PsychologyNow Team

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητα τις προτιμήσεις μας για άσκηση

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητα τις προτιμήσεις μας για άσκηση

PsychologyNow Team
κοπέλα που γυμνάζεται

Το πρώτο βήμα για να γυμναζόμαστε περισσότερο είναι η κατανόηση της προσωπικότητάς μας.


Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση μας κάνει καλό, ωστόσο πολλοί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα να μεταμορφώσουμε αυτή την πεποίθηση σε δράση και να καθιερώσουμε την άσκηση ως μία σταθερή συνήθεια στη ζωή μας.

Ένας λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη κινήτρων ή πειθαρχίας, αλλά ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι απλά δεν έχετε βρει ακόμα τον τύπο άσκησης που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και που σας κάνει νόημα.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο εύκολο μας είναι να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες που να έχουν αποτέλεσμα για μας.

Το πρώτο βήμα για να γυμναζόμαστε περισσότερο είναι η κατανόηση της προσωπικότητάς μας. Κάνοντας αυτό, θα μπορείτε να επιλέξετε εκείνα τα είδη ασκήσεων που σας ταιριάζουν καλύτερα και να σας φέρνουν ευτυχία, ευχαρίστηση και χαρά - κρατώντας σας κινητοποιημένους ώστε να διατηρήσετε αυτές τις νέες συνήθειες μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας (σύμφωνα με το μοντέλο των πέντε παραγόντων The Big Five Factor Model) και πώς κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να επηρεάσει τις προτιμήσεις σας για διαφορετικούς τύπους άσκησης και ευεξίας.

Τα  5 χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας

Τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι τα πιο συχνά μελετημένα στην ψυχολογία. Αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και τη βιολογία μας, οπότε η κατανόηση τους είναι σημαντική για την αυτογνωσία και τη βελτίωση της ζωής μας.

Ακολουθεί μια γρήγορη ανάλυση κάθε χαρακτηριστικού:

Δεκτικότητα στην εμπειρία - Η υψηλή δεκτικότητα στην εμπειρία συνδέεται με τη δημιουργικότητα και την πνευματική περιέργεια, ενώ η χαμηλή δεκτικότητα στην εμπειρία συνδέεται με την προσοχή, τη σταθερότητα και τη συνέπεια.

Παράδειγμα (υψηλής δεκτικότητας στην εμπειρία): Μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα.

Παράδειγμα (χαμηλής δεκτικότητας στην εμπειρία): Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πνευματώδη.

Ευσυνειδησία ​​- Η υψηλή ευσυνειδησία συνδέεται με την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα, ενώ η χαμηλή ευσυνειδησία ​​συνδέεται με την ανεμελιά.

Παράδειγμα (υψηλής ευσυνειδησίας): Μου αρέσει να είμαι προετοιμασμένος και να ακολουθώ ένα πρόγραμμα.

Παράδειγμα (χαμηλής ευσυνειδησίας): Μπορώ να ζήσω με την ακαταστασία και χωρίς οργάνωση.

Εξωστρέφεια - Η υψηλή εξωστρέφεια συνδέεται με την κοινωνικότητα και την ενεργητικότητα, ενώ η χαμηλή εξωστρέφεια συνδέεται με την εσωστρέφεια και την απομόνωση.

Παράδειγμα (υψηλής εξωστρέφειας): Μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά σε άλλους ανθρώπους και δεν με πειράζει να γίνομαι το κέντρο της προσοχής.

Παράδειγμα (χαμηλής εξωστρέφειας): Θεωρώ ότι οι άλλοι συχνά ρουφούν την ενέργειά μου.

Προσήνεια-Η υψηλή Προσήνεια σχετίζεται με τη φιλικότητα και την ευσπλαχνία, ενώ η χαμηλή προσήνεια συνδέεται με την επίκριση.

Παράδειγμα (υψηλής προσήνειας): Μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους και να συμπάσχω με τα συναισθήματά τους.

