Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Οι πέντε μύθοι για την ευτυχία

Οι πέντε μύθοι για την ευτυχία

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
άνδρας σκέφτεται τους πέντε μύθους για την ευτυχία
Image credit: KAL VISUALS / unsplash.com

Όλοι πιστεύουμε στην ευτυχία, αλλά συχνά, οι πεποιθήσεις μας είναι ψευδείς. Η ευτυχία είναι μια έννοια που συχνά σχετίζεται με πολλές ψευδείς πεποιθήσεις. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους για την ευτυχία, που είναι πιθανό να υπάρχουν στη ζωή σας.


Οι πέντε 5 πιο συνηθισμένοι μύθοι για την ευτυχία

Μόλις καταλάβετε την πλάνη αυτών των μύθων ευτυχίας, μπορείτε να αρχίσετε να τους αντιμετωπίζετε και να τους αναθεωρείτε, ώστε να αποκτήσετε μια πιο ρεαλιστική εικόνα για την ευτυχία.

1. Η ευτυχία συνδέεται με μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή

Περιμένετε ότι η ευτυχία θα έρθει κάποια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σας; Πιστεύετε ότι θα έρθει μετά τη συνταξιοδότηση; Περιμένετε να έρθει στη ζωή σας μόλις λάβετε μια νέα δουλειά; Ή όταν παντρευτείτε; Ή, ίσως, μετά το διαζύγιο; Οι άνθρωποι περιμένουν συχνά την έλευση της ευτυχίας. Παλεύουν με τα άσχημα πράγματα στη ζωή τους και ελπίζουν ότι στο τέλος, όλα θα αλλάξουν και η ευτυχία θα έρθει τελικά στο δρόμο τους.

Η ευτυχία δεν συνδέεται με μία συγκεκριμένη στιγμή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος για την ευτυχία. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι θα γίνει ευτυχισμένο κάποια στιγμή στο μέλλον ή αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Μπορείτε να νιώσετε ευτυχισμένοι τώρα και δεν χρειάζεται να αναβάλλετε την ευτυχία σας για «κάποια άλλη μέρα».

2. Η ευτυχία εξαρτάται από τα γεγονότα

Εάν κάποια στιγμή στη ζωή σας ερωτηθήκατε για αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, πιθανότατα θα σκεφτόσασταν κάποια συγκεκριμένα γεγονότα, όπως η συνταξιοδότηση ή ο γάμος όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα έρχονται και φεύγουν, αλλά δεν μας φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία.


Διαβάστε σχετικά: Κυνηγώ, ανακαλύπτω, ή κατασκευάζω την ευτυχία;


3. Η ευτυχία εξαρτάται από τα χρήματα

Ο πλούτος είναι καλός, καθώς κάνει τη ζωή μας πιο άνετη. Μπορεί να είναι διευκολυντικός παράγοντας σε πολλές περιπτώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φέρνει την ευτυχία. Σε κάποιο βαθμό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με την πεποίθηση ότι οι υλικές αξίες αποτελούν τη βάση της ευτυχίας.

Στην πραγματικότητα, εάν δεν μπορείτε να νιώσετε ευτυχείς τώρα, τα υλικά κέρδη δεν θα σας φέρουν περισσότερη ευτυχία. Φέρνουν άνεση, ευκαιρίες, ελευθερία αλλά όχι απαραίτητα ευτυχία. Οι έρευνες έχουν δείξει είναι ότι η ευτυχία και ο πλούτος δεν συνδέονται μεταξύ τους αιτιακά.

4. Η ευτυχία προέρχεται από εξωτερικές πηγές

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι τρεις πρώτοι μύθοι για την ευτυχία σχετίζονται με εξωτερικούς παράγοντες που πιστεύεται ότι καθορίζουν την ευτυχία. Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα, αλλά η αληθινή ευτυχία προέρχεται από μέσα μας.

Είναι αλήθεια ότι μια καλή σχέση μπορεί να φέρει ευτυχία, αλλά πάνω απ 'όλα, πρέπει να είστε ευτυχισμένοι μέσα σας. Εάν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ευτυχία μέσα σας, τότε δεν μπορείτε να την πάρετε από εξωτερικές πηγές.

5. Η καταπολέμηση των αρνητικών πραγμάτων στη ζωή μας φέρνει ευτυχία

Κακά πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν εναντίον τους. Αυτό σημαίνει ότι αναστατώνονται, βιώνουν άγχος και εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στη ζωή σας, αλλά ο αγώνας ενάντια στο κακό δεν δημιουργεί πάντα κάτι καλό. Η ευτυχία εξαρτάται από το αν μπορείτε να εκτιμήσετε τις θετικές πλευρές της ζωής σας κι όχι από τα αν συμβαίνουν αρνητικά πράγματα μέσα σ’ αυτήν.

Έχετε πάντα μια επιλογή. Μπορείτε να εστιάσετε υπερβολικά στα προβλήματά σας και να τα πολεμήσετε, ή μπορείτε να επικεντρωθείτε στις καλές πτυχές της ζωής σας. Τις περισσότερες φορές, επιλέγουμε την πρώτη επιλογή. Συζητάμε και διαμαρτυρόμαστε για τα προβλήματά μας, τα οποία δεν μας οδηγούν στην ευτυχία. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεστε συνεχώς κακά πράγματα, στρέψτε την προσοχή σας στην απόλαυση των καλών.

Παρεμπιπτόντως, κι η δυστυχία, με τη σειρά της, υπόκειται σε αυτούς τους μύθους. Πολλοί πιστεύουν ότι η δυστυχία προέρχεται από εξωτερικές πηγές, όπως και η ευτυχία. Αλλά προέρχεται από εσάς και όχι από το αφεντικό σας, τη σχέση σας, το σπασμένο αυτοκίνητό σας ή οτιδήποτε άλλο... Αν εσείς δεν ανοίξετε την πόρτα για να το δεχτείτε στη ζωή σας, τότε οποιοδήποτε κακό θα παραμείνει έξω από εσάς.

Κανείς εκτός από εσάς δεν είναι υπεύθυνος για τη στάση σας απέναντι στη ζωή και για τον τρόπο που επιλέγετε να τη ζήσετε. Εάν έχετε αυτήν την απλή αλήθεια στο μυαλό σας και γνωρίζετε τους παραπάνω μύθους για την ευτυχία, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να γίνετε πραγματικά ευτυχισμένοι!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...