PsychologyNow Team

Η σωματική άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο μας όσο μεγαλώνουμε

Η σωματική άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο μας όσο μεγαλώνουμε

PsychologyNow Team
γυναίκα αναγνωρίζει ότι η σωματική άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο μας όσο μεγαλώνουμε
Image credit: Alex McCarthy / unsplash.com

Ακόμα και λίγα παραπάνω βήματα την ημέρα ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία μας.


Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά. Αλλά αυτό δεν βοηθά μόνο στη διατήρηση της σιλουέτας μας όσο μεγαλώνουμε.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην προστασία των γνωστικών μας ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε. Και δεν χρειάζεται να είναι έντονη η άσκηση για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν είσαι μεγαλύτερος, πρέπει να βγεις έξω και να αρχίσεις να τρέχεις μαραθώνιους, δήλωσε η Μαρίσα Γκογκνιάτ, επικεφαλής της μελέτης και διδάκτωρ ψυχολογίας του Franklin College of Arts and Sciences. Σημαίνει απλά ότι αν κάνεις περισσότερα βήματα, αν κινείσαι λίγο περισσότερο στο περιβάλλον που ζεις, μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία του εγκεφάλου σου και να σε κρατήσει πιο ανεξάρτητο όσο μεγαλώνεις, συνέχισε.

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Sport Sciences for Health, βασίστηκε σε 51 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καταγράφοντας τις μετρήσεις της σωματικής τους δραστηριότητας και της φυσικής τους κατάστασης. Οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ ειδικά σχεδιασμένα για τη μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να αξιολογηθεί η λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Ο καθένας απ’ αυτούς φορούσε επίσης μια συσκευή που μετρούσε την ένταση της σωματικής του άσκησης, τον αριθμό των βημάτων που έκανε και την απόσταση που διένυσε. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη φυσική τους κατάσταση μέσω ενός τεστ βάδισης έξι λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες περπάτησαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση εντός του χρονικού ορίου.

Πάντα μας έλεγαν ότι είναι καλό να ασκείσαι, αλλά θεωρώ ότι αυτές είναι μερικές αποδείξεις πως η άσκηση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον εγκέφαλο σου, πρόσθεσε η Γκογκνιάτ. Κι αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς στην καθημερινή σου ζωή.


Διαβάστε σχετικά: Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη μέσω της σωματικής άσκησης


Τα εγκεφαλικά δίκτυα βελτιώνονται με τη σωματική άσκηση

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από μια δέσμη διακριτών δικτύων. Αυτά τα δίκτυα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, στέλνοντας πληροφορίες το ένα στο άλλο. Όμως, διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα είναι ενεργά σε διαφορετικούς χρόνους.

Για παράδειγμα, το δίκτυο που είναι ενεργό όταν το σώμα είναι ήρεμο, σβήνει όταν το άτομο αρχίζει να προσπαθεί να εκτελέσει μια εργασία. Εκείνη την ώρα, ένα άλλο δίκτυο ξεκινά. Όταν ένα απ’ αυτά τα δίκτυα ενεργοποιείται, ένα άλλο θα πρέπει να απενεργοποιείται. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε ο εγκέφαλος του ατόμου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Αυτά τα δίκτυα είναι το κλειδί για τη δυνατότητα εκτέλεσης βασικών εργασιών στην καθημερινή ζωή, όπως η απομνημόνευση σημαντικών πληροφοριών και η επίδειξη αυτοελέγχου. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, αυτές οι εργασίες γίνονται συνήθως όλο και δυσκολότερες.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δίκτυα αλληλεπιδρούν με τη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα γιατί μας δίνει κάποιες ενδείξεις πως, όταν οι άνθρωποι των οποίων τα εγκεφαλικά δίκτυα δεν λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο, συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες, παρατηρούμε βελτίωση στην εκτελεστική τους λειτουργία και την ανεξαρτησία τους, επισήμανε η Γκογκνιάτ.

Δεν λέμε ότι πρέπει να αλλάξετε ριζικά τη ζωή σας. Απλώς καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τις σκάλες καθώς πηγαίνετε στη δουλειά ή να σηκώνεστε και να περπατάτε λίγο περισσότερο. Αυτά είναι που πραγματικά αξίζουν τον κόπο και όχι η τρελή και πολύ έντονη άσκηση.


Mag Mpo
Απόδοση: Μάγια Μπούντζα, μεταφράστρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...