Παράδειγμα (χαμηλής προσήνειας): Μου αρέσει να συζητώ με άλλους για αμφιλεγόμενα θέματα.

Νευρωτισμός - Ο υψηλός νευρωτισμός συνδέεται με την έντονη ευαισθησία και νευρικότητα, ενώ ο χαμηλός νευρωτισμός συνδέεται με την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

Παράδειγμα (υψηλού νευρωτισμού): Αγχώνομαι εύκολα.

Παράδειγμα (χαμηλού νευρωτισμού): Συνήθως είμαι χαλαρός.

Ήταν μία σύντομη ανάλυση του Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων Προσωπικότητας. Καθώς διαβάζετε για αυτό, μπορείτε πιθανώς να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση για εσάς.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα γνωρίσματα ανήκουν όλα σε ένα φάσμα, και δεν σημαίνει ότι διαθέτουμε μόνο κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά. Ένα άτομο μπορεί να είναι εξαιρετικά εξωστρεφές, μέτρια εξωστρεφές ή ελαφρώς εξωστρεφές.

Επίσης, να θυμάστε ότι κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι απαραιτήτως «καλό» ή «κακό», αλλά εξαρτάται συχνά από το πλαίσιο και την κατάσταση που βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, ενώ εμείς συνήθως βλέπουμε την «προσήνεια» ως ένα θετικό χαρακτηριστικό, μερικές μελέτες δείχνουν ότι όσοι κατατάσσονται ψηλά στην προσήνεια είναι επίσης πιο συμμορφωμένοι και υπάκουοι, όπως και σε μία μελέτη που έγινε χρησιμοποιώντας το Πείραμα Milgram. Και ενώ συνήθως θεωρούμε τον «νευρωτισμό» ως αρνητικό χαρακτηριστικό, μια άλλη μελέτη δείχνει ότι ο νευρωτισμός και η ευσυνειδησία ​​μαζί μπορούν να παρακινήσουν πιο υγιείς και στοχοθετημένες συμπεριφορές.

Είναι σημαντικό να μην κρίνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ως «καλά» ή «κακά», αλλά να δούμε πώς μπορούν να τροφοδοτήσουν τόσο υγιείς όσο και ανθυγιεινές συμπεριφορές ανάλογα με το πλαίσιο.

Ας επικεντρωθούμε στο πώς μεταφράζονται αυτά τα 5 χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικότητας στην περίπτωση της σωματικής άσκησης.

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητα τις προτιμήσεις μας για άσκηση

Τώρα που γνωρίζουμε τα βασικά σχετικά με τα 5 Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας, θα εστιάσουμε το πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν τις προτιμήσεις μας για άσκηση και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να επιλέξουμε έναν τύπο άσκησης που μας ταιριάζει καλύτερα.

Ακολουθεί μια απλή ανάλυση των προτιμήσεων άσκησης για κάθε χαρακτηριστικό προσωπικότητας:

Υψηλή δεκτικότητα στην εμπειρία: Αναζητήστε μια ποικιλία από νέες ασκήσεις και δραστηριότητες (από γιόγκα έως αναρρίχηση σε βράχο) για να κρατάτε το μυαλό σας σε διέγερση και ανανέωση. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να γυμναστείτε σε διαφορετικά μέρη, αντί να πηγαίνετε μόνο στο γυμναστήριο, όπως στη φύση ή στην παραλία.

Χαμηλή δεκτικότητα στην εμπειρία: Υιοθετήστε μια σταθερή ρουτίνα ενσωματώνοντας παρόμοιες ασκήσεις και δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Επίσης, επιλέξτε ένα μόνο μέρος για την άσκησή σας για να χτίσετε συνέπεια και εξοικείωση.  

Υψηλή ευσυνειδησία: Λόγω ότι από τη φύση σας μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε νέες συνήθειες, να παραμείνετε κινητοποιημένοι και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε έναν εκπαιδευτή για να σας επιβλέπει και να σας παρακινεί.

