PsychologyNow Team

Το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στα δυσάρεστα συναισθήματα

Το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στα δυσάρεστα συναισθήματα

PsychologyNow Team

Μία υγιής δόση θυμού, η οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνει μπουνιές σε πράγματα, εκτός και αν μιλάμε για το σάκο του μποξ, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.


Ξεχάστε τη διαχείριση του θυμού: Μία νέα έρευνα εξηγεί ότι το να είμαστε ανοιχτοί και σε άλλα συναισθήματα, εκτός του συναισθήματος της χαράς, είναι περισσότερο ωφέλιμο μακροπρόθεσμα για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Experimental Psychology1, τα άτομα τα οποία αποδέχονται τα συναισθήματα του θυμού και του μίσους τους τις κατάλληλες στιγμές (αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση) είναι γενικά λιγότερο καταθλιπτικοί σε σύγκριση με τα άτομα που εξαναγκάζουν τον εαυτό τους να νιώθει χαρά.

Η κύρια ερευνήτρια διεξήγαγε τη μελέτη με συμμετοχή πάνω από 2.000 φοιτητών από 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ρωτώντας τους τι συναισθήματα θα προτιμούσαν να έχουν συχνότερα.

Αναμενόμενα, πολλοί απάντησαν ότι θα επιθυμούσαν να νιώθουν το συναίσθημα της χαράς τον περισσότερο χρόνο, αλλά όχι συνέχεια. Το 11% των συμμετεχόντων επιθυμούσαν να αισθάνονται λιγότερο κάποια συναισθήματα όπως εκείνα της αγάπης και της συμπάθειας και το 10% επιθυμούσε να αισθάνεται περισσότερο τα συναισθήματα της εχθρότητας και του μίσους.

Μήπως αρχίζουμε να γινόμαστε όλο και πιο θυμωμένοι; Μάλλον όχι. Αλλά στο συνεχές κυνήγι μας για την απόκτηση της χαράς, είναι πιθανόν να έχουμε αρχίσει να νιώθουμε όλο και λιγότερη χαρά, όταν καταπιέζουμε τα υπόλοιπα συναισθήματά μας. Το κλειδί είναι να επιτρέπουμε αυτή τη συναισθηματική εναλλαγή, επισημαίνει η έρευνα.

Η μελέτη αξιολόγησε μόνο μία κατηγορία δυσάρεστων συναισθημάτων που είναι γνωστή ως «αρνητικά συναισθήματα που βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση», τα οποία περιλαμβάνουν το μίσος, την εχθρότητα, το θυμό και την περιφρόνηση. Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να ερευνήσει και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ενοχή, η θλίψη ή η ντροπή, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευχάριστα συναισθήματα που εξετάστηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν την ενσυναίσθηση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, το πάθος, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό. Οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συναισθήματα που οι άνθρωποι επιθυμούν, συνδέονται με τις αξίες και τα πολιτιστικά τους πρότυπα, αλλά οι εν λόγω συνδέσεις δεν εξετάστηκαν απευθείας σε αυτή την έρευνα.

Η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που πολλοί άνθρωποι έχουν για τα συναισθήματά τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν πολύ καλά και χαρούμενοι όλη την ώρα στους δυτικούς πολιτισμούς, δήλωσαν. Ακόμα κι αν αισθάνονται καλά τις περισσότερες φορές, ίσως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα πρέπει να αισθάνονται ακόμα καλύτερα, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο χαρούμενους σε τελικό στάδιο.


 Πηγή: apa.org
Έρευνα: 1. The Secret to Happiness: Feeling Good or Feeling Right?
Απόδοση: Νικόλας Παύλου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...