psychologist-banner-2
thumb

Απαλύνετε τον πόνο της μοναξιάς και επανασυνδεθείτε με τον κόσμο

Όπως νιώθετε συμπόνια για τη μοναξιά των άλλων, να γνωρίζετε ότι αξίζετε και εσείς την ίδια συμπόνια για τον εαυτό σας.


Η μοναξιά μπορεί να ριζώσει βαθιά μέσα σας. Ίσως η καθημερινότητά σας, να σημαδεύεται από έναν πόνο που προέρχεται από το κενό στο στήθος σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όντως αντιμετωπίζετε μία δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα σύμπτωμα μίας κακής σύνδεσης με άλλους ανθρώπους. Ενώ όμως μπορεί να σας κάνει να έχετε μια αίσθηση ανικανότητας και απελπισίας, μπορεί επίσης να αποβεί κατευναστικό.

Οι θεραπευτικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της αίσθησης της μοναξιάς, είναι η επίγνωση, η αποδοχή και η συμπόνια. Δείτε πώς λειτουργούν:

banner1

Επίγνωση. Είναι καλύτερα να έχετε επίγνωση της εμπειρίας σας. Δώστε προσοχή στο τι νιώθετε: το κενό στο στήθος σας, το σφίξιμο στο λαιμό σας, το βάρος του σώματός σας. Εάν αισθάνεστε τη λύπη να αναβλύζει από μέσα σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας να κλάψει χωρίς αυτοσυγκράτηση.

Αποδοχή. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ενστικτωδώς να ξεφύγουν από τη μοναξιά. Μερικές φορές προσπαθούν να κρυφτούν από αυτήν μέσω της απάθειας. Μπορεί  να κοιμoύνται, να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίξουν βιντεοπαιχνίδια για αρκετές ώρες. Ή μπορεί να προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή τους κάνοντας διάφορες ασχολίες και δραστηριότητες. Προσπαθούν να είναι συνεχώς απασχολημένοι και ζουν επιφανειακά τη ζωή τους. Όμως τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα – τουλάχιστον όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το κενό που προκαλεί τον πόνο υποτροπιάζει μέσα από την απάθεια και τις άσκοπες δραστηριότητες.


Διαβάστε σχετικά: Μιλώντας για μοναξιά και όχι Μοναχικότητα


Μερικές φορές, οι άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν από τον πόνο κατηγορώντας τον εαυτό τους για αυτόν. Κατηγορούν τον εαυτό τους ότι είναι ανάξιοι να έχουν δίπλα τους άλλους ανθρώπους. Βλέπουν όλα τα ελαττώματά τους ή τα λάθη τους και ταπεινώνουν τον εαυτό τους για αυτά. Έχουν συχνά την ασυνείδητη ελπίδα ότι αν μπορούν να εντοπίσουν τι πάει λάθος με αυτούς και να το διορθώσουν, τότε μπορούν να κάνουν τον πόνο να εξαφανιστεί. Ή, αν δεν μπορούν να τον κάνουν να εξαφανιστεί, μπορούν τουλάχιστον να τον καταλάβουν. Όμως και πάλι, καταλήγουν να αισθάνονται μόνο χειρότερα για τις προσπάθειές τους.

Αντί αυτού, επιλέξτε να αποδεχτείτε το συναίσθημα σας. Παραδεχτείτε τη μοναξιά σας και επιλέξτε να συνεχίσετε να έχετε συναίσθηση της ύπαρξης της.

Συμπόνια. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι και οι άλλοι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά. Είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ακριβώς όπως θα δείχνατε συμπόνια σε οποιονδήποτε άλλον που υποφέρει από μοναξιά, αξίζετε και εσείς επίσης αυτή την απόκρισης φροντίδας. Έτσι, επιλέξτε να δείτε τον εαυτό σας με προοπτική – όπως θα βλέπατε και κάποιον άλλο – και να πείτε στον εαυτό σας ότι είναι λυπηρό να αισθάνεστε τόσο μόνοι.

Αν έχετε υποστηρικτικά πρόσωπα στη ζωή σας, απευθυνθείτε σε αυτά. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, πάρτε τους τηλέφωνο ή στείλτε τους μήνυμα και ζητήστε υποστήριξη σε οποιαδήποτε μορφή την χρειάζεστε. Εάν αφήσετε τον εαυτό σας να συνδεθεί αληθινά με άλλα πρόσωπα, τότε αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε συναισθηματικά ισχυρότεροι και λιγότερο μόνοι.

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, υπάρχουν κρυμμένα οφέλη από τη μοναξιά, οπότε ίσως να μην θέλετε απαραιτήτως να απαλλαγείτε εντελώς από αυτά. Όταν αισθάνεστε μοναξιά, είστε σε θέση να καταλάβετε και να δείχνετε συμπόνια για τους άλλους που αισθάνονται παρομοίως. Η μοναξιά σας μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι σχέσεις σας δεν είναι τόσο συναισθηματικά στενές, υποστηρικτικές ή συναρπαστικές όπως θα θέλατε πραγματικά να είναι. Σας προσφέρει λοιπόν μια ευκαιρία να εντοπίσετε αυτό το πρόβλημα και να καταβάλλετε προσπάθειες για να το διορθώσετε.

Καθώς αναλογίζεστε αυτές τις ιδέες, κρατήστε αυτό στο μυαλό μας: Το πρόσωπο που είστε τώρα αντιμετωπίζει έναν πόνο, ένα πολύ ανθρώπινο είδος πόνου, ο οποίος σας κάνει να νιώθετε διαφορετικοί από όλους τους άλλους και να λαχταράτε να αισθανθείτε συνδεδεμένοι. Ακριβώς όπως είναι θλιβερό να βλέπετε άλλους ανθρώπους να παλεύουν με την μοναξιά, είναι επίσης λυπηρό το γεγονός να αισθάνεστε και εσείς έτσι. Και ακριβώς όπως φυσικά αισθάνεστε συμπόνια για τον πόνο των άλλων, αξίζετε και εσείς την ίδια συμπόνια. Έτσι λοιπόν, προσπαθήστε να αποδεχθείτε και να αισθανθείτε τη μοναξιά σας. Στη συνέχεια, προσφέρετε στον εαυτό σας συμπόνια. Όταν το κάνετε αυτό, θα σας βοηθήσει να απαλύνετε τον πόνο σας, να σας κάνει πιο ανοιχτό προς μια αίσθηση σύνδεσης και να σας βοηθήσει να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να προσεγγίσετε άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε σχετικά: Πώς είναι να νιώθεις μοναξιά;


Πηγή: psychologytoday.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια