεται σε δεκαετίες αποδεικτικών στοιχείων που λένε ότι οι διάφορες ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν:

Η σχέση ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές και τα σωματικά προβλήματα υγείας δεν οφείλεται μόνο στην παραμέληση ή στην κακή αυτό-φροντίδα. Οφείλεται επίσης σε βιολογικούς παράγοντες όπως φλεγμονή και ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να προκληθούν από χρόνιο άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη που θα απευθύνεται τόσο σε ψυχικά όσο και σωματικά ζητήματα υγείας.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση που να αναγνωρίζει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξετάσεις ρουτίνας για την ψυχική υγεία σε ασθενείς με χρόνιες σωματικές ασθένειες όπως επίσης και αυξημένη συνεργασία ανάμεσα σε παρόχους φροντίδας της ψυχικής υγείας και ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επιπρόσθετα, η αντιμετώπιση κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων για την υγεία όπως η φτώχια, η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και οι διακρίσεις, μπορεί να βοηθήσει στη ελάττωση του βάρους των ψυχικών και σωματικών προβλημάτων υγείας.


Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι


Το αντίκτυπο του άγχους στην υγεία

Η μελέτη δείχνει ότι το άγχος που προέρχεται από ψυχικές διαταραχές της υγείας μπορεί να αυξήσει σωματικά το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν:

Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει τη δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών του άγχους όπως είναι η κορτιζόλη. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη πίεση του αίματος αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες φυσιολογικές αλλαγές με τον καιρό που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου οξειδωτικού στρες, του υψηλότερου φλεγμονώδους φορτίου και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, που προάγουν την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρωσης και των καρδιακών παθήσεων.

Υψηλά επίπεδα άγχους παράγουν μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Όταν ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τη λειτουργία της μάχης ή της φυγής με τον καιρό προκαλεί συναισθηματική ή σωματική κούραση. Τα συμπτώματα που έρχονται μαζί με αυτή είναι η έλλειψη ύπνου, που προκαλεί καταπόνηση του μυαλού και του σώματος.

Προσθέτουν ότι το συνεχές άγχος που προέρχεται από την ψυχική διαταραχή επιβαρύνει την καρδιά.

Η καρδιά είναι ένας μυς και το να βρίσκεστε υπό συνεχές άγχος θα αδυνατήσει την καρδιά σας. Το άγχος αυξάνει την πίεση του αίματος, κάτι που τοποθετεί το σώμα σε υψηλότερη κατηγορία πιθανοτήτων για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Το άγχος επίσης πυροδοτεί ανθυγιεινές συνήθειες όπου κάποιος μπορεί να παραδοθεί στην υπερβολική απόλαυση του ανθυγιεινού φαγητού. Τα προληπτικά μέτρα είναι η ψυχοθεραπεία, η άσκηση, η χρήση του διαλογισμού για την επίτευξη ενσυνειδητότητας με ασκήσεις αναπνοής, και αν χρειάζεται κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει και θεραπεία με ψυχοτρόπα φάρμακα.

Η ψυχική υγεία και οι παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνοντας την πιθανότητα οι άνθρωποι να υιοθετήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, των κακών διατροφικών επιλογών, και του καθιστικού τρόπου ζωής.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παθήσεων όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ή ο σακχαρώδης διαβήτης, όλες από τις οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές συντηρούνται τυπικά με φάρμακα που μπορεί να έχουν παρενέργειες οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν δράση μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά όπως επίσης και για να ενισχύσουν τη γενική τους υγεία και ευημερία θεραπεύοντας τα ζητήματα ψυχικής υγείας και εφαρμόζοντας πρακτικές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ολοκληρώνουν.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια