PsychologyNow Team

Μια ώρα σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης

Μια ώρα σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης

PsychologyNow Team

Ακόμα και μία ώρα άσκησης την εβδομάδα, μπορεί να είναι βοηθητική για την πρόληψη της κατάθλιψης σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων.


Μια μελέτη ορόσημο που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Black Dog, δείχνει ότι η τακτική άσκηση οποιασδήποτε έντασης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης κατάθλιψης σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο American Journal lof Psychiatry, δείχνουν ότι ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να προστατεύσει από την κατάθλιψη και τα οφέλη που παρουσιάζονται για την ψυχική υγεία είναι ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

Στη μεγαλύτερη και εκτενέστερη μελέτη αυτού του είδους, η ανάλυση περιελάμβανε 33.908 Νορβηγούς ενήλικες των οποίων τα επίπεδα άσκησης και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, παρακολουθούνταν για 11 χρόνια.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 12% των περιστατικών κατάθλιψης, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι συμμετέχοντες ασκούνταν μόνο για μια ώρα κάθε εβδομάδα.

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση παίζει ρόλο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να ποσοτικοποιήσουμε την δυναμική πρόληψης που παρουσιάζει η σωματική δραστηριότητα όσον αφορά στη μείωση των μελλοντικών επιπέδων κατάθλιψης, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής Samuel Harvey από το Black Dog Institute και το UNSW. 

Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, επειδή δείχνουν ότι ακόμη και λίγη άσκηση, μόλις μία ώρα την εβδομάδα, μπορεί να παρέχει σημαντική προστασία ενάντια στην κατάθλιψη. Προσπαθούμε ακόμα να προσδιορίσουμε με ακρίβεια, γιατί η άσκηση μπορεί να έχει αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι οφείλεται στην συνδυαστική επίδραση των διαφόρων φυσικών και κοινωνικών ωφελειών της σωματικής δραστηριότητας, συμπλήρωσε. 

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημαντική προοπτική ενσωμάτωσης της άσκησης σε επιμέρους προγράμματα για την ψυχική υγεία και σε ευρύτερες καμπάνιες για τη δημόσια υγεία. Αν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του πληθυσμού, ακόμη και σε μικρό ποσοστό, τότε είναι πιθανό να προκύψουν ουσιαστικά σωματικά και πνευματικά οφέλη για την υγεία.

Τα ευρήματα αυτά ακολουθούν την πρόσφατη καμπάνια Exercise Your Mood από το Black Dog Institute, η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και ενθάρρυνε τους Αυστραλούς να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους ευεξία μέσα από την άσκηση. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μελέτη για την υγεία που έλαβε χώραστην περιφέρεια Nord-Trøndelag County (μελέτη HUNT), μια από τις μεγαλύτερες και πληρέστερες δημογραφικές έρευνες για την υγεία που πραγματοποιήθηκαν ποτέ, η οποία διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 1984 και Ιουνίου 1997. 

Ως επίπεδο αναφοράς, ζητήθηκε από μια υγιή ομάδα συμμετεχόντων να αναφέρουν τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης στην οποία συμμετείχαν με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:εάν δεν κοβόταν η ανάσα τους ή δεν ίδρωναν, εάν κοβόταν η ανάσα τους και ίδρωναν ή ένιωθαν εξαντλημένοι. Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης (την Νοσοκομειακή Κλίμακα Άγχους και Κατάθλιψης) προκειμένου να επισημανθεί οποιοδήποτε αναδυόμενο άγχος ή κατάθλιψη. 

Η ερευνητική ομάδα εξήγησε επίσης τις μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της άσκησης και τις κοινές ψυχικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν: τους κοινωνικοοικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, τη χρήση ουσιών, τον δείκτη μάζας του σώματος, την εμφάνιση μίας σωματικής ασθένειας και την εκλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κατά βάση δεν ασκούνται καθόλου, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν μία με δύο ώρες την εβδομάδα. 

Ωστόσο, δεν διεκπεραιώθηκαν τα οφέλη της προστασίας από το άγχος, καθώς δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ του επιπέδου και της έντασης της άσκησης και της πιθανής εμφάνισης της διαταραχής. 

Τα περισσότερα από τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία, γίνονται φανερά μόλις από την πρώτη ώρα που ασκείται το άτομο, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Harvey. 

Με τον καθιστικό τρόπο ζωής να γίνεται ο παγκόσμιος κανόνας και τα ποσοστά της κατάθλιψης να αυξάνονται, αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς υπογραμμίζουν ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία.


Πηγή: medicalexpress.com
Απόδοση: Ελένη Μαρόκου, Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Πηγή: Exercise and the Prevention of Depression: Results of the HUNT Cohort Study

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...