banner2
banner2
thumb

Οι ιστορίες που διηγείσαι στον εαυτό σου, γίνονται η ταυτότητά σου

Οι ετικέτες δεν είναι από μόνες τους καλές ή κακές. Το νόημα που τους δίνουμε όμως έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη ζωή μας. Στοχαστείτε για λίγο πάνω στις ιστορίες που διηγείστε στον εαυτό σας.


Μικρός, ήμουν πολύ ντροπαλός τύπος. Ή τουλάχιστον έτσι μου έλεγαν. Δε θυμάμαι πότε άκουσα για πρώτη φορά αυτή τη λέξη και ταυτίστηκα, αλλά ένιωθα έτσι από τότε που με θυμάμαι. Υποψιάζομαι πως κάποια δασκάλα στο δημοτικό είπε στους γονείς μου πως ήμουν ντροπαλός γιατί δε σχετιζόμουν με τα άλλα παιδιά και περνούσα πολύ χρόνο μόνος μου. Όπως και να ξεκίνησε, μου έμεινε η ρετσινιά.

Στο σχολείο, ποτέ δεν αισθάνθηκα πως ταιριάζω. Ήμουν συνεχώς μόνος μου και δεν ανέπτυξα φιλίες παρά μόνο πολύ αργότερα στη ζωή μου. Ακόμη και ως ενήλικος, θεωρούσα τον εαυτό μου ντροπαλό και δυσκολευόμουνα πολύ να κάνω σχέσεις.

Το να είμαι ντροπαλός ήταν μέρος εαυτού μου. Αλλά ίσως και να μην ήταν. Όσο μεγάλωνα, άρχισα να συνειδητοποιώ πως δεν ήμουνα και τόσο. Ήταν απλώς μια ετικέτα που μου είχαν βάλει όταν ήμουνα παιδί, και την οποία συνέχιζα να κουβαλάω ακόμη.

Πραγματικά, το ότι ήμουν “ντροπαλός”, ήταν απλά μια ιστορία που έλεγα στον εαυτό μου. Δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Είμαι εσωστρεφής, όχι ντροπαλός

Τι σημαίνει λοιπόν “ντροπαλός”; Αν ψάξετε τη λέξη σ΄ ένα λεξικό, θα βρείτε συνώνυμα όπως αγχώδης και ανασφαλής. Πριν μερικά χρόνια, αν με ρωτούσατε αν αυτές οι λέξεις με περιγράφουν, πολύ πιθανό να συμφωνούσα. Στάθηκα τυχερός που συνάντησα ανθρώπους στη ζωή μου που είδαν άλλες ποιότητες σ΄εμένα πιο σημαντικές, κάτι που με οδήγησε στο να αμφιβάλλω για το ποιός πραγματικά ήμουν.

Μετά από αυτό τον αναστοχασμό, κατέληξα πως δεν είμαι ντροπαλός. Είμαι εσωστρεφής. Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές ποιότητες. Μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, γιατί πρόκειται απλώς για δυο λέξεις. Το νόημα όμως που απέδιδα στη λέξη ντροπαλός, επηρέασε τον τρόπο που έβλεπα τον εαυτό μου, ακόμη και τον τρόπο που σχετιζόμουν.

Αυτή η ετικέτα με κράτησε πίσω με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ΄ όλα, σκεφτόμουν πως δεν ήμουν ικανός να δημιουργήσω σχέσεις, οπότε δεν το επιδίωκα. Με θεωρούσα παράξενο, οπότε προσπαθούσα να περνάω απαρατήρητος ανάμεσα στον κόσμο αντί να είμαι ο εαυτός μου. Τώρα, όχι μόνο κατανοώ καλύτερα τον εαυτό μου, αλλά αισθάνομαι και σα να ελευθερώθηκα με πολλές έννοιες.

Όντας εσωστρεφής, μου αρέσει να περνάω χρόνο μόνος μου, ώστε να ξαναγεμίσω τις μπαταρίες μου και να σκεφτώ. Οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να στραγγίζουν την ενέργειά μου, αλλά στην πραγματικότητα είμαι πολύ κοινωνικός όταν το θέλω, και μερικές φορές μάλιστα, το απολαμβάνω. Ακόμη πιο σημαντικό, το να κάνω σχέσεις βαθιές, σιγά σιγά έγινε μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στη ζωή μου.

Αμφισβητώντας τους φραγμούς της ετικέτας που κουβαλούσα τόσα χρόνια, επιδίωξα να χτίσω σχέσεις, και αυτό άλλαξε εντελώς τη ζωή μου.

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο που σκέφτομαι, μου επέτρεψε να δω νέες δυνατότητες και να δράσω εντελώς διαφορετικά. Είμαι ικανός να είμαι πιο κοινωνικός όποτε εγώ το θέλω και το χρειάζομαι, και γενικά αισθάνομαι πολύ πιο άνετα με τον εαυτό μου.

Πώς να αλλάξετε τη διήγησή σας

Πώς αναγνωρίζετε τις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας και αν αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξή σας; Ξεκινήστε με το να στοχαστείτε πάνω στο ποιοί είστε. Ποιές είναι οι ποιότητές σας; Γράψτε τις. Με τι δυσκολεύεστε; Χρειάζεται χρόνος γι΄ αυτή τη διαδικασία και ίσως είναι αναγκαίο να αναθεωρήσετε τις σκέψεις σας μετά από κάποιες μέρες. Ρωτήστε τους κοντινούς σας ανθρώπους πώς σας αντιλαμβάνονται. Σε τι θεωρούν πως είστε καλοί; Αναγνωρίστε τα χαρακτηριστικά στην ιστορία σας που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα, πράγματα που δυσκολεύεστε να παραδεχτείτε αλλά αισθάνεστε πως ισχύουν.

Μήπως είναι αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θέλετε να αλλάξετε; Επικεντρωθείτε στο να κατανοήσετε σε βάθος αυτές τις όψεις της ιστορίας σας. Σκεφτείτε από πού προέρχονται. Ποιά είναι η ρίζα; Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ήταν μέρος της διήγησής σας. Σε τι θα ήταν διαφορετική;

Αμφισβητείστε την ιστορία σας. Σκεφτείτε μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε, με τα οποία θα ξεκινήσετε να δημιουργείτε μια διαφορετική διήγηση για τον εαυτό σας. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί επιμονή, αλλά αξίζει τον κόπο, σας το εγγυώμαι !

Πιστεύω πως το να είμαι εσωστρεφής είναι ένα χάρισμα. Είμαστε στοχαστικοί, παρατηρητικοί, και συμπονετικοί, κι έχουμε και πολλές άλλες ωραίες ποιότητες, εμείς οι εσωστρεφείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό κάθε φορά να αναγνωρίζουμε τις ετικέτες που μπορεί να έχουμε υιοθετήσει, καθώς και πόσο μπορεί να επηρεάζουν τη διήγησή μας.

Οι ετικέτες δεν είναι από μόνες τους καλές ή κακές. Το νόημα που τους δίνουμε όμως έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη ζωή μας. Στοχαστείτε για λίγο πάνω στις ιστορίες που διηγείστε στον εαυτό σας. Αναγνωρίστε πώς οι πεποιθήσεις που έχετε για εσάς του ίδιους μπορεί να σας εμποδίζουν να προχωρήσετε στη ζωή σας. Μόνο αμφισβητώντας αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί να αναπτυχθείτε.


marmaggan

Πηγή: https://introvertdear.com, by Peter Ash
Μετάφραση: Μ. Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια
Eπιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια