Ας πάρουμε και ας ζητήσουμε αγκαλιές γιατί μόνο καλό μπορούν να κάνουν και είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας.
Κάποιες από τις κλασικές ερωτήσεις που κάνουμε, οι άνθρωποι μεταξύ μας, για να ανοίξουμε μια συζήτηση και για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας στον συνομιλητή μας είναι κάποιες από αυτές: πώς είσαι , τί έφαγες σήμερα ή τι θα φας, πώς πήγε η δουλειά σου σήμερα;
Σχεδόν κανείς όμως δεν ρωτάει κάτι πολύ βασικό ΠΟΣΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΕΚΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΘΕΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ;
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά είναι απαραίτητη σε κάθε αναπτυξιακό μας στάδιο και μάλιστα είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία και ευτυχία.
Για τα βρέφη, η αγκαλιά, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή τους και συντελεί στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή τους. Όταν μια μαμά αγκαλιάζει το μωρό της τότε ένα αίσθημα ασφάλειας του δημιουργείται που η διάρκεια του δεν είναι παροδική, αφού έτσι το παιδί, αισθάνεται την οικειότητα και εκπαιδεύεται στις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν συστατικά την αποδοχή και την αγάπη.
Η αγκαλιά λοιπόν είναι πρωτίστης σημασίας και για αυτό υπάρχουν και εθελοντές αγκαλιάς για τα βρέφη που έχουν εγκαταλειφθεί ή για τα μωράκια των τοξικομανών, ώστε κανένα βρέφος να μη στερηθεί την θέρμη μιας αγκαλιάς.
Δεν είναι τυχαίο που τα παιδάκια όταν χτυπήσουν, φοβηθούν ή όταν είναι και ευτυχισμένα ζητούν αγκαλίτσες, την έχουν ανάγκη την αγκαλιά, η οποία γίνεται φορέας προστασίας, επικοινωνίας και ενισχύει και την αυτοεκτίμησή τους.
Ένας εναγκαλισμός σε έναν ασθενή με κατάθλιψη αλλά και σε κάθε άτομο που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης είναι μια υποστήριξη και ένας τρόπος για να μειωθεί το άγχος και η θλίψη που βιώνει.
Διαβάστε σχετικά: Έπρεπε να σ’ είχα αγκαλιάσει περισσότερο και πιο σφιχτά την τελευταία φορά που σε είδα
Ίσως και για αυτό η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και με τα ονόματα «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς». Παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης του εγκεφάλου και η παραγωγή της βοηθάει στη μείωση των αισθημάτων ανησυχίας και την αύξηση των θετικών συναισθημάτων, συντελεί στην εγγύτητα και διώχνει μακρυά αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και ενεργοποιείται η παραγωγή της και μέσω της αγκαλιάς.
Η αγκαλιά έχει την δική της γλώσσα και μπορεί να πει πολλά όπως «Σ΄άγαπάω», «Σε χρειάζομαι», «φοβάμαι», «Συγγνώμη», «Μου έλειψες».
Η αγκαλιά παρέχει ασφάλεια, καθησυχάζει, ηρεμεί , προσφέρει χαρά!
Έχει θεραπευτικές ιδιότητες!
Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές για να αναπτυχθούμε, είπε χαρακτηριστικά η κορυφαία στο χώρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας Αμερικανίδα Βιρτζίνια Σατίρ.
Αυτό το διάστημα η αγκαλιά και το άγγιγμα απαγορεύτηκε και αναρωτιέμαι μπορεί να υπάρξει υποκατάστατο;
Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσουμε όλα τα συναισθήματα μας από μια σφιχτή αγκαλιά;
Είναι ένα φάρμακο με άμεση δράση για να ¨σωπάσουν¨ οι ανησυχίες και να ενισχυθούν οι δεσμοί αγάπης.
Ας πάρουμε και ας ζητήσουμε αγκαλιές λοιπόν γιατί μόνο καλό μπορούν να κάνουν και είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας.
Όταν σας ζητάνε αγκαλιά μολών λαβέ μωρό μου, μολών λαβέ να απαντάτε.’ Λέει η Κική Δημουλά
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*