banner2
psychologist-banner-2
thumb

Οι 5 δεξιότητες της καθημερινής ζωής που σχετίζονται προβλεπτικά με την ψυχική υγεία

Ακόμη και αν δεν υπάρχει γραμμική σχέση αιτίας και αποτελέσματος στην ψυχική υγεία, σίγουρα μόνο κερδισμένοι θα βγείτε αν καλλιεργήσετε αυτές τις πέντε δεξιότητες.


Αν θα είχατε τη δυνατότητα να τελειοποιήσετε μία δεξιότητα ζωής, θα έπρεπε να ξεκινήσετε με την αισιοδοξία. Αυτή και άλλες τέσσερις δεξιότητες, έχουν συνδεθεί με την υγεία, την ευτυχία και ακόμη και τον οικονομικό πλούτο αργότερα στη ζωή.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και λίγο καιρό ότι ορισμένα χαρακτηριστικά όπως η αισιοδοξία, τείνουν να συνδέονται με την υψηλότερη ευεξία. Έτσι, πρόσφατα, οι ερευνητές της δημόσιας υγείας από το University College London, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη μεγάλης κλίμακας για να δουν πώς πέντε από αυτά τα χαρακτηριστικά συσχετίζονται με τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την οικονομική ευημερία αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 8.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 52 έως 67 ετών, ρωτώντας τους για πολλαπλές πτυχές της ζωής τους. Εξέτασε επίσης τις μετρήσεις τους σε πέντε δεξιότητες ζωής:

  • Αισιοδοξία
  • Συναισθηματική σταθερότητα
  • Ευσυνειδησία
  • Αποφασιστικότητα
  • Ελεγχος

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερη βαθμολογία στις περισσότερες από τις δεξιότητες, έτειναν να έχουν ποικίλα θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

Για παράδειγμα, όσοι ήταν πιο καταρτισμένοι σε αυτές τις πέντε δεξιότητες ζωής, ήταν λιγότερο καταθλιπτικοί, λιγότερο κοινωνικά απομονωμένοι και λιγότερο μόνοι κατά μέσο όρο. Έτειναν επίσης να έχουν πιο στενές σχέσεις και θεωρούσαν ότι είχαν υψηλότερη ευημερία.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα


Όσον αφορά στη σωματική υγεία, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά. Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερες μετρήσεις στις πέντε δεξιότητες είχαν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, λιγότερη φυσική δυσλειτουργία, γρηγορότερη ταχύτητα περπατήματος και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν νέες χρόνιες ασθένειες κατά την τετραετή περίοδο παρακολούθησης. Όταν υποβλήθηκαν σε υγειονομικές εξετάσεις, έτειναν να έχουν πιο υγιή επίπεδα χοληστερόλης και ορισμένων πρωτεϊνών, καθώς και χαμηλότερη παχυσαρκία. 

Τέλος, σα να μην ήταν αυτό αρκετό, οι άνθρωποι που είχαν βελτιώσει κατά πολύ τις πέντε δεξιότητες ήταν επίσης σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Είχαν περισσότερο πλούτο και υψηλότερα εισοδήματα.

Όμως το αποτέλεσμα της έρευνας δεν στεκόταν στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα τόσο από το μορφωτικό επίπεδο όσο και από τη γονική κοινωνικοοικονομική κατάσταση, που σημαίνει ότι η συσχέτιση μεταξύ των δεξιοτήτων ζωής και των μελλοντικών θετικών αποτελεσμάτων, δεν ήταν απλώς ζήτημα μίας πλούσιας ανατροφής.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η μελέτη δεν επικεντρώθηκε στη σχέση αιτία-και-αποτέλεσμα. Είναι αρκετά περίπλοκο όταν μιλάμε για σοβαρά ερωτήματα όπως το πώς η ψυχική υγεία, η σωματική υγεία, τα εισοδήματα και οι δεξιότητες ζωής αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να έχουμε γραμμικές απαντήσεις. Κι όμως, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, οπότε για τώρα, πιθανότατα μόνο κερδισμένοι θα είστε αν κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλλιεργήσετε την ευσυνειδησία ​​και τη συναισθηματική σταθερότητα σας!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.org.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια