PsychologyNow Team

Τι εννοώ όταν λέω ότι βιώνω άσχημα την κατάθλιψη

Τι εννοώ όταν λέω ότι βιώνω άσχημα την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα βιώνει άσχημα την κατάθλιψη
Image credit: freestocks / unsplash.com

Μία βιωματική αφήγηση του συναισθήματος που αφήνει η κατάθλιψη.


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχω κατάθλιψη επειδή είμαι πολύ ανοικτή να μιλήσω για αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που ξέρουν πότε νιώθω πραγματικά άσχημα. Ο σύζυγός μου είναι ίσως ο μόνος που γνωρίζει καλά το πως πραγματικά μοιάζει η άσχημη φάση της κατάθλιψης και τι σημαίνει για μένα.

Όταν λέω ότι βιώνω πολύ άσχημα τώρα την κατάθλιψη, εννοώ ότι είμαι εξαντλημένη. «Εξαντλημένη» είναι λίγη η λέξη για να την περιγράψω, όμως αυτή είναι η καλύτερη λέξη που μπορώ να σκεφτώ. Το μόνο που θέλω να κάνω - και το μόνο που έχω την ενέργεια να κάνω - είναι να καθίσω στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Αν είναι δυνατόν, κοιμάμαι λίγες ώρες μέσα στη μέρα. Μερικές φορές κοιμάμαι δύο φορές μέσα στη μέρα.

Όταν λέω ότι παλεύω με την κατάθλιψη, εννοώ ότι τα συναισθηματικά μου αποθέματα είναι εντελώς άδεια. Κλαίω κάθε μέρα. Τα πάντα με συγκλονίζουν. Οποιοδήποτε μικρό εμπόδιο, το βιώνω καταστροφικά. Οι κανονικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι σχεδόν αδύνατες. Ένα ψεύτικο χαμόγελο χρειάζεται περισσότερη συναισθηματική ενέργεια από ό,τι έχω μέσα μου. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να περάσω τη μέρα είναι να αποσυρθώ και να παραιτηθώ από την όλη διαδικασία. Να είμαι μουδιασμένη και απλά να συνεχίσω στον αυτόματο πιλότο.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική ασθένειά μου δεν είναι επιλογή μου αλλά η πραγματικότητά μου


Όταν λέω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, εννοώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακινηθώ να κάνω οτιδήποτε. Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνω, αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω. Δεν είναι ότι θέλω να είμαι αναξιόπιστη - έχω συχνά πολλές ενοχές για αυτό - απλά δεν μπορώ.

Όταν λέω ότι είμαι σοβαρά καταθλιπτική, εννοώ ότι έχω αυτοκτονικές σκέψεις. Δεν θέλω πραγματικά να σκοτώσω τον εαυτό μου, αλλά οι σκέψεις έρχονται ούτως ή άλλως. Και μαζί τους, έρχεται και ο φόβος ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να χάσω επαφή με το μόνο πράγμα που ξέρω ότι έχει σημασία για μένα και για τους ανθρώπους που αγαπώ: να θέλω να είμαι ζωντανή.

Η κατάθλιψη επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και βιώνεται διαφορετικά για τον καθένα. Έτσι μοιάζει η κατάθλιψη για μένα.

WhatIMeanDepre es


Πηγή: themighty.com

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...