PsychologyNow Team

Το ξεχασμένο συστατικό της διατροφής σου

Το ξεχασμένο συστατικό της διατροφής σου

PsychologyNow Team

Θρέψε τον εαυτό σου, μέσω της αυτοσυμπόνιας. Η επίγνωση, η αυτοκαλοσύνη και η σύνδεση σου με την κοινωνία αποτελούν τα βασικά συστατικά της αυτοσυμπόνιας. Η σύνδεση με τον εαυτό και την εκάστοτε εμπειρία και βίωμα, η στάση της αποδοχής χωρίς όρους , μπορεί να σε ενδυναμώσει και να σε κινητοποιήσει προς αλλαγή και ανάπτυξη.


Είναι πολλά τα χρόνια όπου η ανθρωπότητα ή καλύτερα οι δυτικές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες, που αναζητούν το μυστικό της καλής θρέψης, της διατροφικής ισορροπίας. Επιστήμονες, ερευνητές, η βιομηχανία τροφίμων μας προσφέρει γνώση και τροφή και να αποκτήσουμε super ικανότητες και ούτε λίγο ούτε πολύ, να βρούμε εκείνες τις μαγικές λύσεις, στα προβλήματα που έχουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνίες.

Το παράδοξο είναι πως στο κυνήγι της απανταχού ισορροπίας , οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην ανισορροπία. Θύματα της γνώσης, των άκρων και των προτύπων αναζητούμε την χαμένη μας αλήθεια, σε ειδικούς, blogs, περιοδικά, χάπια κ.α. οπουδήποτε μπορούμε με σκοπό αν ανακαλύψουμε εκείνο το μαγικό κλειδί, που θα μας χαρίσει, σώμα αδύνατο, επιτυχία, ευτυχία και απόλαυση ζωής.

Πάντα όμως κάτι λείπει, κάτι δεν «δουλεύει» και η χαρά δεν κρατά πολύ… και κάπως έτσι κυλά η ζωή, με τροχό ένα φαύλο κύκλο ανικανοποίητου… Μήπως τελικά αυτό το κρυμμένο μυστικό, αυτό που θα μας αλλάξει, βρίσκεται μέσα μας και όχι έξω από εμάς; Τι τελικά λείπει;

Συνάντησε τον εαυτό σου, μέσω της επίγνωσης. Πού είσαι στην ζωή σου; Πως ζεις την ζωή σου; Ποιος οδηγεί την ζωή σου και τις επιλογές σου; Αν ζεις στον αυτόματο πιλότο , προφανώς θα ψάχνεις και αυτόματες απαντήσεις. Εύκολες, γρήγορες, φτηνές… να εξυπηρετήσουν το τώρα, την στιγμή , μα όχι μια ζωή… ή την δική σου ζωή. Νιώθεις τύψεις και ενοχές γι αυτό που δεν έχεις γι’ αυτό που δεν είσαι, γι αυτό που θα έπρεπε να είσαι. Μα και όταν κάποιες φορές το αποκτάς, πάλι μια ζωή σαν ψέμα.

Συνάντησε τον εαυτό σου, δώσε χρόνο να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Ψάξε μέσα σε σένα και όχι έξω από εσένα. Εσύ έχεις τις απαντήσεις , αλλά για να τις πάρεις θα πρέπει να σε ρωτήσεις. Και αν νιώθεις μακριά από εσένα, μπορεί μια ανάσα θα σε φέρει πιο κοντά. Με άγκυρα την αναπνοή σου, η σύνδεση είναι εφικτή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι θέληση, υπομονή και επιμονή. Τότε θα σε συναντήσεις, τότε θα σε γνωρίσεις. Πεινάς; Διψάς;πως νιώθεις; τι σκέπτεσαι; τι χρειάζεσαι; ΕΣΥ μόνο γνωρίζεις. ΕΣΥ και μόνο εσύ…

Θρέψε τον εαυτό σου, μέσω της αυτοσυμπόνιας. Η επίγνωση, η αυτοκαλοσύνη και η σύνδεση σου με την κοινωνία αποτελούν τα βασικά συστατικά της αυτοσυμπόνιας. Η σύνδεση με τον εαυτό και την εκάστοτε εμπειρία και βίωμα, η στάση της αποδοχής χωρίς όρους, μπορεί να σε ενδυναμώσει και να σε κινητοποιήσει προς αλλαγή και ανάπτυξη. Μέσω της αυτοσυμπόνιας κάθε συναίσθημα είναι αποδεκτό και αξίζει την προσοχή και την φροντίδα του.

Αν δημιουργήσεις χώρο στην αρνητική διάθεση, αυτή τότε θα μετουσιωθεί σε θετική στάση, μέσω της συμπόνιας. Στην αυτοσυμπόνια δεν χωράει η λύπηση, αλλά η προσωπική δύναμη και το κίνητρο. Προσωπική δύναμη είναι αυτή η ενέργεια που σου επιτρέπει να δράσεις, να προκαλέσεις ή να αποτρέψεις οποιαδήποτε αλλαγή, με σκοπό να αυξήσεις την ικανοποίηση σου ή να επιτύχεις τους στόχους σου.

Να είσαι ο εαυτό σου, αυθεντικός και λειτουργικός, ανοιχτός στις εμπειρίες σε επαφή με τον εαυτό και το περιβάλλον σου, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ζήσε την κάθε στιγμή, στο εδώ και στο τώρα, λαμβάνοντας την γνώση, με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στα θέλω σου, τις οργανικές και τις συναισθηματικές σου ανάγκες .Αυτές είναι οι επιλογές που χαράσσουν το προσωπικό μονοπάτι ζωής.

Η δύναμη, η γνώση και η σοφία είναι μέσα σου και απέχει μια ανάσα. Μια εισπνοή και μια εκπνοή. Ξεκίνησε από εκεί, την μόνη αλήθεια, που συμβαίνει αβίαστα, φυσικά, με ροή που σε κρατά στην ζωή. Εκεί είναι η άγκυρά σου, εκεί και η αλήθεια σου. Δεν χρειάζεται πάντα να «κάνεις» στην ζωή σου, είναι και στιγμές που χρειάζεται να «είσαι» στην ζωή σου, με πρόθεση, με επίγνωση, χωρίς επίκριση. Εκεί, εκεί θα βρεις το ξεχασμένο συστατικό, εκεί υπάρχεις αυθεντικά. Στην σιωπή, στην παύση, στην στιγμή που χωρίζει την σκέψη από την δράση.

Ενσυνείδητα Απόλαυσε Την Τροφή σου, ενσυνείδητα απόλαυσε την ζωή σου, στο παρόν.


Συγγραφέας: Ζερβός Κωνσταντίνος, ΜSc Προαγωγής και Αγωγής Υγείας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διατροφολόγος, με ειδίκευση στην τροποποίηση της γευματικής συμπεριφοράς, τις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία

Πηγές:
Mantzios M., Wilson, J. C. (2014). Exploring Mindfulness and Mindfulness with Self-Compassion-Centered Interventions to Assist Weight Loss: Theoretical Considerations and Preliminary Results of a Randomized Pilot Study. Mindfulness,6 (4), 824-835. doi:10.1007/s12671-014-0325-z
Natiello P. (2001). The person-centered approach: a passionate presence. PCCS Books
Neff, K. (2003). Self-Compassion: An Alternative Conceptualization of a Healthy Attitude Toward Oneself. Self and Identity, 2 (2), 85-101. doi:10.1080/15298860309032

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...