PsychologyNow Team

Μπορεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους;

Μπορεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους;

PsychologyNow Team
διάφορα φρούτα και λαχανικά σε μια σειρά

Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα.


Βρέθηκε, για παράδειγμα, ότι η κατανάλωση τεσσάρων επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μπορεί να ενισχύσει την ψυχική μας υγεία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντισταθμίσει το μισό αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο ενός διαζυγίου και το 25% του ψυχολογικού πλήγματος από την ανεργία.

Διάφορες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις υποκειμενικές απαντήσεις συμμετεχόντων σε έρευνες προκειμένου να δουν αν υφίσταται συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στη βελτίωση της ευεξίας. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη είναι μια από τις λίγες που παρουσιάζει αποδείξεις για τη συσχέτιση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές δηλώνουν: Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα το οποίο ενισχύει την υπόθεση μίας εμπειρικής συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της βελτίωσης της ψυχικής ευημερίας. Μάλιστα, αυτή η βελτίωση δεν είναι αμελητέα. Αν τρώμε περίπου επτά ή οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η τόνωση της ψυχικής ευεξίας είναι τόσο δυνατή όσο η ώθηση προς την ψυχική κατάπτωση στην οποία οδηγεί ένα διαζύγιο - δηλαδή, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Βρήκαμε ότι η αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία που προκύπτει από την ανεργία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Ωστόσο, η κατανάλωση επτά ή οκτώ μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ αυτόν τον κίνδυνο.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο γρήγορο από τις σωματικές βελτιώσεις που παρατηρούνται από την υιοθέτηση μίας γενικότερα υγιεινής διατροφής. Τα ψυχικά οφέλη γίνονται εμφανή εντός 24 μηνών, ενώ τα σωματικά οφέλη δεν προκύπτουν πριν την ηλικία των 60 ετών.

Αυτό είναι ένα σημαντικό προκαταρκτικό εύρημα, καθώς οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών στον τομέα της υγείας ενδιαφέρονται περισσότερο για τους καθοριστικούς παράγοντες της κακής ψυχικής υγείας, όπως η κλινική κατάθλιψη και τα υψηλά επίπεδα άγχους, παρά για την υποκειμενική αξιολόγηση της ευημερίας των ανθρώπων όπως έχει εξεταστεί σε προηγούμενες έρευνες.


Διαβάστε σχετικά: Ένας διαφορετικός τρόπος για να αποδομήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες


Η παρούσα μελέτη, χρησιμοποίησε δεδομένα έρευνας που είχαν συλλεχθεί για το νοικοκυριό, το εισόδημα και το εργατικό δυναμικό της Αυστραλίας (Household, Income and Labour Dynamics in Australia - HILDA) η οποία διεξάγεται ετησίως από το 2001. Οι συμμετέχοντας έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις εάν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή, καθώς και σε διάφορες άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 7.108 ερωτηθέντων οι οποίοι απάντησαν ότι δεν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος το έτος 2007, για να δουν εάν η διατροφή τους θα μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης δύο χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια αντίστροφη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την εμφάνισης κατάθλιψης ή άγχους στο μέλλον - δηλαδή, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα διάγνωσης με μια ψυχική ασθένεια σε μεταγενέστερη περίοδο.

Αν αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από το μηδέν στις οκτώ μερίδες, είναι 3,2% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουμε κατάθλιψη ή άγχος τα επόμενα δύο χρόνια της ζωής μας, δηλώνουν οι ερευνητές. Μπορεί να μην ακούγεται ως ένα υψηλό ποσοστό, ωστόσο τα οφέλη είναι συγκρίσιμα με τον αρνητικό αντίκτυπο που ασκούν σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας, όπως η ανεργία ή ένα διαζύγιο.

Επίσης, ερευνήσαμε την πιθανότητα ύπαρξης αντίστροφης αιτιότητας, δηλαδή εάν η κατάθλιψη ή το άγχος οδηγούν στην κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρήκαμε ισχυρές στατιστικές ενδείξεις για αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτουν.

Το επόμενό μας βήμα είναι να κάνουμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να εξετάσουμε την αιτιώδη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευημερίας στην κοινωνία, καταλήγουν.


Kat Kakou


Μελέτη: Does eating fruit and vegetables also reduce the longitudinal risk of depression and anxiety? A commentary on 'Lettuce be happy'

Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...