banner2
banner2
thumb

Τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα Μειώνουν τα Επίπεδα Άγχους

- Διατροφή
25 Μαρτίου 2016

Τα διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποδεικνύουν ακόμα μια φορά τις ευεργετικές τους ιδιότητες αφού μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους.


Στο συμπέρασμα αυτό έρχονται να προστεθούν αποτελέσματα συναφών ερευνών με συνολικό αριθμό 1.233 συμμετεχόντων που αναδεικνύουν τη συμβολή των συμπληρωμάτων διατροφής ωμέγα-3 στα συμπτώματα της κατάθλιψης (Mockingetal, 2006).

Η παραπάνω έρευνα διεξήχθη σε υγιείς φοιτητές ιατρικής διαιρεμένους σε δύο ομάδες, με την πρώτη ομάδα να της χορηγείται το εν λόγω συμπλήρωμα που αντιστοιχούσε σε πενταπλάσια σχεδόν ποσότητα ιχθυελαίου που μπορεί να προσληφθεί με την κατανάλωση σολωμού, ενώ στη δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Αν και η αρχική ιδέα της έρευνας εξηγεί η Καθηγήτρια Janice Kiecolt-Glaser, ήταν να χορηγηθεί το τεστ σε ανθρώπους που βρίσκονταν υπό συνθήκες άγχους, εντoύτοις χορηγήθηκε σε συμμετέχοντες υπό συνθήκες απόλυτης ηρεμίας με επαρκή ύπνο. Παρόλα αυτά, η μείωση του άγχους παρουσιάστηκε σε ένα σημαντικό ποσοστό.

Η αρχική υπόθεση της έρευνας ήταν πως η χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, θα μείωνε την αύξηση των προφλεγμονώδων κυτταροκίνων που εγείρονται υπό συνθήκες πίεσης και την αναμενόμενη νευρικότητα που θα προέκυπτε κατά τη χορήγηση του τεστ. Μετρήσεις των κυτταροκίνων στο κυκλοφορικό αλλά και της παραγωγής κυττάρων που παράγουν δύο σημαντικές κυτταροκίνες, την Ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και τον Παράγοντα Άλφα Νέκρωσης Νεοπλασίας (TNFa), κατέδειξαν 14% μείωση στην ποσότητα της Ιντερλευκίνης 6 (IL-6) ανάμεσα στους φοιτητές που έλαβαν ωμέγα-3 από αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ενώ ο Καθηγητής Ron Glaser βεβαιώνει ότι η μείωση των κυτταροκίνων αποβαίνει ακόμα πιο σημαντική εάν αναλογιστούμε την πρόληψη κινδύνου για πολλές ασθένειες, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς να συστηθεί στο ευρύ κοινό ο πολλαπλασιασμός της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ωμεγα-3 λιπαρά οξέα εξαιτίας του κόστους αλλά και των μειωμένων αποθεμάτων ψαριών από τα οποία προσλαμβάνουμε το ιχθυέλαιο.


Πηγή: Transnational Psychiatry

Απόδοση-Επιμέλεια: Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια