banner2
banner2
thumb

Η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

- Διατροφή
28 Δεκεμβρίου 2021

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για συμπτώματα κατάθλιψης σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω.


Επιστήμονες από την Ιρλανδική Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση (TILDA) δημοσίευσαν νέα έρευνα, που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα του φολικού οξέος και της βιταμίνης Β12 και τη συσχέτισή τους με μεγαλύτερη συχνότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, δείχνει ότι το χαμηλό επίπεδο Β12 συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά ότι το φολικό οξύ δεν σχετίζεται με κατάθλιψη.

Τα ευρήματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναγνώριση του κινδύνου και την υιοθέτηση μέτρων με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

banner1

Η ανεπάρκεια και το χαμηλό επίπεδο των βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ και η Β12, είναι πολύ συνηθισμένα στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι αρνητικές συνέπειες της χαμηλής Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλοβλαστική αναιμία, μειωμένη γνωστική λειτουργία ή ζημιά στο προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου.

Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ του επιπέδου του φολικού οξέος ή της Β12 και της κατάθλιψης σε μεγάλες ηλικίες είναι σημαντική, καθώς η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λειτουργική εξασθένιση, εισαγωγή σε μονάδες φροντίδας και πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από την TILDA και εξετάζει συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι αξιολογήθηκαν στο Κύμα 1 της μελέτης, παρείχαν μετρήσεις φολικού οξέος και Β12 και ελέγχθηκαν για κατάθλιψη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι με ανεπάρκεια Β12 είχαν 51% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καταθλιπτικά συμπτώματα στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων.


Διαβάστε σχετικά: Η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει επίδραση για μια ζωή


Κύρια ευρήματα της μελέτης

  • Η μελέτη βρήκε ότι το χαμηλό επίπεδο Β12 σχετίζεται με σημαντικά μεγαλύτερο ρίσκο για συμπτώματα κατάθλιψης σε μια περίοδο τεσσάρων χρόνων, αλλά τέτοια συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε για το φολικό οξύ.

  • Τα ευρήματα παρέμειναν ισχυρά ακόμα και μετά τον έλεγχο για σχετικούς ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως η φυσική δραστηριότητα, η επιβάρυνση μιας χρόνιας ασθένειας, το επίπεδο της βιταμίνης D, η καρδιαγγειακή νόσος και η χρήση αντικαταθλιπτικών.

  • Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια-χαμηλό επίπεδο Β12 είχαν 51% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καταθλιπτικά συμπτώματα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων σε αυτή τη μελέτη.

  • Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο των μικροθρεπτικών συστατικών σε μεγαλύτερους ενήλικες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, τον πλούτο, το φύλο και τη γεωγραφική θέση.

  • Οι ερευνητές βρήκαν ότι καθώς η ηλικία αυξανόταν, ο κίνδυνος για κατάθλιψη μειωνόταν.

  • Τα ευρήματα είναι σημαντικά, δεδομένης της υψηλής συχνότητας περιστατικών κατάθλιψης και των υψηλών επιπέδων ανεπάρκειας Β12 στον μεγαλύτερο πληθυσμό.

  • Οι παρατηρήσεις της μελέτης επίσης παρέχουν μια διαβεβαίωση για αυτούς που χαράσσουν πολιτική ότι η ενίσχυση των τροφίμων για να αυξηθούν τα επίπεδα αυτών των βιταμινών θα μπορούσε να έχει οφέλη στην πρόληψη αυτής της κατάστασης.

Τα ευρήματά μας παρέχουν μια επιπλέον διαβεβαίωση στους υπευθύνους για το ότι μια πολιτική ενίσχυσης των τροφίμων θα μπορούσε να προσφέρει ένα πιθανό μέσο για την πρόληψη των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους μεγαλύτερους σε ηλικία και να ωφελήσει τη συνολική υγεία, μέσω του εμπλουτισμού τροφών όπως τα δημητριακά με βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ, δήλωσε ο Δρ. Έιμον Λερντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Με δεδομένη την άνοδο της μοναξιάς και της κατάθλιψης στους μεγαλύτερους ενήλικες λόγω των περιορισμών για την πανδημία, η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αυξημένης πρόσληψης ή συμπλήρωσης της Β12, για να περιοριστούν οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου κατάθλιψης σε αυτές τις ηλικίες, κατέληξε η καθηγήτρια Ρόουζ Αν Κένι, κύρια ερευνήτρια της μελέτης TILDA.


Ism Tsox
ΈρευναEamon Laird et al, Low vitamin B12 but not folate is associated with incident depressive symptoms in community-dwelling older adults: a 4 year longitudinal study, British Journal of Nutrition (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια