PsychologyNow Team

Η αερόβια άσκηση προστατεύει από την κατάθλιψη

Η αερόβια άσκηση προστατεύει από την κατάθλιψη

PsychologyNow Team

Aυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.


Καθώς ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο κρύος, αν χρειάζεστε μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσετε να δένετε τα κορδόνια στα παπούτσια σας, σκεφτείτε το εξής: Σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, τα χαμηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης συνδέονται με 75% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ τα άτομα με μέτρια επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν 23% υψηλότερο κίνδυνο.

Η μελέτη που θα δημοσιεύθεί στο επιστημονικό περιοδικό “Preventive Medicine” τον επόμενο μήνα, συνδύασε δύο αμερικανικές μελέτες και μια σουηδική, με συνολικά 1.128.290 συμμετέχοντες, σχεδόν το 98% των οποίων ήταν άνδρες. Τα επίπεδα φυσικής κατάστασης αξιολογήθηκαν από τις επιδόσεις των συμμετεχόντων όταν έτρεχαν σε διάδρομο, όταν έκαναν ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο και όταν έκαναν ασκήσεις ισοδύναμες με την ανάβαση αρκετών σκαλιών.

«Η ιδέα ήταν να αξιολογηθεί κατά πόσον μία αντικειμενική μέτρηση της φυσικής κατάστασης συνδέεται με την κατάθλιψη στο μέλλον», είπαν οι ερευνητές. «Σαφώς, η φυσική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με τη σωματική άσκηση, ως εκ τούτου, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να απευθύνεται και ως στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης».

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Μια άλλη μελέτη νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι όταν οι νέοι ασκούν ένα πρόγραμμα ενδοσκόπησης και τρεξίματος, τα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής μειώνονται κατά μέσο όρο 40% και μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι όταν φοιτητές που δεν έκαναν καθόλου γυμναστική, ξεκίνησαν μερικές επισκέψεις στο γυμναστήριο την εβδομάδα, είχαν μεγαλύτερη «ικανότητα για αυτορρύθμιση», που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εξαρτώνται περισσότερο από τον εαυτό τους παρά από τις ουσίες. Αυτοί οι φοιτητές ανέφεραν λιγότερο άγχος, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ και καλύτερες διατροφικές, δαπάνες και συνήθειες μελέτης.

Έτσι, εάν θέλετε να είστε πιο ανθεκτικοί στα εμπόδια της ζωής, συνεχίστε το τρέξιμο και την άσκηση. Απλά, φροντίστε να είστε και χαλαροί ενώ ασκείστε.


Πηγή: nymag.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...