Χαμηλή ευσυνειδησία: Δεν είστε τόσο υπεύθυνοι για την τήρηση των συνηθειών σας, ώστε μπορείτε να επωφεληθείτε περισσότερο έχοντας έναν εκπαιδευτή. Είναι καλό να κατεβάσετε εφαρμογές για κινητά για την παρακολούθηση της δραστηριότητας σας ώστε να αξιολογείτε την πρόοδό σας και να γίνετε πιο υπεύθυνοι.

Υψηλή εξωστρέφεια: Προσπαθήστε να γυμνάζεστε μαζί με άλλους, ακολουθώντας ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης.

Χαμηλή εξωστρέφεια: Προτιμήστε να αθλείστε μόνοι σας, ακολουθώντας πιο μοναχικές δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, κολύμβηση, βάρη στο σπίτι ή βόλτα με ποδήλατο. Επειδή είναι λιγότερο πιθανό να κινητοποιηθείτε σε ένα γυμναστήριο γεμάτο κόσμο, προτιμήστε να έχετε το δικό σας χώρο.

Υψηλή προσήνεια: Απολαύστε ασκήσεις που προάγουν τη συνεργασία και την ομαδική εργασία και που μπορείτε να δώσετε και να λάβετε υποστήριξη από τους άλλους με ευγενικό και φιλικό τρόπο. Τα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα μπορεί να είναι υπερβολικά κουραστικά ή έντονα για εσάς.

Χαμηλή προσήνεια: Σας αρέσουν οι ασκήσεις που περιέχουν ανταγωνισμό, καθώς και εκπαιδευτές ή φίλους που να σας παροτρύνουν. Συχνά επωφελείστε από έναν φιλικό διαγωνισμό που μπορείτε να «κερδίσετε». Σας αρέσει επίσης να προσπαθείτε να σπάσετε τα προσωπικά σας ρεκόρ.

Υψηλός νευρωτισμός: Λόγω του υψηλού στρες και του άγχους, επωφελείστε περισσότερο από πιο διασκεδαστικούς και χαλαρωτικούς τύπους ασκήσεων και περιβάλλοντα εκγύμνασης. Προκειμένου να συνηθίσετε τις νέες ρουτίνες, χρειάζεται να κάνετε μικρότερα βήματα μέχρι να νιώσετε μεγαλύτερη άνεση και σταθερότητα. Χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους άλλους στο ξεκίνημά σας.

Χαμηλός νευρωτισμός: Σας είναι εύκολο να ξεκινάτε νέες ρουτίνες, να βρίσκεστε σε νέα περιβάλλοντα και να προσαρμόζετε με άνεση. Απολαμβάνετε τις συναρπαστικές ασκήσεις υψηλής έντασης και είστε καλοί σε καταστάσεις υψηλής πίεσης στον αθλητισμό και στους αγώνες.

Αυτή είναι μόνο μια γρήγορη περίληψη του τρόπου με τον οποίο αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν τις προτιμήσεις σας αναφορικά με ποιον τύπο άσκησης να ακολουθήσετε.

Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε τον εαυτό σας, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να χτίσετε έναν υγιεινό και κατάλληλο τρόπο ζωής για σας. Είναι πιο εύκολο να παραμείνετε κινητοποιημένοι όταν ασχολείστε με δραστηριότητες που συμφωνούν με την προσωπικότητά σας.

Ποια από τα παραπάνω γνωρίσματα θεωρείτε ότι επηρεάζουν περισσότερο τις προτιμήσεις σας; Ποιες είναι οι αλλαγές που θα μπορούσατε να κάνετε στη ρουτίνα άσκησής σας για να την προσαρμόσετε καλύτερα στις προσωπικές σας ανάγκες;


XristGenn

Πηγή: theemotionmachine.com
Μελέτες: Personality Predicts Obedience in a Milgram Paradigm
Being Neurotic, Conscientious, a Good Combo for Health
Απόδοση: Χριστιάνα Γεννατά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...