Ένας άντρας που είχε χάσει τα χέρια και τους ώμους του από ακρωτηριασμό πριν από 23 χρόνια τώρα μπορεί να χαιρετάει ξανά, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής.
Ο ηλεκτρολόγος Φελίξ Γκρέταρσον, από την Ισλανδία, είχε ένα ατύχημα εν ώρα εργασίας που τραυμάτισε σοβαρά τα χέρια του. Ενώ, αρχικά, οι χειρουργοί ακρωτηρίασαν τα χέρια του μέχρι πάνω από τους αγκώνες, οι μολύνσεις που προέκυψαν τους ανάγκασαν να συνεχίσουν τον ακρωτηριασμό ως τους ώμους. Τα πρώτα χρόνια μετά το ατύχημα, ο Γκρέταρσον υποβλήθηκε σε 54 επεμβάσεις.
Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο τραύμα.
Η θεραπεία μου τα πρώτα χρόνια ήταν να μπλοκάρω τα συναισθήματά μου με φάρμακα, αλκοόλ και γενική διάθεση αυτοκαταστροφής. Έφτασα στο σημείο που λένε: είτε θα καταλήξεις νεκρός είτε θα κάνεις κάτι γι’ αυτό, παραδέχεται ο ηλεκτρολόγος. Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί τον βοήθησαν να αλλάξει τα πράγματα.
Δυστυχώς, το ποτό είχε προκαλέσει πρόβλημα στο συκώτι του και χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση. Η διαδικασία τον έκανε να σκεφτεί τις δυνατότητες που προσφέρουν οι μεταμοσχεύσεις. Άρχισε να παρακολουθεί τα νέα σε αυτό το πεδίο, όπως την πρώτη μεταμόσχευση χεριού, το 1999, που πραγματοποιήθηκε στη Λυόν.
Κατά τύχη, ο γιατρός που έκανε εκείνη τη μεταμόσχευση, ο καθηγητής Ζαν-Μισέλ Ντιμπερνάρ, επισκέφτηκε την Ισλανδία το 2007 για μια διάλεξη σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις. Μέχρι τότε, η ομάδα του είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου.
Διαβάστε σχετικά: Συνάντηση με τον Γιώργο Παναγιώτου: Η εμπειρία του με μυϊκή δυστροφία
Ο Γκρέταρσον συναντήθηκε με τον Ντιμπερνάρ και ο γιατρός συμφώνησε να εξετάσει την υπόθεσή του. Τα νέα για την πρώτη διπλή μεταμόσχευση μπράτσων στη Γερμανία έναν χρόνο αργότερα έδωσαν στον Γκρέταρσον επιπλέον λόγο να ελπίζει. Μετακόμισε στη Λυόν για να βρίσκεται πιο κοντά στους γιατρούς στους οποίους είχε στηρίξει τις ελπίδες του.
Στη Λυόν, ο Γκρέταρσον γνώρισε μια Πολωνή δασκάλα γιόγκα, τη Σύλβια, την οποία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Μετά τη γνωριμία του με τη γυναίκα του, ο Γκρέταρσον σταμάτησε να «περιμένει το τηλέφωνο να χτυπήσει» και συνέχισε τη ζωή του. Το τηλέφωνο όμως χτύπησε. Φέτος τον Ιανουάριο, οι γιατροί τον κάλεσαν για να τον ενημερώσουν ότι βρέθηκε συμβατός δότης και μπορούσαν να προχωρήσουν με την επέμβαση. Κι έτσι ο Γκρέταρσον έγινε ο πρώτος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών και ώμων.
Η επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά ο Γκρέταρσον χρειάζεται τρία χρόνια αποκατάστασης για να φανεί πόση κίνηση των άκρων του θα μπορέσει να ανακτήσει. Στο μεταξύ, κάνει τακτικά δημοσιεύσεις στο Instagram. Σε ένα ποστ, μπορεί να κουνά το δεξί χέρι του, αν και χρησιμοποιεί κυρίως τον ώμο του για την κίνηση.
Παρά τα όσα έχει περάσει, ο Γκρέταρσον αντιμετωπίζει με χιούμορ και θετικότητα την κατάστασή του.
Κανείς άλλος δεν έχασε τα χέρια και τους ώμους του και τα πήρε πίσω. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ προνομιούχο, δήλωσε.
Η γυναίκα του περιέγραψε την επέμβαση ως το «μεγαλύτερο όνειρο» του άντρα της. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη δήλωσε ότι για την ίδια η επέμβαση δεν ήταν απαραίτητη, καθώς για εκείνη «δεν του έλειπε κάτι».
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*